Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Qualityy

Sprawa w sądzie o odrzucenie spadku

Polecane posty

Gość cywil......
Ignorantia iuris nocent*

Gość bo to ja to ja
Nie od smierci pól roku a od momentu powiadomienia czyli róznica jest.Jak dostalas ten list np.miesiac temu to skladaj papiery o sprawe bo kto wie czy tatus nie zostawil Ci jakiegos kredytu a bank teraz szuka spadkobiercow.

Gość 123123333
racja ale.... nie zawsze można wiedzieć o długach jeśli ktoś nie utrzymuje kontaktiow ze zmarłym krewnym to skąd może wiedzieć , banki , ZUS czy US nie udzieli informacji na temat ew. zadłużeń rodzinie

Dowiedziałam sie o smierci dawno (od Kobiety z MOPSu) a pimo dostalam niedawno. Czy oni dojdą do tego mopsu jakoś? Boże tak sie boje, mam już mysli samobójcze. NIe chce tego dziedzicyzc

Gość 123123333
nie boj sie , napisałam Ci ze tez tak miałam , odrzuciłam spadek ( długi) po 5 latach Idz do prawnika i powiedz ze wiedziałaś o śmierci ( bo to bez sensu kłamać ze nie ) ale nie wiedziałaś o długach bo nie mieszkałaś z ojcem i nie mieliście kontaktu, nie widziałaś korespondencji jaka do niego przychodzi- pewnie ZGm przysyłał wezwanie do zapłaty ale Ty nie mieszkałaś tam więc nie mogłaś wiedzieć)

Gość cfbvc
sama zalozylas sprawe o spadek czy zrobil to zgm? w jaki sposob zostalas powiadomiona przez mops? telefonicznie? i przy okazji jakiej sprawy?

sama zalozylam. Kobieta przyzłą i powiadomila, pytala czy bede wyprawiac pogrzeb, odmowilam więc kazala mi isc podpisać jakies dokumenty,że ja sie nie zobowiazuje i żeby mops placil za to. Boje sie,że dojda do tych dokumentow. MOj brat dowiedzial sie pozniej wiec on bedzie bezpieczny, w sadzie chce powiedziec,że dowiedzialam sie wtedy kiedy moj brat.

Gość 123123333
nie rob tego , przecież podpisałaś urzedniczce z MOPS że nie pochowasz ojca więc tylko sobie zaszkodzisz. Jest jeszcze jedna możliwość W jakim wieku byłaś Ty i Twojw rodzeństwo kiedy ojciec zmarł? Jeśli ktoś z rodzeństwa był niepełnoletni to nie dziedziczuycie długow

Juz za pozno, bylam u prawnika i wszystko zalatwione, papiery wyslane. Wszyscy bylismy pelnoletni. Właciwie to spoznilam sie o kilka dni z tymi papierami ;/Jeszcze będę rozmawiac z prawnikiem o tym.

Gość oj tam oj tam i tak
po 1.Skoro z ojcem nie utrzymywałaś kontaktów i nie mieszkałaś z nim to nic innego nie zostaje jak robić sprawę i to szybko.Powiesz prawdę ,że nie mieszkałaś tam i w sumie nie utrzymywałaś z nim kontaktu ,że rodzice nie mieli ślubu (co jest na Twoją korzyść) i sąd umorzy postępowanie. po2.Nie ma czegoś takiego jak zrzeczenie się spadku po 5 latach od powiadomienia o nim.Dostajesz pismo od wierzyciela i masz tylko pół roku na to a nie 5 lat. po3.to nie prawda ,że czas liczy się od śmierci ,ale od momentu powiadomienia ,często bywa tak ,że spadkobierca nie widział na oczy osoby zmarłej to skąd mają wiedzieć ,że posiadał długi Na Twoim miejscu nie zastanawiała bym się od razu bym składała wniosek do sądu bo jak ktoś napisał nie wiesz co Ci tatuś jeszcze w spadku dostał Mało kto wie ,że spadku można też się zrzec za życia danej osoby,ale to tylko u notariusza.I jak dostajemy zawiadomienie o spadku danej osoby a wiemy że to nie miliony tylko długi to wówczas notariusz wysyła do sądu zrzeczenie(najczęściej spadku u notariusza zrzekają się ludzie mieszkający za granicą) Nie zastanawiaj się dziewczyno tylko zacznij działać bo inaczej będziesz spłacała.Miałam kiedyś praktykę u notariusza to coś nie coś wiem.Powodzenia

Gość 123123333
I to prawnik kazał Ci kłamać ze dowiedziałaś się póżniej o śmierci ojca ???? To głupota zaprzeczać tym bardziej że podpisałaś w MOPS-ie . Radzę Ci iść do innego prawnika , ja też byłam zrozpaczona jak dostałam pismo od Prowidenta - niespłacona pożyczka brata ale prawnik napisał mi wniosek o odrzucenie spadku pomimo upływu terminu i Są d przychylił się do tego

No nic, troszkę się uspokoiłam,może za bardzo panikuje :) Dziekuje wszystkim za odpowiedzi,rady :) Najwyżej zmienie tożsamośc, wyjade jak najdalej i bede udawac trupa :P

Gość 123123333
miała taką sprawę i wiem ze po latach tez można odrzucić spadek. Wcześniej nie odrzuciłam bo nie miałam kontaktu , nie wiedziałam o długach więc nie mogłam odrzucić czegoś o czym nie wiedziałam.

Gość DARIA_
Moja mama się rozwiodła, gdy byłam mała. Czy ja jestem ustawowym spadkobiercą mego biologicznego ojca?

Gość DARIA_
Ale ja nie chcę być :-( Przecież to dla mnie obcy człowiek. Czyli muszę iść do notariusza i odrzucić spadek już, kiedy jeszcze żyje?

Gość oj tam oj tam i tak
DARIA_ tak 123123333 no tak bo nie wiedziałaś ,że taka osoba zostawiła Ci spadek.Jak się dowiedziałaś to zrobiłaś sprawę i było ok.Ale jakbyś dostała powiadomienie o spadku i nie założyła sprawy to by komornik Cie zlicytował. Ludzie czy wy nie rozumiecie nie ma co kłamać niech autorka topiku zakłada sprawę i nie czeka bo jak minie pół roku a nie złoży wniosku do sądu to będzie tak,że przyjeła spadek i jak oddadzą to do komornika to dopiero tragedia

Gość oj tam oj tam i tak
DARIA_ jak jesteś pełnoletnia to tak,a jak nie to może mama to zrobić to kosztuje 50 zł (u mnie w mieście) ale może poczekaj może tatuś dorobi się majątku i będziesz miała kupę kasy

Gość 123123333
Ja nie zakładałam sprawy Zrobił to Provident , dostałam wezwanie na sprawę , poszłam do prawnika , powiedziałam w Sądzie o braku kontaktu ( nie wychowywaliśmy się razem ) i spadek odzruciłam :D

Gość DARIA_
Coś tam pewnie się dorobi, ale ja również majątku nie chcę. Wiem, że mieszkanie ma 100% ( bez kredytu) , o długach mi nic nie wiadomo ( za wyjątkiem tych wobec mnie). Skoro żal mu 300 zł alimentów na mnie to mam go tak samo w d.... jak on mnie. Mam 17 lat.

Gość 123123333
do oj tam oj tam - wierzyciel nie daje Ci wyboru ... przyjmujesz albo odrzucasz . Wierzyciel zakłada sprawę i twierdi że jesteś siostrą , baratem , wujkiem , ciotką i dziedziczysz dług ale można skorzystać z tego co ja czyli odrzucenie pomimo upływu termi u

Gość DARIA_
A to, że jest pozbawiony praw niczego nie zmienia?

Gość oj tam oj tam i tak
123123333 no to miałeś szczęście. Moja sąsiadka dostała pismo z banku ze jej wujek (ona go wcale nie znała i tak naprawdę nie wiedziała ,że taka osoba istnieje) miał kredyt u nich zmarł a oni znależli ja jaką jedyna spadkobierczynię owego pana.Ona to olała powiedziała ,że to chyba jakaś pomyłka i nic nie zrobiła.Ja jej mówiłam żeby sprawdziła i szła do sądu o zrzeczenie się spadku.Ale ona olała to i powiedziała ,że jej nic nie zrobią.Po roku przyszedł komornik na dom po egzekucję.I dopiero zobaczyła ,że to nie jaja i pomyłka.Poszła do sądu a jak tylko sędzia jej powiedział ,że jak już jest sprawa u komornika i wszczęta egzekucja to nic nie można zrobić.Bo jak nie założyła sprawy o zrzeczenie się spadku zgodnie z terminem to oznacza dla sadu i wierzyciela ,że spadek przyjęła.I spłacać musiała niestety.Z takimi sprawami nie ma żartów.Jak autorka chce niech czeka tylko niech się nie zdziwi jak komornik zapuka do drzwi.I radziła bym żeby brat zakładał sprawę bo na niego to przejdzie

Gość oj tam oj tam i tak
DARIA_ jak pozbawiony praw to nie może od Ciebie żądać alimentów jak np.on będzie stary czy tam chory i nie będzie miał z czego żyć

Gość DARIA_
oj tam oj tam i tak Chyba nie byłby do tego zdolny, aby mnie o nie podać. Mi nie płacił, a ja miałabym płacić mu? To trochę nie fair. Ale spadek odrzucam jeszcze za jego życia, aby spokojnie spać.

Gość oj tam oj tam i tak
DARIA_ młoda jesteś życia nie znasz.Często jest tak ,że rodzice mają swoje dzieci gdzieś a jak przyjdzie starość i choroba to przepraszają i robią wszystko aby wydrzeć kasę.Jak nie płaci to niech mama idzie do komornika i ten będzie ściągał z niego alimenty,bo i tak mało płacić ma.Faceci to chuje co zrobią dzieci a nawet głupie 300 zł nie dadzą. Powodzenia Ci życzę :) idę spać bo starość nie radość :D

Gość DARIA_
Mało , bo były przyznane 16 lat temu. Mama siedzi mu na hipotece, ale decyzję co do licytacji mam podjąć ja za rok , gdy będę pełnoletnia.