Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miramia

od kiedy krowie mleko?

Polecane posty

Gość miramia

Mam 18 miesięczne dziecko i zastanawiam się, czy rzeczywiście trzeba podawac maluchowi mleko modyfikowane aż do ukończenia 3-go roku życia. Czy może chociaż jogurty albo serki mogę mu dawać juz zwykłe, a jeśli tak to jakich firm polecacie?

Gość znajoma dawała mleko krowie
już pół rocznemu gotowała mannę na mleku dawała serki i jogurty nie wiem czy tak można ale chyba tak bo dziecku nic nie było chłopak ma teraz 6 lat i zdrowy jak rydz

Krowie mleko jest dobre dla cielaka - nie dla niemowląt czy małego dziecka. Zawiera dużo więcej soli i białka,przez co znacznie obciąża nerki. Moze nawet wywoływa niewielkie krwawienia jelitowie u niemowlat

Co do jogurtów i serków to jasne, że możesz podawać, ale nie wykluczaj mm na rzecz mleka krowiego. Możesz podać mu szklankę mleka dziennie np. najlepiej pełnotłustego, chociaż po 18stym mc/u może być już o zawartości 2%.

Autorko, no pewnie, ze mozesz podać zwykle jogurty i serki. Możesz ugotować budyń na mleku albo kaszę manną. Mleko radzę rozrobić z wodą. Na początku daj więcej wody jak mleka.

krowie mleko dla cielaka, psie dla psa, kocie dla kota, ludzkie dla czlowieka. To ze mozna pic kazde nie znaczy ze jest jakos super odżywcze. Bo nie jest. Mozna pić wiele rzeczy.

obydwoje moich dzieci źle reagowało na mleko krowie, ale po skończeniu roku nie podawałam mm - syn pił mleko bezlaktozowe, córka owsiane (w zasadzie napój wzbogacony wapniem), teraz obydwoje są na owsianym i reszta wysypek zeszła wreszcie; dostają normalne jogurty, ser, córka uwielbia kefir, ale po tym akurat nic im nie jest; miałam radę od dietetyka, żeby wprowadzając mleko krowie gotować je kilka minut, ale odpuściłam sobie - nie mam dostępu do mleka prosto od krowy, a to sklepowe jest i tak mocno obrobione, że sama go nie piję

Gość ssaki
ssaki spożywają mleko tylko w okresie laktacji, potem nabiał q ogóle nie jest wskazany.

Gość miramia
ok :) kupię mu dzisiaj jakiś jogurt - tylko jaki - danon, bakoma, zott...? czy to jeden pies?

Gość polecam na początek
polecam na początekjogurt naturalny. W/g mnie gorsze od samego mleka jest zbyt wczesne przyzwyczajenie do cukru. Jak polubi, to potem moze dodac do jogurtu mrożone truskawki czy banana zmixowane.. Ja wychowałam 3 dzieci. pierwszy alergik i po moim ( rok cyca) nie napił się już zadnego) a dziewczyny po skonczeniu 12 miesiąca piły już krowie.... w/g mnie mm to niezły marketing....

Gość kasia z nikąd
Mój syn był prawie rok karmiony piersią, po odstawieniu mm nie chciał nawet tknąć. Kupowałam mu kaszki mleczno-ryżowe bo to pił. No i krowie mleko praktycznie odkąd skończył rok. Poczytajcie sobie trochę, w innych krajach nie ma tego, że musi być mm do 3 roku życia.

Gość fghdhy
od 15 dnia życia - mleko krowie. ludziom reklamy to już mózg wyprały.

Gość krówka muuuuuuu
mleko krowie od 3 roku zycia jesli nie chcesz by w doroslym zyciu twoje dziecko mialo problemy z ukladem trawiennym

Gość krówka muuuuuuu
kasia z ty skad masz takie info?akurat wszystkie kraje przestarzegaja przed krowim mlekiem dla małych dzieci to mleko zawiera bardzo duzo ciezkostrawnych białek kazeiny i młody organizm nie moze go strawic!

Gość a ciekawa jestem
co znajduje się w mm jak nie mleko krowie? tylko przetworzone? :P

Ja podawałam.. Pomyślcie jak my byliśmy wychowywani,na pewno nie na mm,przecież to czysty marketing. Moi bracia,teraz juz ponad 2dziestoletni karmieni mlekiem od krowy od 2giego miesiąca życia mają się teraz całkiem dobrze. Nie dajmy się zwariować..wg mnie mleko krowie to sama natura a modyfikowane,jak sama nazwa wskazuje....pomyślcie

Gość kiziaaa miziaaaaaaaaa
kiedys nie bylo takiej wiedzy jak dzis i spoleczenstwo zylo w zaklamaniu ,komuna rzadzila,co ty porównujesz? poczytajcie troche o skladzie mleka krowiego a potem piszcie bzdury to,ze kiedys podawano mleko krowie to zaden argument!!!

Za 20lat jak już nie będą mieli co wymyślać pomodyfikują co się tylko da,bo stwierdzą,że normalne jedzenie nie jest dopasowane do potrzeb człowieka...o gmo słyszeliście chyba...

Gość wlasnie wczoraj-
czytalam niemiecka gazete dla mam i tam bylo napisane,ze duzym bledem matek jest niepodawanie mleka w 1 roku zycia dzieci. Nie w butelce,ale kaszki od 6msc na mleku,czy jogurty naturalne itd. I tak tu twierdzi wiekszosc pediatrow!dzieci zyja i maja sie dobrze. Oczywiscie dzieciom,ktore nie maja stwierdzonej alergii.

Gość miramia
Dałam mu wczoraj na podwieczorek jogobellę bananową i bardzo mu smakowała, prosił o jeszcze, ale bałam się przedobrzyć. Dziś rano nic mu nie było, ale poprosiłam nianię, żeby miała go na oku. Dzieci mojej przyjaciółki w Norwegii, które chodzą do przedszkola od 1 roku życia, dostają tam do picia tylko wodę i mleko krowie, duuuużo mleka :). Nie podaje się tam natomiast soków owocowych ani herbatek, bo bardzo zwracają uwagę na nadmiar cukru w diecie dziecka, dlatego nie dają też słodkich jogurtów, a naturalne z dodatkiem owoców. Ale mój jest taki chudziaczek, że trochę słodkiego mu nie zaszkodzi... dziś ugotuję mu budyń.

Gość taka sobie mammma
Dokładnie, sama się zdziwiłam że w Norwegi od 9 mc już podstawa to jogurty, mleko krowie, pasztet z puszki, makrela i sardynki :) A w PL dopiero od 3 roku życia.

Gość Najshs
Ja pracowałam w Anglii w przedszkolu i tam od roku dają mleko krowie

Gość fkkkkkk
tylko w polsce od 3 roku zycia. Zascianek jakich malo...zreszta widac to i na ulicach i w polityce i w sluzbie zdrowia.Wszedzie niezle zacofanie. Tak sie boja mleka krowiego a i tak wiele dzieci ma roznego rodzaju problemy zdrowotne.

Gość mamuśka miluśka
ja też zamierzam dawać jogurt naturalny po 10mż a mleko krowie po zakończeniu karmienia piersią może ciut wcześniej równolegle.

www.osesek.pl tutaj chyba było co i kiedy prowadzać do diety dziecka a mleko mleku nierówne i nie każdy je dobrze trawi - też sobie można poszukać informacji na ten temat

mleko krowie dla cielaka - a modyfikowane to niby skąd jest - słyszłyscie o jakiejś 'dojarni" kobiet? Przeciez to też mleko krowie tylko .... now właśnie zmodyfikowane.

Gość pelika
Łykacie wszystko jak pelikany. Przecież to wymysł producentów mm, że do 3. roku życia chemiczne mleko jest niezbędne dziecku do prawidłowego rozwoju, a naturlne krowie beee. Słoiczki też są lepsze od zupy ugotowanej przez mamę haha Nabijajcie kabze oszustom kosztem zdrowia waszych dzieci i tak nie ma to znaczenia. Ta cywilizacja chyli sie ku upadkowi.