Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość 1992Olaa

Ulgi, ustawy, mandat, umiarkowany stopień niepełnosprawności

Polecane posty

Gość 1992Olaa

Jechałam z podopiecznym autobusem miejskim. Podopieczny miał przy sobie legitymację o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności oraz aktualną legitymację studencką, ma 24 lata. Wydawało nam się, że w związku z jego pierwszą legitymacją zarówno on i ja (jako opiekun) mogliśmy jechać ze 100% zniżką. Tymczasem sprawdził nas kontroler i spisał nam mandaty, ponieważ jego zdaniem nie łapaliśmy się na te ulgi. "Uldze podlegają dzieci i młodzież będące osobami niepełnosprawnymi do ukończenia 21 roku życia, a w przypadku REALIZACJI OBOWIĄZKU SZKOLNEGO I OBOWIĄZKU NAUKI do ukończenia 25 roku życia." I teraz zaczynają się problemy, w związku z rozumieniem "obowiązku nauki". Niby w prawie napisane jest, że każdy obywatel podlega obowiązkowi szkolnemu do 18 roku życia. A w przypadku, kiedy uczeń ukończy gimnazjum przed 18 r.ż w szkołach wyższych: Po ukończeniu gimnazjum obowiązek nauki spełnia się: - "przez realizowanie, zgodnie z odrębnymi przepisami, przygotowania zawodowego u pracodawcy". Tylko jak zrozumieć teraz te "odrębne przepisy"? Czy jeżeli pracodawca, u którego mój podopieczny jest zatrudniony, rozumie przygotowanie zawodowe w myśl kształcenia się na studiach wyższych (informatyka), to może być podpięte pod te "odrębne przepisy"? Ile razy tak jest, że pracodawcy zatrudniają osoby, od których jednocześnie wymagają kształcenia się w danym kierunku? Z jednej strony nieznajomość przepisów nie uprawnia nas do odwołania się od mandatów, bo gdybyśmy wiedzieli, że ulga nam nie przysługuje, z pewnością kupilibyśmy bilety. Do tej pory, jeżeli w jakiejkolwiek komunikacji podopieczny pokazywał legitymację o umiarkowanej niepełnosprawności i o tym, że się uczy, jeździliśmy bez żadnych problemów na ulgach ustawowych. Chciałabym żeby ktoś jasno wytłumaczył, czy ulgi w końcu nam przysługują, czy nie. Mam 20 lat.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować