Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Qualityy

Sprawa w sądzie o odrzucenie spadku

Polecane posty

Witam Czy ktoś może był na takiej rozprawie? Mógłby ktoś opisać jak to wygląda, o co pytają, kto tam jest? itp. NIgdy w sądzie nie byłam i strasznie się boję.

Gość fgxgx
ja mialam sprawe o przyjecie spadku - pewnie wyglada to podobnie ;P na sali sedzina, protokolant cos tam grzebia w dokumentach, czytaja odzywasz sie tylko, zeby potwierdzic dane osobowe i swoja decyzje w sprawie spadku calosc trwa pol godziny max nic ciekawego

Gość onaWolna
miałam o odrzucenie, pytają czy znałaś tą osobe, jakie były stosunki między wami, dlaczego nie chcesz itd.

spadek sie odrzuca jesli sie wie o dlugach ...w innym przypadku warto jest przyjac...a rozprawa trwa rzeczywiscie max pol godziny i nie ma sie co bac bo to tylko formalnosc

Gość SamaJa2
Pamiętaj, że spadek po Twoim odrzuceniu może przejść na Twoje dzieci :D

Gość mieszkankkaaaa55
moge pomoc. sama odrzucalam spadek po ojcu.

Gość mieszkankkaaaa55
masz pol roku na odrzucenie spadku. i jak masz dzieci muszi zlozyc wniosek do sadu. mam nawe pismo gotowe.

Gość spadek a dlugi
Ja zrzekłam sie spadku u notariusza a notariusz wysłał odpowiednie pismo do sadu.Moj tatus zostawil same dlugi bo kochanka lubila poszalec.Jak zmarl dostalam pisemko powiadamiajace o spadku po tatusiu wiec p[oszlam do notariusza i zrzekłam sie spadku (zaplacilam po 50 zl od osoby,ja i 2 moich dzieci)i notariusz wyslal do sadu.

heh na szczescie nie mam dzieci ani męża, problem tylko w tym,że hmmm..przekroczylam ten termin 6 mies. niestety nie wiedzialam o tym. No i będe chyba klamać,że dowiedzialam sie troszke pozniej ;/ czy mogą to jakos sprawdzic?

Gość hhdfdf
nie mieszkalas z ojecem? mozesz probowac.

nie mieszkalam, wogole nie wiedzialam nic o dlugach, nikt nie powiadomil nas. Niedawno przyszlo pismo o zadluzonym mieszkaniu.

Gość konstancjaaa grylakkk
nie ma kiedy się dowiedziałaś. Termin to 6 miesięcy od daty zgonu spadkodawcy.

Gość tegte
w ogole nie mialas kontaktu z ta osoba? ale o jej smierci zostalas powiadomiona? moglas przyjac z dobrodziejstwem inwentarza to kompletna glupota przyjmowac wprost, jesli osoba, po ktorej dziedziczysz jest ci praktycznie obca

Gość jak minelo 6 miesiecy
to juz po ptakach.MOja kolezanka tak miala,niestety splacala dlugi po ojcu(dobrze ze nie bylo ich duzo. Ja zrzekałam sie spadku po ciotce i bylam u adwokata to mi powiedzial ze jest 6 miesiecy od chwili powiadomienia o spadku a nie od smierci.

Gość czynsze,zusy i us
te dlugi odziedzioczaja dzieci i splacaja je niestety.Chyba ze ojciec zakupil te mieszkanie po rozwodzie i TY nigdy w nim nie mieszkalas atwoi rodzice rozwiedli sie z orzeczeniem o winie ojca to mozna zrzec sie ale jak mieli normalny rozwod bez orzekania a juz jak mieszkalas w tym mieszkaniu kiedys to bedziesz splacala.I niech mi nikt nie pisze ze tak nie jest bo jest (splacalam z rodzenstwem zadłurzenie mieszkania po ojcu (bo w nim mieszkalismy do rozwodu i 1 po bo mama nie miala z nami sie gdzie wyniesc.Idz do prawnika to doradzi tobie ale jak juz minelo 6 miesiecy to masz przerabane i bedziesz musiala splacac bo sadu nie interesuja zapawnienia ze nie wiedzialas chyba ze nikt nie powiadomil Cie o tym dlugu. Zadłużenie mieszkaniowe,zusy i urzad skarbowy to dlugi gdzie dzieci je dziedzicza i musza splacic chyba ze matka ma rozwod z orzeczeniem o winie meza i ograniczone prawa rodzicielskie ojca do dzieci

Gość wyjątek
nie dostałaś żadnego powiadomienia z sądu o podziale spadku?

nie,żadnych powiadomień kompletnie nic. Właściwie nie było żadnego spadku( no chyba,że te długi)

Gość czynsze,zusy i us
to jak nie dostalas powiadomienia to po co ci sprawy narazie.To sad lub notariusz powiadamia o spadku.To czym Ty sie martwisz dziewczyno,jak dostaniesz pisemko to wtedy dzialaj narazie zyj normalnie

Gość wyjątek
No to skąd w ogóle ten temat? Sprawa zaczyna " się kręcić" z chwilą gdy dostajesz urzędowe pismo. Plotki o spadku nie mają żadnego znaczenia.

Gość 123123333
Ja miałam taką sprawę

Gość 123123333
Odrzuciłam spadek po 5 latach - ten spadek to dług jest 6 miesięcy na decyzję co do spadku ale.... jeśli ktoś nie miał kontaktu ze zmarłym , nie mogł wiedzieć o zadłużenu to spadek można odrzucić pomimo treminu powołując się na brak kontaktu

No wlasnie niedawno dostalam pismo z ZGM,że mam płacić dług (mieszkanie nie byłao własmościowe)

Gość 123123333
mieszkasz w tym mieszkaniu?

NIe nie mieszkam i nigdy nie mieszkalam. Ale czy oni moga sie jakos dowiedzieć,że wczesniej wiedziałam o śmierci? ;(

Gość cywil......
Skoro wiedzialas o tym ze jestes spadkobierca i ze spadkodawca zmarl, a Ty jestes spadkobierca ustaeowym i nie odrzucilas spadku w odpowiednim czasie to moga byc problemy. Ignorantia iuris no nocent

Gość 123123333
nie musisz kłamać że nie wiedziałaś o śmierci odrzucenie jest możliwe ponieważ nie wiedziałaś o długach , nie miałaś kontaktu z ojcem , nie mieszkałaś z nim Ja nie zmyślałam w Sądzie ze nic nie wiedziałam o śmierci brata ( minęło 5 lat) a spadek odrzuciłam