Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dcdsocdi

Śląskie prażonki - najlepsze danie pod słońcem :) znacie????

Polecane posty

Gość dcdsocdi

Cześć :) Na zupełnie innym temacie napisałam przepis na najpyszniejszą śląską potrawę :) Postanowiłam udostępnić ją zainteresowanym i tutaj :) oprócz tego, że prażonki są pyszne to i bardzo łatwe w przyrządzeniu. Na początek przesyłam krótką historię prażonek - http://pl.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BConki przepis: Co potrzebne: - boczek lub słonika -ziemniaki -cebula -buraki -kiełbasa -sól, pieprz -duży liść kapusty Na spód kociołka kładziemy pokrojony w cienkie plastry boczek lub słoninę (chodzi o to, żeby ziemniaczki nam nie przywarły do kociołka), lepszy boczek Skrobiemy ziemniaczki i kroimy na drobniejsze, cebulę i buraczki obieramy i kroimy wraz z kiełbasą w półplasterki. W kociołku układamy warstwami: ziemniaki, buraki, cebula i kiełbaska, przyprawy i znów: ziemniaki... aż do wyczerpania składników. Kazdą warstwę posypac solą i pieprzem Na wierzchu wkłamy tłuszcz (może być kawałek masła lub margaryny ok 1/3 paczki). Na wierzch kładziemy liść kapusty. Przykręcamy szczelnie kociołek i pieczemy na ogniu. Pieczemy około 45 min, najpierw na dużym ogniu później na troche słabszym (przypalone juz tak nie smakuje) Pycha gorące, najlepiej smakują z kefirem lub mizerią. UWAGA: ZAPACH PRZYCIĄGA SĄSIADÓW Prażonki można zrobić również w garnku na gazie. Instrukcja ta sama z pominięciem liścia kapusty. Gwarantuje, że zasmakujecie w tej potrawie W kociołku są lepsze natomiast w zimę robimy je w domu na gazie i też są bardzo smaczne polecam teraz wyrobić się w robieniu prażonek na gazie a na lato zakupić kociołek. Wszyscy sąsiedzi pozazdroszczą bo zapach rozchodzi się na kilometr. My zawsze wiemy kiedy ktoś z sąsiadów robi prażonki i mamy ochotę się wprosić. Na Śląsku prażonki są uznawane za dużo pyszniejsze niż dania z grilla. Z tym, że jest trochę więcej roboty przy przygotowaniu. U nas to przeważnie cały rytuał. Ja przyrządzam kociołek, mąż rozpala duuuże ognisko a później to już tylko przyjemność i ten smak i zapach oj szkoda, że lato się skończylo. Na śląsku prażonki robi się przeważnie w sobotę jako danie dnia Chyba i ja je zrobie w tym tygodniu bo smaka nabrałam Na gazie też pyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asbis
w innych rejonach Polski dokłatnie to samo jest nazywane duszonki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja je uwielbiam ale w wersji
z burakami jeszcze nie jadlam i w ogole o takiej nie slyszalam./

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No zgadzam się z tobą że to bardzo dobre danie. Kiedy takie prażonki czy pieczonki piecze się w żeliwnym emaliowanym garnku i to na ogniu z drzewa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dcdsocdi
z burakami smakują najlepiej i mają cudowną kolorową barwę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asbis
polecam dolać szklankę czerwonego wina, na przykład Varna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dcdsocdi
ja osobiscie nie przepadam za marchewka w prazonkach ale to juz kwestia gustu :) o papryce za to nigdy nie slyszalam :) Z winem na pewno byloby zabawnie ;) ale nie polecam heheheh

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marlenka78678
Też jestem ze śląska. Znam i uwielbiam je :) Zapachu, ktory unosi się w okolicy gdy ktoś robi prażonki nie da się opisać!!!!!!!! :) Jak mama nakłada je na talerz to jest wojna kto pierwszy będzie nakładał :) My też w zimę robimy w domu w garnku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karolajna niebieska
brzmi pysznie :) poza ostatnim wpisem, który jest najprawdopodobniej podszywem. Szkoda, że skończyło się lato bo bym w taki kociołek zainwestowała :) już sobie wyobrażam - ognisko, śpiewy, gitarka, piwko i ciepła piękna noc. I ten podobno rozkoszny zapach ;) lato wróć!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maryna111231321
polecam dodać jeszcze na sam spód skrzydełka bez lotek tak jak tutaj: http://miloscdojedzenia.pl/prazonki/ Jak się fajnie przypieką są po prostu genialne. No i marchewka obowiązkowo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Prażonki nie są śląskie- pochodzą z Zagłębia Dąbrowskiego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kamilla001
Czy ktoś mógłby mi podać sprawdzony przepis na roladę śląską z kluskami? Byłam ostatnio w Gliwicach w restauracji portowej http://www.restauracjaportowa.pl/o_restauracji.html i tak mi zasmakowało to danie, że chciałabym powtórzyć je w domu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×