Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agniesia20987654321123456

pilne !

Polecane posty

Gość agniesia20987654321123456

Witam . mam bardzo ważna przynajmniej dla mnie sprawę . na kilku stronach przeczytałam że kobiecie w czasie ciąży przysługuje darmową opieką medyczna bez względu na to czy jest ona ubezpieczona. Jestem w 4 miesiącu ciąży i nie mam ubezpieczenia . pracuje na umowę o dzieło czyli tzw. śmieciowa bez ubezpieczenia czyli w urzędzie pracy się nie mogę zarejestrować . a na samodzielne ubezpieczenie zdrowotne po prostu mnie nie stać. Czy jest ktoś tu kto może mi odpowiedzieć jak to jest ? bo ostatnio bardzo miła pani w szpitalu powiedziała , że nie przysługuje mi taka opieką. jeśli coś takiego istnieje to czy potrzebne jest jakieś zaświadczenie ? a jeśli nikt nie jest pewny czy mógłby mi polecić jakąś instytucje do której mogłabym się zgłosić po pomoc ?

Gość dsffsfs
hmm, o ile wiem to przysługuje... napisz do nfz na jakiś e mail podany na stronie, na pewno jest jakiś dział porad dowiesz się z pewnego źródła i w ewentualnej sytuacji wizyty u lekarza czy w szpitalu - będziesz pewna swego a swoją drogą to może mąż niech cię wpisze do ubezp? chyba że nie masz męża to warto jednak opłacac składki bo po okresie połogu chyba już nie będziesz mieć za darmo

Gość dsffsfs
ps. bez wzlgędu na to jaką masz umowe to masz obowiązek opłacać składkę (nie wiem jak w ciąży)

Gość dokladnie tak 34
musisz placic skladke !!!

Ustawowo przysługuje Ci darmowa opieka medyczna, tak samo jak i ustawowo mają obowiązek Cię obsłużyć tak, jak osobę ubezpieczoną. W praktyce odmawiają czasami ale wtedy albo idziesz do kierownika przychodni i prosisz o to, żeby dał Ci to na piśmie, że Cię nie przyjmuje (masz potem podkładkę), albo dzwonisz od razu do NFZ z oficjalną skargą i będą interweniować. Tu masz podstawę prawną: Art. 13. 1. Świadczeniobiorcy inni niż ubezpieczeni, którzy: 1) nie ukończyli 18. roku życia, 2) są w okresie ciąży, porodu i połogu - mają prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na zasadach i w zakresie określonych dla ubezpieczonych. 2. Leki, wyroby medyczne i środki pomocnicze są wydawane osobom, o których mowa w ust. 1 pkt 2, o ile są związane z ciążą, porodem i połogiem. 3. Świadczenia opieki zdrowotnej, o których mowa w ust. 1 i 2 oraz w art. 12, udzielane świadczeniobiorcom są finansowane z: 1) budżetu państwa - w przypadku świadczeniobiorców innych niż ubezpieczeni, 2) Funduszu - w przypadku ubezpieczonych - chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej. 4. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, sposób i tryb finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej, o których mowa w ust. 1 i 2 oraz art. 12 pkt 1-5, uwzględniając zasady i sposób wydatkowania środków publicznych. Jakiej pomocy mogą oczekiwać kobiety w ciąży i osoby, które nie ukończyły 18. roku życia? Osoby, które nie ukończyły 18. roku życia, a także kobiety w okresie ciąży, porodu i połogu są w Polsce objęte opieką zdrowotną bez względu na to, czy posiadają ubezpieczenie. Jakie dokumenty uprawniają te osoby do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej? Ustawa nie reguluje kwestii, jakim dokumentem należy posłużyć się przy udzielaniu świadczeń opieki zdrowotnej osobom nieubezpieczonym poniżej 18. roku oraz kobietom w ciąży, podczas porodu i w połogu. Dokumentem dla osoby poniżej 18 roku życia (potwierdzającym wiek) może być legitymacja uczniowska, tymczasowy dowód osobisty, a dla kobiet w ciąży, podczas porodu i w połogu: dowód osobisty wraz z (odpowiednio) kartą przebiegu ciąży, wypisem ze szpitala po urodzeniu dziecka. Dla noworodka i małego dziecka mogłaby to być książeczka zdrowia dziecka wydawana przez szpital po jego urodzeniu. Czy świadczeniodawca może odmówić udzielenia pomocy medycznej? Zgodnie z obowiązującymi przepisami żadne okoliczności nie mogą stanowić podstawy do odmowy udzielenia świadczenia zdrowotnego, jeżeli osoba zgłaszająca się do zakładu opieki zdrowotnej potrzebuje natychmiastowej pomocy ze względu na zagrożenie życia lub zdrowia.

Gość asdfgtyhujik
musisz płacić składkę, bo Ci naliczą karę za okres kiedy nie płaciłaś, 3 m-ce można nie płacić a później- opłata: Fundusz Zdrowia uzależnia powtórne objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym, od wniesienia opłaty, której wysokość zależy od długości przerwy w ubezpieczeniu: * w okresie od 3 miesięcy do roku - 663,49 zł * w okresie powyżej 1 roku do 2 - 1 658,73 zł * w okresie powyżej 2 lat do 5 lat - 3 317,45 zł * w okresie powyżej 5 lat do 10 lat - 4 976,18 zł * w okresie powyżej 10 lat - 6 634,90 zł

Gość panprzemas
a nie prosciej zadzwonic do poradni ginekologicznej z podpisanym kontraktem z NFZ i zapytac? nikt ci glowy nie urwie ;p