Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chce_byc_mama

czy to już problem?

Polecane posty

Gość chce_byc_mama

z mężem staram się o dziecko od czerwca - tzn. obliczam sobie dni płodne i wtedy się kochamy... wiadomo czasem też i nie tylko :) - zaczynam się zastanawiać czy już powinnam iść do ginekologa ? tzn ile ty sie starałyście i czy 4-5miesięcy staran to oznaka że coś jest nie tak z nami ? ps. nie zmienilismy swoich nawyków np. ja nadal pale itd. może to ma duże znaczenie ?

Gość troszke bezsensu
moim zdaniem nie. A brałas wczesniej tabletki? moja kolezanka po odstawieniu tabsow starala sie okolo 6-7 mc.

Gość chce_byc_mama
nie nie brałam tab.

Gość rok to standart
po roku czasu albo i nawet 1,5 bez skutecznych prób mozemy mówic mozliwe ze o problemach z nieplodnoscia ale nie paru mc

Gość troszke bezsensu
tak ogólnie to jak to "obliczas dni płodne"? nie można obliczyc, mozna mierzyc temp, obserwowac sluz etc...

Gość ja staram sie juz
ponad 4 lata o dziecko obecnie leczenie ktore nie pomoglo pare miesiecy to jest nic

Gość dfjhj jssk 72
kup sobie testy owulacyjne - fajna sprawa

Gość ale palenie rzuć natychmiast
i rzuć na tyle skutecznie, zeby później przy dziecku nie palić. Ja w pierwszą ciąże zaszłam w 1 cyklu starań. Przy drugim dziecku po 5 miesiącach starań zaniepokoiłam się i akurat u mnie było to dobre, bo rozregulowały się nieco moje hormony. Po wyregulowaniu i ziółkach zaszłam po 3 miesiącach.

starania zacznij od rzucenia palenia. myslisz ze jak zajdziesz w ciaze i nagle rzucisz to dziecko juz nie bedzie mialo kontaktu z nikotyna? poza tym watpie bys wtedy rzucila w 2 sekundy. ja "starania" zaczzelam od wizyty u ginekologa, zrobilam cytologie i podstawowe hormony, zeby potem moc spokojnie dzialac bez stresu. wiedzialam ze jak zajde w ciaze to nie bede miala dodatkowych zmartwien. pol roku po dostawieniu tabletek zaszlam w ciaze.

Gość chce_byc_mama
nie rozumiem jak niby nie mozna obliczyc ? to chyba normalne, że te dni można mniej wiecej obliczyc - w zaleznosci od cyklu

Gość troszke bezsensu
mozesz sobie kupic tabletki wpomagajace, np castangus

Gość dni plodne sie obesrwuje
a nie oblicza:O jesli juz daj na luz nie mierz nie licz to sie uda pare nie przesadzaj pare miesiecy to jest nic ludzie sie latami staraja

Gość chce_byc_mama
little.d 1. co do palenia - znam kobiety ktore pala podczas ciąży tzn jak sie dowiadują ze juz sa w ciazy przestane - tak samo było z moja mama - wiec tu chyba nie ma co az tak przesadzać na tym etapie :/ 2. zrobilam wszystkie badania - cytologie, krew itd. i wszystko mam w normie

Gość mgda21
My z partnerem staraliśmy się od marca czyli pół roku, byłam u ginekologa ale musi minąć co najmniej rok , wtedy ginekolog może coś poradzić;)

Gość chce_byc_mama
dni plodne sie obesrwuje - tak tak obserwuje ale i tez oblicza - jest na to pewnego rodzaju algorytm - ( eh widac dzis matematyka to dla wiekszosci magia!) ps. ja nie paniuje a normalnie pytam na forum - wiec dziekuje juz za twoje "rady"

Gość to nie wszystkie badaniaa
robilam wszystkie badania - cytologie, krew itd. i wszystko mam w normie to nie sa wszystkie badania musialabys zrobic hsg badanie na wrogi sluz monitoring cyklu badanie nasienia przeciwciala itd ale to sa typowe badania ktore sie robi po 2 latach conajmniej staran

Gość chce_byc_mama
to nie wszystkie badaniaa -> ale ja sie staram od czerwca... wiec to nie sa 2 lata...eh

Gość autorko napisz dokładnie
jakie badania robiłaś?

Gość to nie wszystkie badaniaa
wiec nie pisz ze robilas wszystkie bo to nie sa wszystkie to jest za krótki czas staran wyluzuj wszystko zalezy do tego jak dlygie masz cykle czy sa regularne i czy masz owulacje

chce_byc_mama - wlasnie sie obserwuje a nie oblicza ;] tutaj nic nie policzysz, bo te obliczenia czesto mijaja sie z rzeczywistoscia i dni plodne mozesz miec rownie dobrze w 10 dc. to ze niektore kobiety rzucaja palenie w jeden dzien jak sie dowiaduja o dziecku to nie znacyz ze kazda tak umie, bo organizm moze wolac o swoje i wygra z silna wola, z reszta po co sie truc. z reszta jestem za tym, zeby nic nei obserowac i nic nie robic tylko kochac sie w miare regularnie jak nachodzi ochota, na pewno spiecie 'dzis trzeba bo dzis ten dzien choc boli mnie glowa" nie pomoze. do tego nie pomoze kochanie sie codziennie bo plemniki straca kondycje :)

i jak wcześniej sie zabezpieczałaś?

Gość ale palenie rzuć natychmiast
"chcę być mamą"... Nie rozumiem Ciebie kobieto. Przepraszam, że tak to określę, ale "raczkujesz" w kwestii starań dopiero, pytasz na forum, po czym pouczasz kobiety, które są matkami?? Algorytm?? Ciało nie funkcjonuje na zasadach matematycznych, a już napewno w momencie, kiedy wytwarza się jakaś presja psychiczna, czyli już sama kwestia starań, to wszystko zaczyna działać jakoś inaczej, a nie wg wzoru.... A co do palenia to co?? jesteś tak słaba, że nie znajdujesz sobie motywacji, żeby rzucić?? Jesteś w stanie dopiero rzucić, jak dowiesz się, ze szkodzisz swojemu dziecku?? A co, jeśli wtedy też nie będziesz w stanie rzucić?? Skoro teraz nie dasz rady, to może wówczas też nie??

Gość kobieto ooo
o problemach z nieplodnoscia jak tu juz pisza mozna mowic po ROKU STARAN albo i dluzej ale nie po kilku miesiacach!!!!!

Gość chce_byc_mama
ale palenie rzuć natychmiast -> przyszlas tu pluc jadem - wiec ignor

Gość chce_byc_mama
autorko napisz dokładnie -> prezerwatywy

Gość laska jest niedojrzała i chce
pobawić się w dom :) skoro staran nie umie zacząć od podstaw ..... a skad wie czy nie ma toksoplazmozy albo cytomegalii a w ciąże chce zajść- myśli ze ciąża to zabawa !zreszta na kazdym głupim forum każą rzucać palenie na poł roku przed planowaną ciążą bo fajki to trucizna...no chyba ze stać ją na zajmowanie się potem nie daj borze chorym dzieckiem!

Gość autorko a co ty taka
wyrywna i zlosliwa w stosunku tu do innych co pisza pytasz to odpowiadaja a to ze ty sie nie zgadzasz z tymi odpowiedziami to masz problem !!!!:O

Gość chce_byc_mama
dobra zamykam temat - bo widze wiekszość pluje jadem i nie rozumie - JA NIE PANIKUJE... nie mowie o mato jestem bezpłodna itd itd. po prostu chcialam sie dowiedziec od innych dziewczyn jak długo u nich to trwalo itd. a tu widze... ciagle to samo i teraz palenia sie czepily eh... PA

Gość autorko a co ty taka
ale co ci maja inni powiedzec ? pomoc w tym jedni sie staraja 1 mc ,inni pol roku inni rok a inni lata nie ma na to recepty glupie pytanie glupia odpwiedz :O a ty zadajesz pytanie czy po paru michach staran czy to sa juz problemy ludzie:O

powinnaś napisac jeszcze jak długie masz cykle, regularne nie regularne ,jakby bylo z tobą okey to powinnaś zajść w pierwszym cyklu po odstawieniu prezerwatywy ty czekasz pół roku i nic ! no chyba ze pojęcia nie masz kiedy masz owulacje...