Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Raczek Idzieee

Druga ciąża a ZUs

Polecane posty

Gość Raczek Idzieee

Mamy 2 lata temu zaszłam w ciąze,pobierałam pieniadze z zusu,pozniej miałam okres macierzynski takze pobierałam pieniadze,przeszlam na 3 lata wychowawczego i pobieram zasiłek z mopsu.Okazało sie ze jestem w ciąży?Mam dalej pobierac zasiłek z mopsu czy jest mozliwosc bym pobierała pensje 100 % z wypłaty od pracodawcy jak wczesniej mimo ze jestem na wychowawczym.Jak wyglada sytuacja.bo nie mam zielonego pojecia.Dzekuje za podpowiedzi.Pozdrawiam

Gość bo to jest tak...
Jesli nadal jesteś zatrudniona to możesz isć an l-4 ale nie wiem czy czasem na kilka dni do pracy nie powinnaś wrócić

Gość Raczek Idzieee
no własnie tego nie wiem.Mam urlop wychowawczy w zakladzie pracy jeszcze.Myslalam zeby wrocic do pracy,z szefem mam dobre kontakty wiec bez problemu moglabym wrocic i isc kolejny raz na l4.Ale czy tak mozna?

Gość bo to jest tak...
pewnie ze można. Umowe masz na stałe?

Gość jdhfksjvf
mozna:)) znajoma bedac na wychowawczym , juz prawie koncząc 3 letni okres, znow zaszła w ciąze, teoretycznie powinna wrocic choc na jeden dzien ale wiaodmo dogadała sie i przyniosła L4 ze znow jest w ciązy i na nowo jej płaca, cała ciąze i macierzynski.

Gość izabellkkaaq
tak u mowa na czas nieokreslony

Gość bo to jest tak...
mysle, że dla wiekszego spokoju wróć na 1 dzien, pogadaj z pracodawcą i idź na l-4:)

Gość izabellkkaaq
no wlasnie znajoma mowisz byla na wychowawczym,to juz jest urlop,nie idzie wziasc na urlopie l4 to dwie inne sytuacje.Tylko czy zus nie ma znow jakis haczykow na kobiety w ciazy wracajace z wychowawxczego,moze maja jakies kryteria ze trzeba okreslony czas przeproacowac.

Gość bo to jest tak...
podobno jak się wróci na 1 dzien nabywa się ponownie prawa do tych 270 dni. a najlepiej jeszcze dla pewności zadzwoń do zus

Gość tak można
tylko musisz na miesiąc wrócić do pracy a potem iść na zwolnienie. Zapytaj osobę zajmującą się zusem, kadrami u Ciebie w pracy.

Gość bo to jest tak...
jak to na miesiąc:D A jak wróci na tydzień i złamie nogę to nie może iść na l-4 tylko z nogą w gipsie ma zapierniczać do pracy?

Gość tak można
ja tak wróciłam choć teoretycznie, ale musiał być miesiąć żeby nabrać prawa do zasiłku chorobowego "ciążowego" po przerwaniu urlopu wych. A jakbym złamała nogę po pierwszym dniu to nie mam pojęcia, ale chyba by mi nie płacili 100%. Najlepiej jak autorka zapyta w kadrach.

Gość bo to jest tak...
chodzi o to że choroby nie da się przewidzieć więc jak może być miesiąc bez choroby obowiązkowy...chociaż jak to jest z wychowawczym to nie wiem. U nas kolega chorował pół roku ( od psychiatry miał l-4 po śmierci żony) wrócił na 2 dni i poszedł znowu na miesiac czy dwa.

Gość tak można
co innego chorobowe a co innego wychowawczy. Ten kolega musiał wrócić bo by mogli go zwolnić, a z wych.jest inaczej. Ja się kłócić nie będę, napisałam tylko jak było w moim przypadku.

Gość bo to jest tak...
autorka musi zadzwonic do ZUS i się dowiedzieć, mnie się wydaje ze wystarczy wrócić an jeden dzień