Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

młodamama25

Od którego miesiąca do szkoły rodzenia?

Polecane posty

Dziewczyny od którego miesiąca chodziłyście do szkoły rodzenia? Ja dzwoniłam do tej wybranej przez siebie ale położna powiedziała że mam przyjść w grudniu a termin na 6 stycznia. Powiedziałam, że może troszkę prędzej bo ja mam 20 km a poza tym bedzie zima i nie wiadomo jak pogoda, zreszta brzuchol też duży...to usłyszałam że nie ma takiej potrzeby i teraz jest za wczesnie

Gość FasolkaSzparagowaNaObiadek
Jak ja chodziłam wiekszosc było koncowka 8 i poczatek 9 miesiaca,dziewczyny zazwyczaj mialy terminy na 3-5 tyg do porodu.Ja poszłam wczesniej,miałam do porodu 6 tyg.Tez kazala mi przyjsc pozniej,ale jej powiedzialam ze chce teraz.W sumie za to placilam,wiec babka miala malo do gadania.Pwoiedz ze chcesz wczesniej bo masz taka potrzebe.

Gość No to może...
u nas po 26 tyg. można się zapisywać

Gość vanillio
U mnie można się teoretycznie zapisywać po skończeniu 25 tyg. ciąży. Chodzi o to, by móc bezpiecznie wykonywać ćwiczenia oddechowe. Natomiast ja zaczęłam szkołę rodzenia pod koniec 29 tyg. Trwa 2 msc, więc skończę ok. 3 tyg przed terminem porodu i uważam, że tak jest optymalnie. Mam pary w grupie, które mają termin porodu np. pod koniec drugiego msc zajęć i uważam, że to bez sensu bo prawdopodobnie przepadnie im kilka spotkań.

Gość oj tam,oj tam;-)
Ile kosztuja zajęcia? Moge chodzic sama? Maz pracuje na zmiany i nie zawsze dalby rade po południu.

Ja chodziłam do szkoły rodzenia przyszpitalnej.Zajęcia prowadziła położna która pracuje w szpitalu w którym kobiety rodziły (u nas 1 szpital :P) ,zajęcia darmowe raz w tygodniu przez 90 minut..Zapisy od 30 tygodnia ciąży,uważam że pora odpowiednia. Są też szkoły prywatne,płatne więc dla nich to obojętnie kiedy kobieta przyjdzie...byle płacić :P

oj tam,oj tam;-) ----Oczywiście że możesz chodzić sama lub z kim tylko chcesz :D W mojej grupie tylko z mężem byłam ja i jeszcze jedna koleżanka i to też nie zawsze.Reszta kobiet była sama lub dla towarzystwa z mamą czy siostrą.

Gość Mimba 2012
idź sobie wcześniej, ja tak odkładałam, ciągle nie byłam zdecydowana gdzie i kiedy, aż w końcu spytałam o dostępność w moim szpitalu to już nei było miejsc, a gdzie indziej nie chciałam ....do tego pod koniec ciązy jest milion innych spraw do zrobienia..... i tak oto pozostałam bez szkoły! Więc egzamin zdam intuicyjnie hehe

Gość 32 tydzien ;) szczescia
dziewczyny... ale kiedyś kobiety nie chodziły do szkoły rodzenia, rodziły w domach i sobie radziły. dzisiaj jest internet i tam wiele rzeczy- żeby nie powiedzieć wszystko znajdziecie. ja do szkoły nie chodze, bo po porodzie i tak przyjdzie na wizyte położna, sa filmiki jak dziecko kąpać , przewijać, karmić.... można sobie pojsc w ramach rozrywki ale nie pzresadzajcie z tym obowiązkiem i męzem...

Kiedyś kobiety nie miały pralki tylko prały w pobliskiej rzecze ;) Skoncentrujmy się na tym co jest tu i teraz. Ktoś chce chodzić w czym problem? Nie chcę niech nie chodzi.

Gość Mimba 2012
Mnie ginekolog powiedział że 99% kobiet i tak zapomina wszystko jak zaczyna rodzić, szczególnie jak to pierwsz dziecko..zbyt wiele emocji i nowości na raz.... jeśli idzie o sam poród oczywiście, bo nauka opieki to co innego..ale taka prawda że i opiekować żywą kreaturą trzeba się nauczyć już na żywym modelu..... pomyłki, sukcesy...krok po kroku!

Gość 32 tydzien ;) szczescia
no tak..ale nie wszystko co dzis na siłe wamawiają Wam jest takie potrzebne.. i tak dopiero się nauczycie jak już urodzicie.. To jest tak jakby ktoś chciał sie nauczyć jeździć autem bez auta...

Mi tam nikt nie wmawiał że bez szkoły nie dam rady ;) Chodziłam bo sama chciałam,bo chciałam się wyrwać z domu,bo chciałam zawrzeć nowe znajomości :) I się udało mam psiapsióły z które znam przeszło 7 lat więc mi szkoła wyszła na dobre :D

Gość takumnie
u nas szkoła rodzenia jest na NFZ i przyjmują od 20 tc. trwa 8 tygodni. Ja zacznę w 20 lub 21 tygodniu, w zależności kiedy będzie pierwsze spotkanie. Z rozpiski którą czytałam 7 spotkań ma być z osobą towarzyszącą, a 1 nie, ale mój mąż też pracuje na zmiany więc nie będziemy chodzić razem na wszystkie spotkania.

Gość gość
Hej ja jestem z Chrzanowa. Tutaj są takie zajęcia jak w szkole rodzenia ale darmowe włąśnie po 21 tygodniu ciąży. Super tematy, fajne babeczki, czasami dyskusje się przeciągaja i zamiast skonczyc po godzinie to i 15 minut dluzej siedzimy i gadamy. Po porodzie mam zadzwonic ze wyszłam ze szpitala i przychodzi tez do mnie położna za darmo. Fajna sprawa i darmowa. jakby ktos byl chętny to podaje nazwe: medmar w chrzanowie