Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TAKTAKzawsze

problemy z nastolatkiem

Polecane posty

Gość TAKTAKzawsze

właściwie to juz prawie dorosły człowiek,ale generalnie leń totalny.sprzata u siebie raz w tygodniu ,po moich długich gadaniach.wszędzie leżą papierki i opakowania po cukierkach,batonach,puste butelki po wodzie.uczy się poniżęj przeciętnej,ale jak trzeba to się spina i ma dobre stopnie.zwrócic mu uwagi nie można ,zaeaz się obrażą ,że go nie szanujemy.szlag nas trafia już.fakt,czasami pomaga -wykańczamy dom i powiedzmy raz w tygodniu pojedzie i pomoże cos tam m-lekkie prace,najczęściej w sobotę kilka godzin.i domaga się zapłaty jeszcze za to .jak z nim postepowac cholera?całe wieczory siedzi na kompie .na lekcje poświęca max 0,5 godziny.pod łóżkiem brudne koszulki etc.do tego żądania żę mamy mu kupić auto,bo wszyscy w szkole maja i inne pierdoły.czasami jak ma lepszy dzien to można z nim sie porozumiec a tak to dupa.czy też tak macie?staramy się z m poświęcac mu ntyle czasu nile możemy,ale on nie chce z nami gadać.wyjątek niedzielny obiad,który zjadamy raze.

Gość TAKTAKzawsze
mamy drugie mieszkanie poza miastem .stoipuste .ostatnio zażyczył sobie przepisanie neiruchomości na siebie.chce tam mieszkać jak skończy 18 lat.nie mam czasami siły juz do niego .nie mówi normalnie tylko się drze.wiem,że należy wzmacniać mocne strony dziecka,ale naprawde trudno mi takowe znależć.

Gość belzebubeńka
olej go

Gość roladinia
to są skutki bezstresowego wychowania , dziecko na samopas a rodzice ganiają za kasą , a potem mamy co mamy ,

Gość roladinia
dziecko się wychowuje od maleńkiego nie odwrotnie!!!

Gość TAKTAKzawsze
zawsze dzieci były u nas na 1 miejscu i zawsze jedno z nas było w domu,m praca 8 godzin,ja praca zmianowa więc się wymienialismy.nie chce tu szukac winy ,tylko potrzebuję rady.i tyle.dziecko miało konskwencje za swoje zachowania.nigdy nie było bite,

Gość TAKTAKzawsze
pewnie tak kłuje w oczy to drugie mieszkanie-ale to nie za nsza kasę .tylko spusizna po krewnej w tym roku.a dom budowalismy bardzo długo,nie chcielismy sie spieszyc własnie ze wzgledu na dzieci,żęby nie odczuły braku nas w domu,teraz mieszkamy w wynajetym ale za same opłaty.

Gość TAKTAKzawsze
mam nadzieję,żę to tylko taki głupi wiek i mu przejdzie.

Gość TAKTAKzawsze
18 za 2 m-ce.

Gość Bananaaa
Poczekaj aż będzie miał dziewczynę, pokój będzie lśnił za każdym razem, kiedy ona będzie przychodziła :)

Gość Bananaaa
Jeśli on mówi, że go nie szanujecie to mów, że on nie szanuje Twojej pracy. Mówi, że to bez sensu sprzątać pokój - mów że to bez sensu robić mu obiad. Nie kupujcie mu żadnego auta - chce je - niech zarobi, w końcu niedługo będzie pełnoletni.

Gość TAKTAKzawsze
ma pannę,on w wiekszości chodzi do niej,ją zaprasza do domu jak na s nie ma i rzeczywiście pokój wtedy lsni.pytanie:co zrbić żeby tak lśnił na co dzień?

Gość TAKTAKzawsze
w zyciu mu żadnego auta nie kupię.wypatrzyła gdzieś omege kombi .i truje teraz.jak m lub ja mówimy mu ,żę jazda autem to nie tylko gaz na full to on na to,że my jezdzimy jak emeryci.

Gość TAKTAKzawsze
czasami mam wrażenie,żę ktoś mi dziecko podmienił.

Gość Bananaaa
Zawsze możesz mu podłożyć w pokoju jajko, jak zacznie się rozkładać, smród będzie okropny. A Ty wtedy powiesz, że to skutki nie sprzątania.

Gość eeeeeeee......................
Ktoś juz napisał - dzieci wychowuje sie jak są małe> dzisiaj zbieracie owoce wychowania. Chce zapłatę za pracę. Ok- Płaci za pranie sprzątanie, obiadki......... Wy zapewniacie mu ciepłao, pokój, biurko, papu itp...... to jego zastany obowiązek by sie uczyć i pomagać w obowiązkach rodziny. Jak sie mu nie podoba może iść na własny garnuszek i szybko by sie zoriętował, że życie bez rodziców jest trudne!! Samochód- a ile zarobił na niego?? a kto będzie kupował benzynę i opłaca?? No nie wiem kto tutaj jest dorosly??!! I kto kogo wychowywał?!!

Gość TAKTAKzawsze
no własnie.on uważa ,żę jak bedzie mial auto to znajdzie prace i wystarczy mu na paliwo i utrzymanie auta.troche to wpływ rowiesników ze szkoły,gdzie częśc ludzi jezdzi do noej autami rodziców.kasa jest dla niego abstrakcją,może dlatego,że nigdy nie odczuł jej braku.żyjemy na srednim poziomie,ale nigdy nie oszczedzlismy na dziedziach.

Gość TAKTAKzawsze
dodam,żę absolutnie nie mamy kłopotow jesli chodzi o używki,alkohol czy punktualny powrót do domu,jak ma się spóżnic to dzwoni itd.tylko ten chlew w jego pokoju tak mnie wkurwia,że normalnie kiedyś podpalę to wszystko.

pora więc by zaczął zarabiać na własne bzdury. A wy ulegacie jego zachcianką!!!! Chcesz samochód to zarób sobie na niego przez wakacje!!!!! Sama piszesz, że leń........ pora to zmienić!!! Presja w szkole??? A nie przyszło Ci do głowy, że część tych dzieciaków też pracuje na swoje zachcianki??? Oczywiście są dzieciaki bogatych rodziców- ale tak było i będzie. Do ciebie należy wybór czy będzie Was dziecko tresować, czy syn będzie pełnowartościowym młodym człowiekiem w domu.

no to nie pierz jego rzeczy wrzucaj je do pokoju, wszystko zostaw tak aż nie będzie niał w czym chodzić. Przecież ty też możesz chcieć zapłaty za swoje usługi tak jak on!!!!!!! Mojej córce zrobiłam inaczej......... chowałam wszystko co było porozwalane po pokoju......... tak, aż została w tym co miała na sobie. Chodziła tak przez tydzień i z płaczem prosiła o swoje rzeczy- pomogło!

Gość TAKTAKzawsze
do eeeeeeeeee.dobrze gadasz ,tylko teraz co zrobić z tym chlewem w jego pokoju?naturę mam pedantyczna i ostatkiem sił zmuszam się żeby tam nie sprzatac,zamykam drzwi po prostu.

a kto ci każe przepisywać mieszkanie na gówniarza? Musiałabym oszaleć, żeby przepisac majątek na 18latka :D Chociaż w drugiej strony jak miałam 19 lat mieszkałam sama i jakoś przeżyłam. Ale ja nie byłam bezstresowo wychowana

Gość TAKTAKzawsze
nie mogę przepisać ani nic z tym zrobic przez 5 lat.wtedy podatek musiałabym zapłacić ,to była darowizna.i oczywiście nawet nie zamierzam,całkiem by mu się w dupie przewaliło.

zostaw taki chlew i jeszcze mu dokładaj np. jego brudne ciuchy....... tak, że nie będzie miał w czym chodzić. A jak przyjdzie z pretensjami to krótko- przecież mi nie płacisz za pranie i sprzątanie, wię o co chodzi?? No i powiedziałam bym- jeszcze trochę, a nie płacisz czynszu wię spodziewaj się, że nie będziesz miał gdzie mieszkać............ Czegoś nie doczytałam? jakie mieszkamie chcesz przepisac??? Przecież, on nie dorósł jeszcze do roli dziecka, a ty chcesz go zrobic dorosłym???

Gość TAKTAKzawsze
nie chcę przepisac,absolutnie,to on ma parcie na samodzielność,na prawko chce iść,babcie chca dać kasę ,ale my na razie nie wyrażąmy zgody ,bo stopnie kiepskie.a nasza zgoda musi byc bo jest nie pełnoletni.

jak ma parcie na samodzielność niech szkołę skończy i pracy poszuka a w miedzy czasie prawko zrobi , którego też nie dostanie w ciągu miesiąca .

a jak będzie pełnoletni to niech zapracuje- wtedy doceni wartość pieniądza. Za łatwo wszystko dostawał!!!!!! Pierwsze pieniadze córka zarobiła mając 7 lat. No oczywiście nie było mowy o pieniądzach, a dla nij to była zabawa, ale w nagrodę dostała od obcej osoby 20 zł. Nie masz pojęcia jaka była szczęśliwa. Chciała by jej kupić tablicę i kredę. Brakło jej 5 zł. Dołożyłam jej,a radość nie znała granic. Do dzisiaj wspomina. Obecnie ma 23 lata i jest na 5 roku studiów. Od 16 roku pracuje. Do większości jej dokładam. Do wiem, że warto i docenia. Była na stypendium w Turcji, w Korei Południowej, Anglii i w 80% to jej zasługa, przy czym jest zdolna i dostaje stypendium. Jest cudowna. Ma cele i dąży do nich. Oczywiście też miała głupie pomysły mając 13- 14 lat, ale szybko je prostowałam, a dzisiaj zbieram tego owoce.