Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pluto20

Do ludzi niesmialych (szczegolnie facetow)

Polecane posty

Gość pluto20

Dosyc trudne :) Chcialbym sie podzelic tym co zostatnio zrozumialem na temat osobowosci. Miedzy innymi zrozumiec siebie i probowac sie zmienic .Kazdy z nas facetow rodzi sie z jakas osobowoscia . Jedni potrzebuja silnych bodzcow imprez i zabawy przez cale zycie, drudzy to leniuchy ktorzy szukaja stalej parnerki i lubia ulozone zycie. Czyt . Ci pierwsi to ekstrawertycy ludzie otwarci dziecinni bestroscy niczym sie nie przejmujacy biora zycie jakim jest ( Biorcy) , Ci drudzy to introwertycy zamknieci w sobie , lubiacy cisze i powazni , malo ruchliwi , czesto miejacy niska samoocene traktuja zycie jak jakas walke , pracowici (dawcy) przez facetow odpierani jako ludzie przyjazni , wierni, uczciwy . Czesto dbaja o ludzie zapominajac o sobie (taki typowy ja :)( przez kobiety uwazani jako dobrzy mezowie, opiekunczy ) . Teraz tak chcialbym zebyscie siebie nie oszukiwali i ocenili siebie. Czestro introwertycy sa uwazani za ludzi niesmialych , bujajacych w oblokach zamyslonych. Melancholicy brak im wiary w siebie , wszyscy przeciwko nim , Flagmatycy wszystkich toleruja jacy sa . Cholerycy to przywodcy faceci , twardi nigdy sie nie poddaja i ciagle walcza o przywodctwo bycie szefem. Sangwinicy to wesolki , rozmieszaja innych swoim usmiechem i minika twarzy. Teraz pytanie : Czy da sie z osoby introwertycznej stac ekstrawertykiem ? Czyli tak przywodczym wesolkiem . Tak jest to mozliwe ale to wymaga cwiczenia ale po kilku dniach powinniscie zauwazyc roznice. Ekstrawertycy to ci fajni faceci co maja sporo zainteresowan i nigdy sie nie nudza , trudno dostepni czesto maja wiele adoratorek wkolo siebie, introwertycy nudni faceci przez co dziewczyny nie traktuja ich za bardzo powaznie. Ale spokojnie wszystko da sie zmienic w naszej glowie :) Na poczatek trzeba popracowac nad wiara w siebie silna wiara w siebie , tak introwertycy lubia widziec wszystko w czarnych barwach , mysla ze sa malo warci maja niska samoocene . Motywujemy sie do zmiany myslenia , cwiczymy swoj optimizm ze nie ma w zyciu niemozliwych i wszystko jest dla nas , musimy nauczyc sie kochac siebie i brac od zycia pelnymi garsciami. To takie proste a wielu facetow lubi sobie komplikowac zycie w tym ja wczesniej. Poprostu zyc chwila , wychodzenie z incjatywa , otawrci na nowosci , ruchliwi caly czas w ruchu poznawac nowe osoby , gadac z innymi ludzmi , czerpac od nich energie! (wazne) ekstrawertycy czerpia energie od innych , sami ze soba sie nudza. Zeby stac sie dusza towarzystwa trzeba umiec rozmawiac z ludzmi o byle czym i sie przy tym nie meczyc. Introwertycy sa czesto zmeczeni zyciem i najlepiej przespali by cale zycie bo sa ciagle zmeczeni. Ekstrawertycy odwrotnie lubia nowosci ciagle musi sie dziac cos nowego , samotnosc ich dobija. Ekstrawertycy sa bardzo pewni siebie , nie widza swoich wad (szczegolnie faceci) lubia sie popisywac i robisz sobie z wszystkiego jaja , introwertycy to obroncy kobiet , czesto powazni potrafia oddac wszystko kobietom a kobiety ich dalej olewaja bo sa poprostu nudni . Lataja jak pieski do kobiet bo nic innego nie maja do roboty. Introwertycy czesto sie masturbuja bo tak naprawde wstydza sie kobiet . Ekstrawertycy natomiast uwazaja ze kobiety to wstyd i dlugo sie bez nich trzymaja , w ogole nie lubia sie laczyc w pary . Oni wola imprezy i ciagle zmiany. Bez problemu zmieniaja sobie kobiety na wole jak im nie pasuje nie widzac przy tym nic dziwnego. Czesto niestety zdradzaja bo maja duze potrzeby seksualne i szybko sie nudza jednym partnerem . Ciagle chca nowosci , poznawac nowych ludzi , zmieniac otoczenie , podrozowac , musi sie dziac duzo wkolo wtedy sa szczesliwi. Kobiety to dla nich dodatek do ich rozmaitego zycia . Nigdy nie doprowadzaja do nudy , wieczni imprezowicze i trudno ich zmienic bo lubia siebie i swoje powiekszajace sie z dnia na dzien grono kumpli . Oni nie maja wrogow kazdy nowy czlowiek jest dla nich kumplem . Narzucaja sie nowym ludziom i bez problemu zdobywaja z nimi kontakt . Trzymaja sie w grupach to faceci stadni . Imprezy , balety co weekend , ciagle nowosci. Nie maja zahamowac , czesto rzucaja swoje dziewczyny dla nowo poznanych lepszych kobiet , to lekkoduchy na ktorych trudno polegac , zawsze sa chetni do zabawy i nowych imprez. Sa egoistami nie patrza na innych ludzi za bardzo , dbaja bardziej o siebie niz o innych . Rzadko kiedy wyjda pierwsi z pomoca oni nie maja potrzeby dawania , kieruja sie tym tylko co dla nich przyjemne . Potrafia szybko zmieniac plany i sa niezorganizowani , zyja dniem dzisiejszym . Inni ludzie sa dla nich kumplami co najwyzej , ale najwazniejsi sa oni sami. To optimisci , robiacy co chca i trudno ich tego odduczyc . Zycia nie biora na powaznie i lubia sie cieszyc wszystkim wkolo , bardzo latwo przyzwyczajaja sie do trudnych warunkow zycia , przez ich wrodzony optimizm , wszedzie szybko znajduja przyjaciol . Dziewczyny sa u nich na przed ostatnim miejscu , chyba na koncu jest ich zdrowie :D Na pierwszym miejscu sa Imprezy , ciagle nowosci , nowe gadzety , lubia sie chwalic wszystkim co maja , wywzszac sie kto jest silniejsszy , to silni faceci przez co rzadko maja problemy z kobiety , czesciej kobiety maja wielkie problemy z nimi bo nigdy nie wiadomo co im wpadnie do glowy , sa impulsywni i kumple , swiat zewnetrzy jest dla nich bardzo wazny. Lubia wszelkie imprezy zabawy i ciagle probowanie nowych rzeczy , wszystko biora od latwej strony biora i biora , ida latwo przez zycie. Czesto mowi sie ze nie maja serca , dopiero po czynie zastanawiaja sie ze zrobili zle ale szybko mysla ze to jednak nie ich wina i zapominaja o nich. Najpierw gadaja pozniej dopiero mysla. Jak mowilem zyja chwila sa bardzo glosni , lubia sie smiac i robic jaja . Zawsze znaja odpowiedz na pytania , mozna na nich liczyc w trudnych sytuacjach bo sa pewni siebie z natury wiekszosc. Nie lubia czytac ksiazek , lubia praktyczne zabawy i rzeczy . Inrowertycy lubia teorie i duzo wiedziec . Czy warto sie zmienic ? Tak i nawet trzeba zeby byc szczesliwym facetem . Ekstrawertyczny facet traktuje zycie jak zabawe i ciagle cieszy sie zyciem , nigdy nie narzeka na kobiety , nie obchodzi go czy jego kobieta go zdradza bo szybko znajduje sobie inna , jest pewny ze wszystko mu sie w zyciu nalezy. Zreszta i tak dla niego wazniejsi sa kumple niz jakas kobieta. To z nimi czuje sie szczesliwy i to oni pobudzaja go do dzialania i daja mu energie do zycia , bez problemu potrafia sie utrzymywac , zyc bez kobiet . Kobiety traktuja jako zabawki do urozmaicenia zycia a nie jak wybrani na zone , czekajac na ta jedyna. Zaawansowany ekstrawertyk niczym sie nie przejmuje , widzi wszystko przez rozowe okulary i czesto walczy o swoje prawa , nie pozwoli nigdy o sobie decydowac. On jest odpowiadzialny za wszystko i nie obchodzi go za bardzo co o nim mysla inni . jest czesto lubiany przez innych dlatego ludzie mu pomagaja a on czesto ludzi rzadko szanuje. Bardziej liczy sie dla niego sukces niz uczucia innych , czesto mowi sie ze maja serce z kamienia - No to by bylo na tyle . Mysle ze warto stac sie ekstrawertykiem panowie bedzie wam latwiej. sam wlasnie cwicze nad zmiana myslenia i powiem o moich osiagnieciach. Mam bardzo wysokie cele i chce stac sie bardzo zaawansowanych ekstrawertykiem bo nigdy nim nie bylem :) A to wymaga troche cierpliwosci. Bede pisal tutaj zmiany przez najblizszy tydzien i w jakim stopniu sie zmienilem . Na dzien dzisiejszy na skali od 0- 100 (0 zaawansowany intro , 100 zaawansowany ekstrawertyk) Jestem gdzies posrodku , mysle z 65% , do nasteonego weekendu chcialbym stac sie totalnym ekstrawertykiem mam nadzieje ze mi sie uda. Otwarci , energiczni ludzie gora :) Uwaga na poczatku moze byc trudno sie zmienaic , zmieniajcie sie stopniowo . Introwertycy lubia lenistwo :))

Gość a ja jestem,
melancholikiem, flegmatykiem i trochę cholerykiem w jednym

Gość piękny chuysayn
a pocałuj w .... wszystkich.......w .... eklerke tylko nie zapomnij zasunonc

Gość znowu 10 osób pisze..,
nie dość że pierdoły to się rozpisałeś ludzie są różni i nie da sie ich zaszufladkować w dany typ. ja z każdeog mam jakieś cechy :D

Gość dck
straszne bzdety, pomieszanie z poplątaniem, do tego głupawe rady, a już najbardziej mnie rozśmieszyło stwierdzenie "poćwicz, a po paru dniach zauważysz różnicę". tia... kolejny typ jak ci z kursów uwodzenia, którzy wpierają, że z nieśmiałego szaraka w 8 godzin staniesz się przebojowym samcem alfa. to wszystko bzdury. osobowość jest uwarunkowana genetycznie, tzn. nie można jej zmienić. można oczywiście nad sobą pracować w pewnych, dość wąskich, granicach, ale nigdy z domatora nie zrobi się fana sportów ekstremalnych. ponadto - od dawna wiadomo, że podział flegmatyk/melancholik/choleryk/sangwinik jest dużym uogólnieniem i bardzo rzadko spotyka się osobę, która prezentuje cechy jednego typu. przeważnie są to mieszaniny dwóch typów, z rzadka trzech, nigdy czterech. lepszym podziałem jest opis Yunga, który również dokonał podziału na 4 grupy, jednakże za pomocą testu psychologicznego ustalał cząstkę "dominującą" oraz uzupełniające. co ciekawe, test ten można wypełniać cyklicznie przez całe życie i ZAWSZE wyjdą te same wyniki. ZAWSZE. jest to tzw. podział DISC, stosowany dość powszechnie w doborze personelu. http://www.nf.pl/Blog/153/Metoda-DISC/DiSC-Dobor-personelu-Profile-osobowosciowe-Rekrutacja-i-selekcja/ Możemy pracować jedynie nad tymi cechami, którymi już dysponujemy. Ja jestem D z elementami I i S. Musiałabym poświęcić masę czasu i chęci, aby rozwinąć ten jeden procent S kosztem D (to przeciwieństwa). Moim naturalnym zachowaniem jest przejmowanie kontroli, nie poza mamusino-współczująca. Ktoś, kto ma cechę dominującą - właśnie - S, nigdy nie będzie tzw. samcem alfa. Zawsze będzie postrzegany, jak do-rany-przyłóż. Może nad sobą pracować w naprawdę ograniczonym zakresie. Podsumowując - przestańcie ludziom wpierać, że mogą się zmienić o 180 stopni, bo to bzdura. Mogą być tylko tym, kim mogą być. Sorry za rozwianie nadziei zbudowanej na piasku.