Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ppileczka116

Ile i co mówią wasze 2 letnie pociechy? pilne!

Polecane posty

Do autorki postu, wyluzuj i nie słuchaj rodzinki. Jak dziecko będzie miało 3 lata i nie będzie postępu wówczas trzeba iść do logopedy. Mój syn jest w podobnym wieku, zasób słów również niewielki, rozmawiałam z logopedką, kazała nie panikować i dać mu czas.

mój syn w listopadzie skończy 2,5 roku i od sierpnia jest pod opieką logopedy. stało się tak dlatego, ze po intensywnym wypoczynku zaczął się acinac. nie mógł wydusic z siebie słowa. poprosiłam pediatrę o skierowanie, bez problemu wypisała. podzwoniłam do poradniach, pierwszy termin na paxdziernik:o na szczęscie udało mi sie złapac termin na za tydzień, babeczka kazała nam sie zgłosić z dzieckiem natychmiast, zeby tego nie lekcewazyć. na pierwszej wizycie powiedziała ze jak na swój wiek mały jest bardzo inteligentny, rozdagany itd, ale będzie miał wadę wymowy. i teraz co miesiac się z nią spotykamy:)

Gość hmmm,...
2 lata to już spokojnie krótkie zdania mówił, ale mój to już jak miał rok znał wiele słów. Za to chodził do logopedy bo długo nie wymawiał R

Gość do nie mieszkam w pl
nie pieprz głupot ...

Gość nie mieszkam w pl
widzę że znalazło się kola mądrych mam, bardzo mnie to cieszy. Jak chodzi o zasady w Niemczech, ja znam jedną rodzinę z stamtąd która miała taki problem, więc jak chodzi o to to się nie będę sprzeczać bo nie jestem w 100 % pewna. Jednam to co napisałam to nie jest mój wymysł, to są moje doświadczenia, bardzo złe, ponieważ konsekwencje tego ciągną się do dnia dzisiejszego, i dlatego właśnie w taki sposób piszę do was, aby Wasze dzieci tego nie przechodziły. Mam kuzynkę która jest logopedą, od miej mam wiele informacji na ten temat. Ja Wam tylko mówię że lekceważenie tego może mieć skutki tragiczne. Jak Wy do tego podejdziecie to Wasza sprawa, Wasze dzieci. I powtarzam że nie zawsze może się to źle skończyć, ale jest takie prawdopodobieństwo.

Gość nie mieszkam w pl
Do "do nie mieszkam w pl" zamknij się jełopie jak nie masz nic mądrego do powiedzenia.

Gość jjjjjkkkk,,
Do Autorki - po co zakładasz taki temat, przecież jest bilans 2 latka tam możesz o wszystko wypytać. Owszem, dziecko mówi malutko ale to nie znaczy że jest jakieś cofnięte a tu tylko w kompleksy wpadniesz bo odezwą się osoby których dzieci już recytowały wierszyki w tym wieku. Po co Ci to, od tego są fachowcy

Gość pogieło was
moje dziecko zaczęło chodzić jak miało 17 miesięcy mówić jak miało prawie 3 lata .,Teraz jest dorosły i wszystko z nim ok. Nie rozumiem po co z każda bzdura biegać po lekarzach??? co to za wyścig szczurów ? Dajcie tym dzieciakom spokój niech każde rozwija się w swoim tępię!!!

Gość mama_mloda bo 26latek
moja mowi mama tata baba dada am paa kaka(kaczka)tan (tam) trzy, czte(cztery) arrrr (z bajki) ma 21 miesiecy

Gość śmigła
między moimi dziećmi było 15 miesięcy różnic. córka w wieku 3 lat poznała litery w wieku 4 lat czytała. syn zaczął mówić mając 3 lata. poszła do szkoły jako 6 latka. razem skończyli podstawówkę. ona była najlepsza. studia pokończyli. pracują. czy to ważne kiedy zaczynają mówić. ważne żeby dziecko rozumiało co się do niego mówi.

moje blizniaki w listopadzie beda mialy po 2 lata i tez malo mowia : mama,tata, baba, dziadzio, koko, am,pa,til(tir), tryrtry(traktor) am(pies), jajo, kolo, kala, mapa( małpa), tutu( pociag), dom, tu jest, tam i prawie wszystkie odglosy zwierzatek: koko,muu,bee,mee,am am, miał i jeszcze troszke innych...tez nie za duzo i wiele osob mi powtarza ze powinnam isc z nimi do logopedy ale ja poczekam jeszcze z pol roku jak nie zaczna wiecej mowic to dopiero pojde

Gość KulkaPoka
Mój 16 mies. synek mówi bardzo dużo, za to nauczył się sam chodzić jak miał dopiero 15mies! A mówił już dużo i wyraźnie jak miał 14mies. Jak widać bywa różnie z rozwojem fiz. a psych.

Gość nie mieszkam w pl
wiedziałam że mnie zaraz zjecie. No cóż jak dla mnie to jest wasze lenistwo, współczuje Waszym dzieciom, oby nie musiały przechodzić tego samego ci ja.

Gość a ja cie popieram...
wy na prawde nie zrozumialyscie,tego co napisala ja tez nie mieszkam w pl. To nie chodzilo o to,ze macie latac po logopedach jak dziecko w okreslonym wieku nie mowi. TYLKO ISC NA KONTROLE i wtedy logopeda stwierdzi,czy to taki urok dziecka czy ma powazna wade,ktora im szybciej leczona tym lepiej. To moze byc nawet wada sluchu u dzieci,ze nie mowia w okreslonym wieku

Gość maaaaaagdddddaaa
moje dziecko, ch;lopiec, 13 miesiecy, mowi tylko pijedyczne wyrazy.. ale chodze i szukam i znalazlam cos takiego: http://www.pogromcymitowmedycznych.pl/myth/12/ch%C5%82opcy-zaczynaj%C4%85-m%C3%B3wi%C4%87-p%C3%B3%C5%BAniej-ni%C5%BC-dziewczynki/ wychodzi na to, ze z moim malym wszystko ok. nie?