Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewyspanamama

nieprzespane noce

Polecane posty

Gość niewyspanamama

Witajcie, mój 6 miesięczny synek budzi się w nocy co 2 godziny do karmienia. Jest tylko na piersi. Jak był młodszy budził się raz, maksymalnie 2 razy a teraz po kilka. Przystawiam go do piersi i przy jedzeniu prawie natychmiast zasypia, gorzej ze mną. Co może być przyczyna tak częstych pobudek, co robić? pomóżcie

może głód? 6 miesięczniak powinien jesc juz obiadki. moze na kolacje jeść kaszkę łyżeczką - nasyci go na dłużej

Gość niewyspanamama
no właśnie chyba głód, ale lekarze zalecili mi, żeby jak najdłużej karmić tylko piersią, od weekendu chcę wprowadzić małemu zupki, zobaczymy, czy to coś da. Co polecacie na początek? Potwór z bagien...nie załamuj mnie

Autorko, zrób dziecku na kolację kaszkę! On jest juz duzy i potrzebuje troche wiecej jedzenia jak sam cycek.

Wybacz, ale co to znaczy, że lekarz kazal Ci karmić jak najdłużej tylko piersią?? jak najdłużej to może do roku sam cycuś ma wystarczyć? bez sensu to!

Gość niewyspanamama
no też mnie to zdziwiło, dlatego postanowiliśmy wprowadzić małemu zupki. Myślicie, że na początek marchewka będzie dobra, z czego robiłyście pierwszą zupkę? z kaszką na kolację też może spróbujemy

Gość piersiowe dzieci takie są
bardziej sprawdzają czy "mama jest obok" niż jedzą;) mój syn był taki sam, a teraz córka robi dokładnie to samo (ma prawie 7 miesięcy) dopiero przejście na MM może zmienić sytuację, bo dopóki takie dzieci są na piersi będą budzić mamę w nocy po kilka razy, niestety, ale takie ich prawo;)

Marchewka i ziemniaczek :) a potem inne warzywa. na początku łatwo nie będzie, kup śliniaki :)

Gość no i cjo
moje bliznieta dwuletnie zasypiaja o 20 i spia do 8 rano bez przebudzenia!!! odzyskalam noce jak mieli po poltorej roku :-)

Gość niewyspanamama
MM to mleko modyfikowane? sorry za pytania, ale debiutuję w roli mamy;) takiego mleka wolałabym uniknąć, skoro synek może jeść moje. Czyli dopóki misio jest na piersi będzie się budził w nocy ?

Gość week of view
MOJ MA 3 TYG I TEZ BUDZ SIE CO 2 GODZ. I CIESZE SIE JAK NIE PLACZE PRZEZ KOLKE. SWOJA DROGA JAK NA 6 MIESIECY TO DOSC CZESTO

Mój synek jak miał 9 miesiecy budzil sie dwa razy w nocy na mm. Krzyczal dopóki nie dostał mleka. Raz na kolacje zamiast mm dalam mu gesta kaszke i od razu przespal calą noc :) Od tamtej pory nie budzi sie w nocy. W zwiazku z tym, ze Twoj synek ma dopiero 6 miesiecy to może obudzić Cię w nocy 2 razy, a nie 5.

Gość piersiowe dzieci takie są
mój synek taki był i widzę, że córka jest taka sama do 6 miesiąca karmiłam tylko i wyłącznie piersią (takie było zalecenie lekarskie), a po tym czasie zaczęłam wprowadzać pokarmy uzupełniające synek miał ogromny apetyt na nie i z piersi zaczął jeść już tylko rano, a potem wieczorem i oczywiście całą noc:D gdy skończył 9 miesięcy byłam już tak zmęczona całą tą sytuacją, że tyle czasu nie przespałam żadnej nocy iż stwierdziłam, że odstawiam od piersi małego gdy zaczęłam podawać MM, czyli mleko modyfikowane od razu zaczął przesypiać całe noce córeczka teraz też dostaje pokarmy uzupełniające, a budzi się na cyca w nocy tak samo często jak synek, mniej więcej co 1,5 h:O jestem już tym nieco zmęczona, ale dopóki dam radę będę karmić cyckiem;)

No wlasnie mleko modyfikowane ma taką zaletę, że dziecko lepiej się nim najada. Ja karmiłam piersią tylko 3 miesiące, ale nie żałuje, że tak krótko :)

Gość zonaKraka
Mój po 5 mcu zaczął się budzić w nocy, też był na piersi ale rozszerzałam mu dietę wcześniej... Też jak był mniejszy spał ładnie i przeważnie noce przesypiał, a potem cuda- wianki, jak ja już miałam unormowaną laktację i nie mogłam na zawołanie mleka odciągnąć żeby mąż karmił... Przeszłam na mm jak miał pół roku bo za Chiny się nie mogliśmy dogadać.

Gość niewyspanamama
Monia001 a jak robiłaś tę kaszkę (o manną oczywiście chodzi) z cukrem, czy bez?

Kaszkę kupowałam gotową Nestle albo Bobovita. 150ml wody i 10miareczek takich jak do mm, czyli jakies 5 lyzek stolowych.

Gość niewyspanamama
zonaKraka, mój synek jak był młodszy też prawie przesypiał noc, budził się tylko raz. Teraz im starszy tym częściej się budzi

Gość fanka anka
autorko a może ściągnij mleko , kup kleik i daj o dziecku na kolacje, kleik ryżowy oczywiście. Mysle ze dziecko jest glodne, w ciagu dnia sie nie najada i przez to budzi sie z nocy

Gość uppppppppppppppppppppppppppp

Gość Kluska _serowa
Mojemu zaczelam zageszczac mleko (swoje odciagniete) jak mial 4 mies. Lekarz mi tak doradzil jak mu powiedzialam ze zaczal sie budzic co godzine, poltorej. Na poczatku minimalnie, pozniej juz bardziej i noce sie poprawily troche. Mial 10 mies jak nauczylam go samodzielnego zasypiania i coraz czesciej przesypial cale noce. Jak mial jakies 15 mies znowu zaczal sie budzic w nocy. Wbrew pozorom starsze dzieci nie zawsze przesypiaja noce. Poprawilo sie po 2 urodzinach chyba. Ale syn ma teraz 4,5 roku i dalej potrafi sie obudzic w nocy. Z tym ze teraz po prostu przychodzi do nas, wchodzi w srodek i spi dalej, tak ze czasami dopiero rano widze ze spi u nas :)

Gość garna
u mnie syn w taki sposób zaczął się domagać bardziej sycącego jedzenia na noc ;) budził się coraz częściej w nocy na jedzenie nawet co 2-3 godz, jak skończył 6 miesięcy przeszłam na butle i od razu zaczął przesypiać noce, nie planowałam go dłużej karmić piersią więc nasze plany zgrały się w czasie i wszyscy byli zadowoleni ;) potem rozszerzyłam dietę o kaszki i słoiczki, nie ma co męczyć dzieci i siebie karmiąc piersią jak się ma takie sytuacje, wymówki że dziecko chce bliskości w nocy mnie śmieszą po prostu głód czuje i tyle.

Myślę że zależy od dziecka..Ja co prawda nie karmiłam piersią tak fizycznie, ale odciągałam swoje mleko 6 tygodni więc ekspert ze mnie w karmieniu piersią jak z koziej dupy trąba ale:być może dziecku idą ząbki?Albo wyżynają się nowe jeśli już jakieś ma?I stąd jego pobudki.Może jakoś nie dojada wieczorem-jest zbyt zmęczony żeby ssać a piszę tak dlatego bo mój tak miał i teraz czasem zdarza się że idzie spać bez kolacji bo trzeba ssać butlę a on jest zbyt zmęczony i w efekcie drze się i z głodu i z nerwów.Potem muszę karmić go na śpiocha a nie łatwo jest uspokoić głodne i padnięte dziecko..A może poprostu traktuje twoją pierś jako swój uspokajacz-jeśli nie ssie smoka-zatykacza to wlaśnie tym zatykaczem jest twoja pierś?Dużo wrażeń napewno w ciągu dnia, może te ząbki?Mojej koleżanki córa karmiona była do 6 miesiąca i tylko przez pierwsze kilka tygodni budziła się w nocy,potem coraz mniej aż wkońcu-dość szybko-zjadała mleko z piersi wieczorem,potem tylko raz w nocy i dopiero rano ok 8.Koleżanka chcąc całkiem nocne karmienie wyeliminować to odciągała swoje mleko,mieszała z kaszką odpowiednią do wieku i dawała na noc taką mieszankę.Nowe produkty zaczęła wprowadzać córce po 4 miesiącu.Może spróbuj podawać dziecku już te papki warzywne,spróbuj na noc swoje mleko z kaszką.

Gość niewyspanamama
dzięki kasieńkaa_ chyba tak będę robić, bo nie chciałabym przechodzić jeszcze na mm, ale kaszka z odciągniętym mlekiem to super pomysł

Gość jakajasamama
hej

Gość a wy jakiw macie sposoby
co????

Gość Bo mleko ju zmu nie wytarcza
Nie sluchaj sie slepo lakrzy, to ty znasz swoje dziecko i wiesz czy jest glodne czy nie. POdaj mu na noc kaszke ryzowa lub kukurydziana na wodzei lub na twoim mleku lyzeczka