Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kapijonka

do mam przedszkolaków z wadami wymowy

Polecane posty

Gość Kapijonka

Mamy przedszkolaków, czy w Waszych przedszkolach ruszyły "już" zajęcia z logopedii???? Ja chyba wyjdę z siebie, za chwilę będzie połowa października a w naszym przedszkolu cisza. Pani dyrektor rozkłada ręce, Wydział oświaty również, a pani koordynator projektu unijnego z którego pochodzi część godzin milczy. Paranoja po prostu...

Gość mrrrrrr3241
w przedszkolu mojego dziecka logopeda jest na miejscu we wtorki i czwartki, syn pracuje z logopedą godzinę tygodniowa. Ale zanim zaczną pracę cały wrzesień ta pani rozmawia z dziećmi , każdym z osobna i wybiera te ,ktore potrzebują pomocy . Trzeba było się zapytać przed zapisaniem pociechy do przedszkola czy mają logopedę nie we wszystkich placówkach tak jest

Gość herrr
nie możesz prywatnie chodzić do logopedy?

Gość Kapijonka
Nasze przedszkole ma logopedę. Zreszta akurat pani logopedka jest wychowawczynią młodego. Ale nie chodzi mi o to, chciałam się tylko dowiedzieć, czy te zajęcia się odbywaja, ponieważ w naszym przedszkolu nie (zresztą tak jak w innych objętych unijnym projektem) ;w tym roku jeszcze nie.

mój synek jest jeszcze żłobkowy. w sierpniu po intensywnych wakacjach zaczał się zacinać, mimo ze pięknie mówił pełnymi zdaniami, pod wpływem nawału wrazeń nie potrafił wycisnąć z siebie słowa, mimo ze bardzo się starał. pediatra wypisała nam skierowanie do logopedy. od 2 miesięcy jest pod kontrolą logopedki i jest rewelacyjna poprawa. pani na pierwszych zajeciach powiedziała, ze mały będzie seplenił, i rzeczywiscie tak fajnie wypowiada "r", jak nasz premierczyna... moze nie czekaj na przedszkolnegologopedę, sama się tym zajmij:)

Gość Kapijonka
nie czekałam... najpierw wykluczyłam u małego wady słuchu (badania audiologiczne) , byliśmy też na konultacji w PPP, ale tam o terapie można sie starać od stycznia dopiero. Zapisałam syna prywatnie, bo widzę, że tylko to pozostaje. Jutro mamy badanie wstępne i od przyszłego tygodnia zaczniemy pewnie terapię. Ja ćwiczę z nim sama w domu, ale wiadomo jak to z matką;-)

Gość Kapijonka
Syn ma prosty opóźniony rozwój mowy. Najprawdopodobniej w wyniku przerostu 3migdała gardłowego. Usuwaliśmy go w lutym tego roku i pani audiolog uważa, że najprawdopodobniej wpływał na mały niedosłuch u małego. Głównym problemem u syna jest problem z pionizacja języka, czyli tym samym problem z głoskami przedniojęzykowymi. Priorytetem u nas jest wykształcenie głoski l, potem f, w. w związku z tym robimy wszystkie ćwiczenia na wysuwanie języka z ust, np. oblizywanie talerzyka, liczenie ząbków, wymiatanie podniebienia, oblizywanie warg naokoło, ruchy języka- witanie się z uchem prawym, lewym, noskiem, brodą, picie ze slomki, smarowanie ust czekoladą i ich oblizywanie itd. I ciekawa rzecz- podczas ćwieczeń syn pięknie mówi l jako samodzielną głoskę a także w sylabach, niestety w wyrazach jest już problem.... Logopedzi pocieszają, z etylko cwiczyć, cwiczyć, ćwiczyć...

U nas zajęcia z logopedą ruszyły wczoraj. :) Rozmowa 10 min na każde dziecko w celu zorientowania się które dzieci potrzebują zajęć. Synek nie wymawia "k" i pani poinformowała, że zajęcia będą co 2 tygodnie ale nie dopytałam ile czasu trwają, czy to też tylko po 10 min czy już więcej...potrzebne tylko skierowanie.

Gość Kapijonka
jakby co nie daj sie zwieść, zajęcia dla przedszkolaków zgodnie z przepisami powinny trwać 2 razy po 30 minut tygodniowo. Ja zapisałam małego prywatnie tak już pisałam i teraz się zastanawiam czy ewentualnie będzie mógł chodzić na zajęcia i prywatnie i w przedszkolu... hmmmmmm. czy to po prostu nie będzie dla niego za duzo.

Gość oooopopppo
najpierw cwicz głoske f,w, masuj wargi, niech przygryza dolna wrage i duzo cwuczeb oddechowych

Gość oooopopppo
bedzie za dzuo