Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kornelia pyta

uczulenie na DALACIN

Polecane posty

Gość kornelia pyta

witajcie mamusie dziś nie o dziecku , ale o męża mi chodzi wpisuje tutaj bo moze któraś z was lub dzieci miały podobnie mąż zachorował na anginę dostał DALACIN brał tydzien czasu. po 3 dniach od zakończenia wyskoczyły mu krosty na brzuchu i rękach swędzące, czerwone, miejscami jakby wysuszone, dosyć spore najgorsze jest to, ze od tamtej pory przebywa zagranicą do polski wraca za 2 tyg nie ma uczulenia na proszki, płyny, nie jadł nic innego niż to co zawsze a na ulotce widnieje informacja , ze takie skutki uboczne mogą się pojawić co robić ? pił wapno, łykał zyrtec, czy miałyście taki przypadek,

Gość gluck:):)
po odstawieniu samo przejdzie, nich pije to wapno i bierze zyrtec przez ok 5-7 dni i na drugi raz musi pamietac ze jest uczulony na antybiotyki z grupy klindamycyn czyli m. in Clindacin, Dalacin, Clindamycinum, Clindo, Duac, Klimicin itd.

a jak zwykle nie doczytałam wybrał już lek, no to teraz musi się poleczyć z tych krost mnie zawsze wysypywało pod koniec brania, ale nie swędziało arczej

asiamt, nie masz racji, reakcja uczuleniowa jest wskazaniem do odstawienia i zmiany antybiotyku jak jestes uczulona i bierzesz dalej antybiotyk mimo objawow uczulenia to skonczyc sie moze nawet wstrzasem anafilaktycznym, rumienieniem wielopostaciowym....a to juz nie sa przelewki tylko stan zagrozenia zycia

no niby tak, ale jak pytałam lekarza to kazał obserwować siebie i czy nie występują inne objawy, ale brac dalej u mnie to się działo zazwyczaj pod koniec brania i nic poza tym się nie działo

no tak, u Ciebie moze i nie, ale akurat reakcje uczuleniowe w przypadku niektorych antybiotykow np. z grupy penicylin moga dawac szybie i tragiczne w skutkach reakcje, wiec lepiej odstawic niz zastanawic sie czy kolejnym objawem nie bedzie np. obrzek krtani i problemy z oddychaniem

i to odstawienie w przypadku reakcji alergicznych dotyczy oczywiscie nie tylko antybiotykow, bardzo silnie potrafi uczulac np. kwas acetylosalicylowy czyli popularna apiryna

Gość kornelia pyta
dziewczyny ale mu utrzymuja sie te krosty juz 4 tydzien to chyba cos za długo

Gość kornelia pyta
no martwie sie o niego bo bedzie w polsce za 2 tygodnie mam nadzieje ze nie przerodzi sie to w coś poważniejszego on od dziecka nie był u lekarza , bo nigdy nie chorował, nie miał żadnych alergii, uczuleń czy nawet przeziębienia ale ta angina go jakoś złapała pierwszy raz w życiu, i pierwszy raz w życiu łykał jakikolwiek antybiotyk

no a moze to niekoniecznie ma zwiazek z antybiotykiem? moze to zupelnie cos innego? nie ma innych, dodatkowych objawów?

a moze to nie byla angina tylko szkarlatyna, ona daje objawy pod postacia wysypki a potem łuszczenia sie skory.. ale tak długo ta wysypka to nawet za długo jak na szkarlatyne u doroslej osoby:O

Gość kornelia pyta
no właśnie nie wiem sama co to ale nigdy wczesniej mu sie to nie zdarzyło

Gość kornelia pyta
na anginę chorowały akurat w tym samym czasie jego obydwie siostry z tym, że obydwie leczyły sie u innych lekarzy i dostały inne leki niż on one wyzdrowiały jemu takze antybiotyk pomógł . ale zostały krosty

Eitaj, przeczytałam tylko pierwszy post autorki, nie wiem, co dziewczyny odpisywały, ale ja mogę opiwiedzieć o sobie. Tak, mam uczulenie na dalacin, tez raz w zyciu zachorowałam na anginę i była to masakra. W niedziele odstawilam antybiotyk, w poniedzialek po poludniu goraczka, złe samopoczucie, wieczorek goraczka b. wysoka, okolo polnocy, budze sie, i czuje, ze wszystko w porzadku, goraczki nie ma, ode do lazienki i nie poznaje siebie w lustrze. Kropki NA CAŁYM CIELE :-O Nastepnego dnia poszlam do lekarza, dermatolog uznala, ze to alergia na antybiotyk, przepisala mi zastrzyki w dupkę, dodatkowo po zakonczonej kuracji zastrzykiem, ten sam lek jeszcze doustkie w tabsach, no i masc do smarowania. Dodam, ze mialo to miejsce miesiac przed moim slubem, gdy mierzylam suknie, to jeszcze ostatnie kropki na ciele mialam. Na szczescie w dniu slubu juz bylo okey. Ach, i mialam potworne problemy brzuszne, ciagłe biegunki, musiałam również wziać na to stosowny lek. Tak wiec w sumie z angina leczylam sie jakies 5 tygodni. W dniu slubu juz byłam zdrowa, ale wyglądałam jak z krzyża zdjęta :-O

Gość kornelia pyta
dziękuje ci za wpis