Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdfghgf

Proszę szybko o pomoc-OBIAD!

Polecane posty

Gość asdfghgf

Hej, nie umiem gotować ale wymyśliłam sobie coś takiego,że pokroiłam mięso gulaszowe w kostke , pieczarki w paski i cebulke, i chciałabym je podsmażyć , dolać wody , gotować a na końcu dodać sos pieczeniowy ciemny do tego i zagotować, podać z kaszą gryczaną. Czy to wyjdzie smaczne ? bo nigdy nie robiłam żadnego sosu. i czy mięso mam w czymś obtoczyć zanim na patelnie rzuce ? odpowiedzcie szybko ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mmammuskakaa66
ja robie tak czesto. najpierw mieso podsmaz. dolej wody. i dusz. albo osobno pieczareki z cebula podsmaz. i nie ch sie dusi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdfghgf
to znaczy jak? mam na jednej patelni podsmazac mieso a na drugiej pieczarki z cebulą a potem połączyć czy jak ? A mięso mam obtoczyć w mące ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdfghgf
bo ewentualnie mam jeszcze sos grzybowy jakby ten nie pasował ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mmammuskakaa66
bez maki. ja wrzucam w sumie wszystko razem. najperw mieso , jak juz sie podsmazy dolewam wody dusi sie zeby bylo miekie. dodaje pieczarki i cebula. cebula daje dfajny smak. i przyprawy. i na koniec mozesz dodac sos. rozrobisz w kubku z woda. i wlejesz na patelnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość refefrfger
Mięso podsmaż. Potem zalej wodą, tak żeby lekko zakrywały końcówki mięsa. Przykryj pokrywką i duś. Dodaj przyprawy do smaku. Jak mięso będzie trochę miękkie, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Pieczarki dodaj w zasadzie na końcu, tak 10 minut przed wyłączeniem z ognia. Możesz je wcześniej lekko podsmażyć, to będą lepsze. NA końcu (3-4 minuty) przed wylączeniem ognia pod gulaszem, dodaj dwie łyżki stolowe mąki do pół szklaniki zimnej wody i wymieszaj dokładnie (nie mogą być grudki). Wlej i szybko mieszaj z gulaszem. W ten sposób zagęszczasz sos. JAk będzie rzadki, znów dodaj maki, ale mniej wody do szklanki. Mieszaj i po chwili będziessz widziała, czy gęsty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szkoda psuc tego miesa
tym sztucznym sosem. jas wieprzowe mieso to usmaz je ,ale krotko. im dluzej je smazysz, czy dusisz to dupa z miesa, sama guma sie zrobi. mieso wieprzowe nie musi dlugo.w niczym nie obtaczaj. dopraw tylko sola, pieprzem, jak masz lubczyk, papryka. jak sie usmazy, dodaj cebule, tez na krotko.wymieszaj w szklance lyzle maki, smietane i wode, dolej i zagotuj ciagle mieszajac. pieczarki usmaz osobno, tez krotko, na duzym ogniu, tak 2 minuty.dodaj do tego sou, zagotuj minute, wylacz. niech postoi troche.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mmammuskakaa66
tez mzona. jak daje cebule juz nie daje gotowego sosu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdfghgf
dzięki za rady, ale ja chyba jednak dodam ten gotowy sos, chyba będe pewniejsza,że coś mi z tego wyjdzie;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szkoda psuc tego miesa
powodzenia. w sumie tez kiedys zaczynalamod gotowych sosow :) teraz szkoda mi na to poswiecenia i dobrego smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdfghgf
może kiedyś też będe tego zdania;) narazie to mój wogóle pierwszy sos w życiu więc mam nadzieję,że będzie zjadliwy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdfghgf
a to normalne,że po zagotowaniu wody zaczęła mi się jakaś piana robić na wierzchu ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ta piana to z mięsa zapewne (tak jak przy rosole). A jak dajesz sos z torebki to już nie musisz dodawać mąki bo one już ją mają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znajdz odpowiedz
wejdz na dopobrania.net

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dobrawka88
KASZA GRYCZANA - Fuuuuuuuuuuuuj :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdfghgf
dzięki za odpowiedzi ;) Piana zniknęła, zmniejszyłam obiad, mięso się powoli gotuje.;) a mniej więcej ile czasu się powinno gotować ? i mam dodać ten sos jak już mięso będzie miękkie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja to lubię jak mięso w gulaszu jest rozgotowane tzn. miękkie i rozpływające się w ustach, tak żeby nawet osoba bez zębów mogła to zjeść :) tym samym ja gotuję długo... przynajmniej półtorej godziny, ale pewnie większość ludzi gotuje krócej, więc się nie sugeruj :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Patrz po mięsku- próbuj co jakiś czas widelcem, ja akurat tez lubię b. miękkie. I zobacz na opakowaniu ile czasu trzeba gotować ten gotowy sos- dodaj jak mięso już będzie miękkie (gotowy sos ma mąkę- jak za długo będziesz gotować może się przypalić).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gulaszowa rada ....
jesli chodzi o czas gotowania, to zalezy jakie masz mieso. wolowina bedzie potrzebowala dluzej od wieprzowiny, a i tez zalezy jaki rodzaj miesa. schab bidrowy np. bedzie sie gotowal bardzo krotko, nawet z wolowiny, i bedzie mieciutkie mieso. ale jak masz z udzca albo karku - wtedy nawet poltorej godziny. takze jakie masz to mieso, to moze troche podpowiemy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×