Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co mnie zastanawia.

poronienie czy smierc dziecka czy jak?

Polecane posty

Gość co mnie zastanawia.

Do ktorego tygodnia jest poronienie, a od ktorego przedwczesny porod? I czy waszym zdaniem poronienie, a urodzenie przedwczesnie to to samo? Ten sam bol? Ta sama strata? Czy matki z obu przypadkow powinny sie do siebie porownywac? Ja swoje zdanie mam na ten temat, ale chcialam poznac wasze.

Gość inna277
poronienie jest do 22tygodnia ciąży powyżej to przedwczesny poród

Gość co mnie zastanawia.
Sa tu jakies mamuski po przejsciach?

W Polsce do celów dokumentacji medycznej przyjmuje się, że do 22 tygodnia nastąpiło poronienie, powyżej - przedwczesny poród (zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 17.09.2004).

Gość co mnie zastanawia.
A czym to sie rozni? Ja rozumiem, ze pozniej ciaza bardziej rozwinieta itd. Ale jak wyglada poronienie? Bo przeciez dziecko w 22 tygodniu niewiele sie rozni od dziecka w 21 tyg.?

Gość co innego tu na forum
Tu jak się dostanie okres, którego powinno nie być, bo laska sobie wcześniej wymyśliła ze jest w ciąży, bo ma wszystkie objawy, to juz staje się "aniołkową mamą"

Gość co mnie zastanawia.
Czy kobieta, ktora poronila moze pochowac swoje dziecko? Czy ona je rodzi? Jak to wyglada?

Gość co mnie zastanawia.
No tak wiem, ze to tylko kafeteria. Ale jest cos co mnie strasznie wkurza w zyciu i chcialam zobaczyc jakie jest wasze zdanie. Moze ja sama tez przesadzam. Ale czy wedlug was matka ktora stracila dziecko w 7 tygodniu moze porownac sie do kobiety, ktora stracila dziecko w 23 tygodniu?

Gość facet 20
żeby można było zrobić pogrzeb musi być akt zgonu, a jak może mieć akt zgonu ktoś kto jeszcze nie dojrzał do aktu urodzenia

Gość co mnie zastanawia.
Odpowie mi ktos na moje pytania?

mowisz o mnie??? z tej ciazy mam obecnie 16 miesieczna core wiec bylam w ciazy do konca ciazy rozwijaly sie dwa lozyska wiec nie mow takich rzeczy oczywiscie jezeli chodzi ci o mnie tak od jakiegos czasu pozna pochowac dziecko ksiadz odprawi normalny pogrzeb itd ostatnio moja znajoma poronila w 3 miesiacu i maluszek mial pogrzeb

Gość co mnie zastanawia.
Facet moje dziecko urodzone w 23 tygodniu, zyjace pare godzin mialo akt urodzenia i akt zgonu. Pytam czy przy poronieniu tez mozna pochowac, bo dzis w tv mowili, ze kazdy moze to zrobic.

Ja urodziłam malutkie dziecko w 14tyg i tak można je pochować ale to zależy od matki czy zdecyduje się dziecko odebrać ze szpitala. Co do tego 'porodu" mialam silne skurcze całą noc i wyglądało to jak normalny poród tylko, że w karcie miałam wpisane poronienie ale szpital wysłał dokumenty do usc i dostałam akt urodzenia martwego dziecka.

Moim zdaniem dopóki płód nie ma zdolności do tego żeby przeżyć poza organizmem matki nie jest jeszcze w pełnym znaczeniu słowa "dzieckiem". Jedyni czymś z czego to dziecko po jakimś czasie w sprzyjających warunkach się wykształci. Od momentu kiedy jest już na tyle wykształcony żeby potrafił żyć sam, jest to śmierć dziecka nie poronienie.

Gość co mnie zastanawia.
A czy uwazasz ze strata dziecka w 7 tygodniu to to samo co strata dziecka w 23 tygodniu, albo jeszcze lepiej- w 35? Odpowiedz prosze, chce wiedziec jak na to patrza inne kobiety.

mysle ze jednak im dluzsza ciaza tym wiekszy bol bo sie przywiazujesz do dziecka widzisz jak rosnie i nagle go nie ma ........... moja kuzynka dowiedziala sie ze dzidzius zmarl w niej w 38 tyg i jeszcze musiala czekac od wtorku do piatku zeby go z niej wyjeli wiedziala ze nie zyje ma depresje do tej pory a minelo juz chyba z 4 lata

Uważam e w 7 tygodniu to strata ciąży, natomiast w 23 już dziecka

Gość co mnie zastanawia.
Czyli moje dziecko to jeszcze nie dziecko tylko plod? Bo zylo pare godzin? I plakalo? I wygladalo jak normalne dziecko tylko ciut mniejsze? Czyli nie powinnam go byla chowac? Dobrze to rozumiem?

Twoje dziecko, to dziecko, nie płód

Ja bardzo przeżyłam poronienie w 14tyg ale to wina lekarzy 3 razy byłam w szpitalu za drugim razem lekarze stwierdzili, że dziecko i tak umrze bo nie miało pęcherza i nerek i kazali mi czekać, ciągle robili usg ja słyszałam bicie serca a lekarz komentował "no jeszcze żyje, musi pani czekać" to tak w skrócie. Więc jakiś czas zajeło mi dojście do siebie na pewno by tak nie było gdybym poroniła w 7 tyg nie przeżywała bym tak bardzo, smutek na pewno by jakiś był ale duzo mniejszy.

Gość co mnie zastanawia.
To masz szczescie. Bo juz myslalam, ze to ja jestem nienormalna i czegos nie odrozniam.

Kto ma szczęście?

kazdy ma inne zdanie moje jest takie ze od poczatku jest to czlowiek jeszcze nie uksztaltowany itd ale juz czlowiek i nikt mi nie wmowi ze jest inaczej kazdy moze miec swoje zdanie i ja swojego nikomu nie narzucam ale ja mysle wlasnie tak

Gość co mnie zastanawia.
No tak ale 14 tydzien to tez troche wczesnie, na pewno to boli, nie watpie. Ale wkurza mnie strasznie jak jakas kolezanka porownuje sie do mnie, ktora w 6 tygodniu poronila i ona wie co ja czuje, bo ona to samo przeszla. Jakie to samo??? W 6 tygodniu to ja jeszcze o ciazy nic nie wiedzialam.

Gość co mnie zastanawia.
Ty.

Gość zonaKraka
Hm, ja przeszłam poród przedwczesny w 24 tc... właściwie nie pomyślałam że kiedyś to powiem, ale uważam że wczesne poronienie to coś innego. W drugiej ciąży miałam plamienie w okolicach 9 tc, i pamiętam jak wypłakiwałam się mamie, że jeśli ma się skończyć, to ja wolę teraz, bo drugi raz takich przejść nie przeżyję... Ciążę utrzymałam, ale nie potrafiłam się nią cieszyć- tzn. cieszyłam się wyczekiwanym dzieckiem, ale nie byłam spokojna dopóki go całego i zdrowego nie trzymałam na rękach... Też pochowałam córeczkę. Według prawa można pochować dziecko z poronienia (płód do tej określenie medyczne, dla matki to i tak dziecko), tyle że wiem że czasem są z tym problemy. NIe bardzo rozumiem czemu temat ma służyć- wartościowaniu bólu? Bo jedna jest bardziej, a druga mniej matką? Ludzie są róźni i różnie reagują...

Gość co mnie zastanawia.
Albo inna co chciala ciaze usunac, ale rodzina ja namowila, zeby zostawila, w koncu poronila w 8 tygodniu, a tydzien wczesniej chciala zabic. I ona tak samo sie porownuje bo ona to samo czuje, no ludzie, te slowa bardziej bola niz : jeszcze niejedno bedziecie mieli.

Wiem, że 14 tydzień to wcześnie na pewno ciąża nie była tak zaawansowana jak u ciebie ale tu chodziło o to, jak potraktowali mnie lekarze, poza tym widzę, że chcesz udowodnić, że twój ból jest większy niż innych, każda kobieta jest inna i inaczej radzi sobie z takimi sytuacjami. Aczkolwiek twoja koleżanka która poroniła w 6 tyg nie powinna się do ciebie porównywać.

Gość co mnie zastanawia.
Moze w jakims sensie wartosciowaniu, sama nie wiem. Chcialam tylko wiedziec czy ja przesadzam wyolbrzymiajac i robiac z tego niewiadomo jaka tragedie (sama w sercu, bo nikt ze znajomych bolu u mnie nie widzi), czy kobiety ktore poronily przesadzaja.