Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mineralny

Czy to rumień?

Polecane posty

2 lata temu ukąsił mnie kleszcz , poszedlem z tym do lekarza jednak powiedział,że to nic takiego czy to mógł być rumień a co za tym idzie borelioza ? http://imageshack.us/photo/my-images/189/dsc02600g.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/850/dsc02599gl.jpg/ Zrobiłem zdjęcia gdyż myślałem ,że mogą się kiedyś przydać do diagnozy zwłaszcza,że opuchlizna była bardzo duża i odczuwalna przyc hodzeniu. Od tego czasu moja srednia temperatura to 35.5 , częste bóle stawów - ostatni czasy nawet bardzo. Poszedłem z tym do rodzinnego ale wykluczył boreliozę , testów żadnych nie miałem. Czy ktoś miał taki przypadek?

Ja miałam podobny rumień, ale nieco mniejszy, bardzo swędział i też był opuchnięty. Byłam u trzech lekarzy i żaden nie postawił jednoznacznej diagnozy czy to rzeczywiście od kleszcza. Brałam jednak zapobiegawczo antybiotyki i na razie nic mi nie dolega. Jeśli rzeczywiście masz takie objawy to zrób sobie test western blot, drozszy niż elisa, ale bardziej miarodajny. Pokazywałeś lekarzowi to zdjęcie? czy tylko objawy opisałeś.

zdjec mu nie pokazywalem, ale bylem na pogotowiu z tym wtedy tez aby wyjeli kleszcza i babka powiedziala,ze to nic takiego i dala antybiotyk. rodzinnemu tylko mowilem o tym,ze mialem kleszcza i silna opuchlizne. jak ktos mial stycznosc z takim rumieniem fajnie jakby napisal. Ile ten test o którym mowisz kosztuje bo zrobie go dla pewnosci.

Gość czaciolerna
Nie do końca rozumiem. Ten rumień miałeś podczas ukąszenia kleszcza? Jeśli tak to znaczy, że to tylko reakcja alergiczna. Rumień wędrujący nie pojawia się od razu po ugryzieniu, ale dopiero po kilku dniach (u mnie pojawił się po 10).

Gość panprzemas
to nie wyglada jak rumien wedrujacy char dla boreliozy, bardziej na odczyn alergiczny. jesli masz watpliwosci albo pojawily sie niepokojace objawy mozesz sobie oznaczyc p-ciala przeciw antygenowi borelii najlepiej skonsultowac sie w tej sprawie z rodzinnym