Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pasinoe

CZY OPŁACA SIĘ IŚĆ NA POŁOŻNICTWO?

Polecane posty

mam nadzieję że uda mi się dobrze trafić,podobno w moim mieście są fajne miłe położne i nie tylko takie prukwy

tylko nie pomyśl że Cię zniechęcam, położnictwo to dobry kierunek studiów i przyszłościowy

nie myślę tak, ty po prostu mówisz mi czego mogę się spodziewać i jestem za to wdzięczna potem będzie mi łatwiej dzięki temu co będę wiedzieć.

jak lubisz czytać to masz mój blog..o włosach i ich pielęgnacji www.haiirmania.blogspot.com

Gość cyniqe
Tylko panno pamiętaj że ta praca nie śliczne rumiane bobasy z reklam gerbera... Wrzeszczące czasem klnące kobiety...konieczność grzebania im w tzipach... czasem któraś elegancko mówiąc "odda kał" w trakcie parcia . I to właśnie TY jako młoda położna będziesz musiała to sprzątać... Łyżeczkowania macicy ,usuwanie spotworniałych embrionów to będzie twój chleb codzienny. To jest real . Do tego uświadomieni rodzice którzy postraszą czasem sądem. Ale może będziesz porządna.. .Za to na pewno spotkasz zramolałe stare położne -często prymitywne i grubiańskie za to podstępne i złośliwe o mentalności gorszej od hien .Już ktoś o tym pisał. No i jak jesteś ładna to murowane amory ginekologów i innych medyków . Niekoniecznie typ Banderasa, raczej w rodzaju śliniącego się łysego ordynatora w wieku twojego tatusia . To też druga strona zawodu....

etam, cyniq, ginekolodzy są zazwyczaj bardzo przystojni ;) co do sprzątania, tak, masz rację, będziesz od najgorszej roboty

Gość MłodaPołożna;)
Witam, odnośnie kierunku...interesujący, raczej wąska dziedzina (ale podczas studiów trzeba przejść przez wszystkie oddziały łącznie z geriatrią). Studiowałam na UJ. Praktyki to większość studiów. Zajęcia na uczelni trwają średnio 4 miesiące. Pozostała część to różne oddziały. Pierwsze praktyki są z reguły na sali porodowej:) Jakie wrażenia? Jak dla mnie super;) Krew, krzyk, ból, wrzeszczący noworodek przypominający pomarszczoną śliwę:) ale i tak pięknie. Fajnie jeśli tak jest:) Często jednak sytuacja się gmatwa i wtedy nie jest za ciekawie. Liczy się refleks, szybkość działania i zimna krew. Dużo zależy od opiekunów dydaktycznych:) Poza typowo położniczymi czynnościami (badania zewnętrzne, wewnętrzne, Ktg, osłuchiwanie czasowe, nacięcie i szycie krocza - w niektórych szpitalach nadal szyją położne) w grę wchodzą inne typowo pielęgniarskie. Pobranie materiałów do badań (krew, wymazy), zakładanie wejść obwodowych (popularnych wenflonów) po kroplówki itp. Do zadań położnej na porodówce należy także umycie położnicy po porodzie, przystawienie dziecka do piersi i ewentualna nauka karmienia piersią. Ogólnie zawód dający dużo satysfakcji ale obciążający psychicznie:) Także raczej dla osób wytrzymałych, potrafiących oddzielić prywatność od pracy:) Same studia nie są ciężkie. Liczy się w dużej mierze sprawność manualna i tzw. "obrotność". Nauki średnio:) więcej zajęć praktycznych. Pozdrawiam wszystkie przyszłe położne:)

Gość gość
patrząc na to jakim autem do mnie położna przyjeżdżała to chyba się opłaca;)

Gość MałaMalineczka
Ja również.chciałabym zostać położną. Przydałoby się więcej takich opisów od osób które się na tym znają, bądź które mają już jakieś doświadczenia w położnictwie. Teraz chciałabym wiedzieć gdzie mam iść po gimnazjum.? Czy wystarczy zwykłe liceum ogólnokształcące.? Czy odrazu liceum o profilu medycznym.? I co po liceum.? :)

Gość gość
Położnictwo to dobry kierunek, zwłaszcza że dziś jakie podejście ma ginekolog, chyba każdy wie. U mnie na uczelni na wyższej szkole mazowieckiej mają otwierać ten kierunek. Warto przemyśleć, bo u nas fajna kadra, dużo praktyki, także spoko. Ja studiuję pielęgniarstwo i jestem zadowolona.

Gość gość
Czy ktoś może potwierdzić, że na Wyższej Szkole Mazowieckiej otwierają położnictwo?????? Jest tu ktoś z tej uczelni?

Gość gość
Podpinam się pytanie o www.mum.edu.pl -> czy będzie tam położnictwo w przyszłości?

Gość gość
Tak, na Mazowieckiej Uczelni Medycznej otwierają położnictwo, wystarczy zadzwonić do dziekanatu i podpytać. Opłaca się studiować ten kierunek, ponieważ dobra położna to lepszy wybór od ginekologa.

Gość gość
ty nie wiesz że gdy mają zabic takie dziecko np.ołówkiem bo jest takie maleńkie to ono to wszystko odczuwa,boi się,ucieka w najdalszy kąt macicy,to straszne. i ja będę propagować aborcję X No z pewnością biega po całej macicy i ucieka przed tym ołówkiem. Jesteś tak głupia że aż nie mogę w to uwierzyć :D Jeśli jesteś dodatkowo leniuchem, brudasem, jesteś pozbawiona moralnosci i ogólnie jesteś złym człowiekiem to nadajesz się idealnie na położna, świetnie dogadasz się z pozostałymi

Gość Gość

Jako studentka 3 roku położnictwa muszę stwierdzić, że jest to dość wymagający kierunek, jednakże nie zmieniłabym swojej decyzji. Dzięki studiom na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawski Uniwersytet Medyczny (http://study4u.eu/pl/uczelnia/675-wydzial-nauki-o-zdrowiu-warszawski-uniwersytet-medyczny) czuję że to była słuszna decyzja. Jeśli zależy ci na wyborze dobrych studiów położniczych to musisz koniecznie sprawdzić tę uczelnię.