Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yggdg

doswiadczenia w shared flat uk

Polecane posty

Gość poaaaaaaaaaaa
Czym wiecej masz pieniedzy, tym wieksze sa Twoje wydatki, znam ludzi, ktorzy maja po 70 tys plus ich malzonek tez m wysokie dochody i wciaz narzekaja.

Gość Słońca brak
Ile tak serio zarabiacie w UK?

Gość yggdg
ludzie zalozcie nowy temat. ten jest o shared flats!

Gość wrrrronaaaa
Autorko, dla pocieszenia napisze ci z jakimi ludzmi ja dzielilam chate: - Szczerbaty Polak, ktory caly dzien lazil w smierdzacym szlafroku, bekal, pierdzial i drapal sie po dupie i jajach przy wszystkich. Acha, pracowal jako kierowca miejskiego autobusu ;) - nastepny Polak, ktory ruchal swoja dziewczyne glosno, prawie kazdej nocy, spac nie mozna bylo - Polka, Iwona miala na imie. Caly dzien siedziala zamyslona, zakochana bez wzajemnosci, wyrywala sobie wlosy z glowy :o - Malzenstwo Hinduskie. On w miare ok, ale ona syfiara nie z tej ziemi. Podpaski zostawiala na wierzchu w lazience w koszu, otwarte, krwia do gory, kazdy to widzial. Te podpaski gnily w tym koszu kilka dni i zaczely capic, nasz inny lokator wzial ten kosz i wlozyl jej do pokoju. Trzymala te podpaski jeszcze kilka dni u siebie w pokoju. :o ech szkoda gadac, to byla fleja nie z tej ziemi - kolejny Polak, ktory chrapal az dudnilo - potem znowu Hindus, spoko chlopak, bardzo wesoly, umial kazdego rozsmieszyc, ale jedna wada - chrapal tak glosno, ze z okna na ulicy mozn go bylo uslyszec. Centralnie, tak nikt nie chrapie. Kiedys wracalam z imprezy, a on mial okno uchylone, to go slyszalam juz z daleka z ulicy. Moj pokoj byl pod jego pokojem, zero snu, codziennie chodzilam niewyspana. - nastepna para Hinduska, chlopk ze swoja dziewczyna. Ona Hindusak, ale urodzona i wychowana w USA. Mysle, ze ruchal ja tylko dla amerykanskiego paszportu :) Co noc ja tak walil glosno, ze lozko skrzypialo, ta jeczala w nieboglosy, a moj pokoj byl pod nimi, wiec wszystko slyszalam jak w kinie. Ona taka siermiega, wiecznie blada, nie do zycia, zakatarzona, nie umiala sobie nawet chleba sama ukroic. On cos gotowal i ja karmil lyzeczka! - malzenstwo hinduskie, w sumie bylo ok, ale czesto jak wracalam z pracy, wchodze do kuchni a on w samych gaciach gotuje! a ta siedziala sobie na krzesle zawstydzona ze to zobaczylam. Skoro dziela chate z kims, to czemu gotuje w samych gaciach, wiedzac ze z pracy bede wracala? :o - Pakistanczyk - po pracy do poznego wieczora puszczal na cala pare w swoim pokoju bollywoodzkie filmy, przy tym sie brechal na cala pare. Przed swoim pokojem zostawial swoje skarpetki brudne w smierdzacych butach z pracy. Bo jako muzulmanin, nie moze wejsc do swojego pokoju w butach, bo tam sie modlil. Rano jak sie szykowal do pracy to charchal glosno do zlewu i zostawial cala mase loniakow w wannie, ktora zawsze musialam myc po nim :o - Anglik - dziwak. Schodzil do kuchni robic sobie jedzenie o drugiej, trzeciej w nocy, czasem zamawial sobie take away o 2 w nocy. Moj pokoj byl na dole, tuz przy drzwiach, wiec take away wali do drzwi o 2 w nocy wiadomo, ze sie obudzilam. Ponadto gadal sam do siebie w kuchni, przy smazeniu kielbsy gadal do tej kielbasy np:Kielbaso, usmaz sie. Ponadto czesto w kuchni jak stal i cos smazyl, to klaskal se w kolana, ot tak, sam walil sie po kolanach w rytm jakiejs nieznanej muzyki :D Trzymal splesniale mleko w lodowce, ktore bylo przeterminowane juz od 2 tygodni i na wpol rozpoczete. Myslicie, ze wylal do zlewu? Pewnie ze nie! Zjadl z platkami :D :D - Polak, mlody Paker, ktory gwizdal caly bozy dzien smutne piesni, tez nie sprzatal w ogole, nawet smieci z kuchni nie wynosil. Autorko, tych wszystkich ludzi spotkalam w UK w ciagu tych wielu lat. Ubaw byl. Teraz na szczescie jestem juz na swoim z mezem :)

Gość yggdg
czy moze mi ktos napisac, czy to normalne, ze gosciu pode mna slucha metalu na caly dom? slysze to dudnienie pode mna i mnie wkurza. nie moge sie skoncentrowac na nauce. czy mam prawo mu zwrocic uwage, czy musze czekac do 22?

Gość jakby nie bylo
Do osoby powyzej: ja nie mam doswiadczenia w dzieleniu mieszkania bo wynajmowalam sama mieszkanie,ale moj landlord urzadzal naloty mojemu sasiadowi z dolu kiedy ten o 8.00/9.00 rano puszczal Dido na caly regulator. Po prostu sie skarzylam. Facet w koncu sie wyprowadzil

Gość gospodyni z pod dyni
ale jaja z tymi wspolokatorami hahaha posmialam sie trcohe od samego rana, ja tez w sumie moge przytoczyc pare ciekawych historii ;) (jestem 12 rok w londyni ei troche sie mieszkalo z ludzmi i ludziskami) - zanim Polska wstapila do Unii wiadomo, ze nasz pobut byl tutaj nielegalny, mieszkalam z taka para Polaczkow, ktorzy sprzedawali innym Polakom prace, co chwila do domu zwalal sie tlum ludzi, dzwonek w drzwiach nieustannie dzwonil, te polaczki za zarobiona kase co weekend urzadzai libacje i sie wyzywali od chujow i kurew..patologia na maksa - mieszkalam kiedys z para gejow z Francji, chlopaki wymuskane jak lalki z zurnala, mieli obsesje na punkcie czystosci i jeden z nich co chwile ze szmatka latal i wszytsko przecieral, czasami urzadzali w domu male orgie, zapraszali innych gejow i sie zabawiali, co prawda dom byl duzy, a ich pokoj na samym strychu jakby ale i tak oglosy sie niosly, raz nawet mieli jakies party gdzie wszyscy byli ubrani w skory, jakies cwieki, pejcze byly, z rana znalazlam jednego z kolesi przykutego kajdankami do kaloryfera w lazience hahaah

Gość yffgh
o ja pitole jakie historie. to u mnie raczej jest w miare 'normalnie', ale bardzo prosze o rady.ten gosciu pode mna jest ogolony na lyso i ma jedna pofarbowana kitke. nosi ciuchy ala heavy metalowiec. nie gotuje i chyba sie nie myje - smierdzi jak kloszard.caly czas gra na gitarze i slucha glosnej muzyki - zaczyna o 16 od metalu poprzez najrozniejsze nurty. dzisiaj w nocy o 12 gral jeszcze na gitarze i spiewal, moze nie jakos nachalnie glosno, ale ja to slyszalam i powiedzilam, ze jest po 10 i zeby przestal. to on gral dalej, ale ciszej. gral do 2 w nocy i nie moglam spac. musialam wstac na samolot i wygladam jak panda. w nocy chcialo mi sie plakac i sie zastanawialam ile lat bym dostala za zabojstwo i czy moge landlorda zrobic w ch... i sie przeprowadzic nie placac osttniej rent.jestem strasznie zmeczona (pomine ciapakow, ktorzy glosno gadaja i laza jak slonie - jeden cala noc telefonowal, ale zdaza sie rzadko wiec ok, poza tym pracuja i wracaja w nocy, wiec tez mnie budza, bo chooki nie potrafia byc cicho). chcialabym miecc chociaz troche ciszy, bo musze sie uczyc-mam ciezkie studia. od kilku dni juz sie nie wyspiam. nie wiem czy to z nerwow, czy tego ich brudu (co jakis czas wszytsko sama sprzatam - nawet ich obkichany kibel, bo nie bylabym w stanie go uzywac) dostalam wysypki. moze mi ktos pomoc i napisac (moze z doswiadczenia) co zrobic z takimi ludzmi. mam kontrakt jeszcze na 2mce, ale tyle tu chyba nie wytrzymam...

Gość monicccaaaa
Szukaj sobie po cichu nowego pokoju, a temu landlordowi nie plac czynszu i po prostu sie wyprowadz bez slowa. Proste. Depozyt od ciebie wzial, pewnie rownowartosc czynszu za pokoj, wiec ten jeden miesiac bez twojego czynszu zwrocil mu sie w postaci depozytu. Nie ma sensu sie meczyc w takich warunkach. Szukaj sobie lokum kobieto!

Gość smierdzacy klocek
Ja na szczescie noghy nie mialam przyjemnosci mieszkac z nikim z afryki, indii lub innych pakistanskich zakatkow, ale tez trafilo mi sie kilka brylantow: - Grek, ktoremu tak smierdzialo z ust, ze jak ja mylam naczynia w kuchni, a on siedzial na kanapie w salonie (okolo 3 metry odleglosci) to moglam czuc tem smrod z okolo 5cio sekundowym opoznieniem. (tyle chyba zajmowalo temu smrodowi przemieszczenie sie z salonu do kuchni) - ten sam grek chrapal tak glosno, ze slyszalam go w drugim koncu mieszkania i nie przespalam wielu nocy przez jego chrapanie - polka, ktora wyjadala mi wszystko z lodowki, szafek i zamrazarki, takze uzywalam moich szamponow, odzywek, balsamow, a nawet pasty do zebow. Kiedy powiedzialam jej zeby sobie kupila swoje to sie obrazila. - polak builder, ktory chodzil co rano srac, punkt 5.30am, brzmialo to jak strzelanina i trwalo 15 minut kazdego poranka

Gość yffgh
a ile powinein mnie kosztowac pokoj za miesiac, zeby byl ok i czysty?

Gość usmialam sie tak, ze lzy mi
leca wspolczuje takich burakow za lokatorow i nie rozumiem jak mozna mieszkac z Arabami, Hindusami, etc... nic nie wiedzieliscie o ich kulturze i stylu zycia wczesniej???

Gość mia mia mai amuihtre
Fajny temat. Mozna sie posmiac. Z moich doswiadczen z jednego domu: 1) anglik ktory wieczorami lubil popic mial kiedys zly sen i wlazl mi do pokoju w nocy na spiaco. kuchni szukal biedaczek bo mleka chcial sie napic. Nasze pokoje byly na pietrze a kuchnia na parterze. Bardzo szybko sie obudzil jak mu powiedzialam ze za chwile zarobi limo pod okiem. 2) Francuz mial panienke ktora go odwiedzala co drugi weekend i kiedy byla u niego to uzywali dolu (salon+kuchnia+jego sypialnia) jakby to bylo ich prywatne gniazdko milosci. Tak poza tym bylo ok. Mieszkalam z samymi chlopakami (anglicy, Niemcy, Francuzi) i wszyscy po sobie sprzatali i generalnie byli bardzo cywilizowani. Co do flejtuchow czarnoskorych to sa ich dwa rodzaje - sa czarni ktorzy sa bardzo czysci jak moj maz i sa tacy, ktorzy dom doprowadzaja do stanu meliny jak jego siostra:/

Gość fhfygdyhg
Ja właśnie takie życie na kupie zaczynam. Jak dla mnie to przypał jak może grupa dorosłych ludzi mieszkać w jednym domu, używać jednej kuchni, tloczyc się jak sardynki. Wstyd mi przed rodziną i znajomymi. Cóż życie. Przez prawie 10 lat na emigracji miałam mieszkanie lub dom dla siebie a teraz przyszło mi mieszkać z kupa ludzi. I jeszcze każdy dyktuje swoje warunki.

Gość bajo bongo hej
Usmialam sie do rozpuku! :D Wiadomo, na poczatku to chyba kazdy dzieli dom z innymi lokatorami, bo tak taniej, wynajac pokoj. Ja mieszkalam na poczatku z czarna rodzina, maz, zona, dwojka dzieci. Oboje wyksztalceni, zadbani, pracujacy na swietnych stanowiskach. Dom wysprzatany na blysk, straszni pedanci. Mialam malutki pokoik w ich domu. Ona, straszna furiatka. Jak sie wyprowadzilam po trzech tygodniach i moje listy z banku jeszcze przychodzily na ich adres, to dzwonila do mnie z pogrozkami, ze zadzwoni na policje. :O wtf??? Ich dzieciary to rozwydrzone skunksy. Fuj! Nastepni, z ktorymi mieszkalam to 'South Africans', wszyscy biali, bardzo przyjemni, ugodowi, spokojni i czysci. Palili zielsko, pili duzo alkoholu. Jedna dziewczyna byla lesbijka i mnie podrywala. :D Nastepni, z ktorymi sie meczylam to Hindusi. Przezylam koszmar mojego zycia mieszkajac z nimi. Brudasy, smierdziele, uwazali sie za panow swiata, rasisci, traktowali mnie jak czlowieka drugiej kategorii. Musialam sprzatac po nich. Jak rano brali prywsznic (3 hindusow i 1 hinduska) to pozniej jak wieczorem szlam sie wykapac, to mi sie zygac chcialo. :( Wanna pelnia klakow, brod, syf, smierdzialo, wszystko zaparowane, woda narozlewana na podlodze, na wannie czarny osad, musialam myc, splukiwac po nich i tak codziennie, Nie mozna bylo sie ich doprosic zeby sprzatali. Nic. Halasowali w nocy. Strasznie aroganccy, bardzo nie przyjemni ludzie. :(

Gość yggdg
@bajo, to widze, ze nie ja jedna przezywam koszmar z hindusami...dla mnie to jest obrzydliwe. kuchenka w kuchni jest tak usrana olejem, ryzem i innymi rzeczami, ze ktos studiujacy biologie moglby doktorat napisac na ten temat. tyle tam bakterii, ze az strach. kibel, wanna, podloga tak samo - syf. najgorsze, ze ja po nich sprzatam. jak wieszam kartki, to chociaz sprzatna swoje wlochy. zrywam kartke i wlochy znowu leza - jak mozna byc taka swinia! dostalam jakiejs alergii, mam nadzieje, ze to nie od tego syfu.... przedtem mieszkalam z hiszpanem, dr filiozofii. mieszkanie bylo w miare czyste, ale on jakis dziwny - zakapturzony, ogolony na lyso. wystarczylo, ze mu odp na pytanie how are you i wywiazywala sie 2h rozmowa filiozoficzna o jakims nieinteresujacym mnie goownie...myslalam wtedy, ze jest zle z kims mieszkac, ale teraz widze, ze zawsze moze byc gorzej

Gość microbiologist
Eh nie uwierzycie ale właśnie piszę licencjat na temat bakterii w kuchni :D Sama dzielę mieszkanie ale mamy sprzątaczke więc nie jest źle. Ale wiem jak ludzie potrafia zasyfic mieszkanie. Brudasy. Faceci przychodzą z roboty i myślą że tak bardzo się napracowali ze garnka nie umyja. Kobiety nie lepsze. W ogóle zauważyłam ze dużo dorosłych myśli że mieszkanie samo im się posprzata a oni powinni tylko odpoczywać i wymagać.

Gość londyneczka
Faktycznie mozna sie tu usmiac czytajac wasze komentarze. Chyba kazdy maila tutaj jakies przezycia z wspolokatorami;) To ja tez sie podziele; 1. trzech plakow ktorzy tak palili trawe ze w domu to siwo calyczas bylo 2.Dwoch wlochow ktorzy na imprezy chodzili 5 razy w tygodniu i wracali w nocy drzac sie na caly regulator, w dodatku brudasy i lazienki nigdy nie myli 3. Polak ktory chodzil sie kapac z laptopem i butelka wina. dwie godziny w lazience siedzial 4. Nastepny polak ktory jak sie wprowadzil to powiedzial nam, ze jest zlodziejem ale zebysmy sie nie obawialai bo on "swoich" nie okrada

Gość bajo bongo hej
Punkt 3 i 4 wymiata! :D Poszczac sie mozna! lol

Gość bajo bongo hej
Punkt 3 i 4 wymiata!!! :D LOL