Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość melka76

Duża rozbieżność w terminach porodu?

Polecane posty

Gość melka76

Obecnie jestem w 34 tygodniu, z OM termin wychodzi na 04 grudnia, na usg prenatalnym w 12 tyg. też potwierdziło się na 04 grudnia, a teraz im bliżej rozwiązania to termin bardzo się zmienia. Na ostatnim usg w poniedziałek termin wskazało na 08 LISTOPAD! a waga dziecka 2800. Lekarz mówi że bardzo duże dziecko! Miała któraś z Was taką różnicę w terminach?

Gość sbhcdvdlvdv
Najbardziej wiarygodnie pod względem terminu porodu jest usg wykonywane do 13tc, później dzieci rosną różnie, jedne są większe, inne mniejsze, a termin porodu z USG jest szacowany na podstawie wymiarów dziecka, a skoro twoje dziecko jest duże to i termin porodu jest SZACOWANY wcześniej

Gość u mnie tez tak było
W 13 tygodniu usg genetyczne potwierdzało termin z om co do dnia, ale od połowy ciąży rozbieżność była coraz większa, minimum dwu-tygodniowa. Urodziłam w 37 i 4 tygodniu 3,8 kg dziecko. Urodzisz po prostu duże dziecko, i to jest jak najbardziej normalne. Zwłaszcza jak wszystkie pomiary ( brzuszka i głowy są proporcjonalne

Gość sbhcdvdlvdv
Najbardziej wiarygodnie pod względem terminu porodu jest usg wykonywane do 13tc, później dzieci rosną różnie, jedne są większe, inne mniejsze, a termin porodu z USG jest szacowany na podstawie wymiarów dziecka, a skoro twoje dziecko jest duże to i termin porodu jest SZACOWANY wcześniej

Gość maaaamamaaaai
U mnie było tak samo- a dokladnie wiem kiedy doszło do poczecia :D. Urodziłam 20 dni przed terminem 3,8 kg dziecko :D

Gość maaaamamaaaai
U mnie było tak samo- a dokladnie wiem kiedy doszło do poczecia :D. Urodziłam 20 dni przed terminem 3,8 kg dziecko :D

Gość Polka w UK
Tak mialam, moj lekarz kazal sie sugerowac terminem z OM i tego sie trzymalismy do konca ciazy. Urodzilam w 40 t.c. dziecko z waga 4200 g.

Gość Polka w UK
Tak mialam, moj lekarz kazal sie sugerowac terminem z OM i tego sie trzymalismy do konca ciazy. Urodzilam w 40 t.c. dziecko z waga 4200 g.

ja mam roznice 2 tygodni (z OM wychodzi wczesniej). Moze dziecko jest hipertrofikiem? nie masz cukrzycy ciazowej? idz na konsultacje do innego lekarza bo miesiac roznicy to sporo

Gość olk
11 grudnia z om ,z usg 4 stycznia ,mały urodził sie 16 grudnia

Ja mam dziecko większe wg usg o 3-4 tygodnie a to nic nie znaczy bo mam do końca ciąży 3 tygodnie a wczoraj na badaniu ginekolog stwierdziła że ani malutkiego zwiastuna zbliżającego się porodu, ani skurczów,ani szyjka nie skrócona ani brzuch się nie obniżył

miałam rozbieznośc 4 tyg według OM miałam na 1.11 według usg na 15.11 . wszystko było dobrze do 34 tyg kiedy trafiłam do szpitala ze skurczami i niedokrwistością stwierdzono źle obliczone i przesunięto na 25.11 , tuz przed porodem jbył to 37 tydzień inny lekarz w szpitalu stwierdził termin na 4 grudnia . a i tak urodziłam 21.11 z wagą 3270 .

Gość taaaaaaaaaaaaaa
a ogolnie jestes gruba/duza? jesli tak to i dziecko bd a najbardziej dokladny termin jest z OM i pierwszego usg

Gość reee
radziłabym się sugerować terminem z om, a i tak wiadomo ze dokładnej daty kiedy urodzisz nikt ci nie wyznaczy, jedynie przewidywany termin, ja miałam z om na 02 czerwca z usg połówkowego na 26 maja a urodzilam 31 maja czyli tak pomiedzy

Gość melka76
Kazał na następną wizytę zrobić jeszcze raz cukier po obciążeniu glukozą. Robiłam w 20- tym którymś tyg. i było ok, 3 tyg temu robiłam "zwykły" cukier i też w normie. No ale zrobię jeszcze raz z obciążeniem. To moja druga ciąża, w pierwszej nie było takich rozbieżności.

Gość melka76
nie jestem gruba... przytyłam 8 kg od początku ciąży, ważę w tej chwili 60 kg. Ale z tego co się orientuję, to moja obecna waga nie ma znaczenia. Ale ja się urodziłam 4 kg...

Gość do melka
USG może podać ci wymiary takie mniej wiecej a termin jest liczony od daty ostatniej miesiaczki. Ja dokładnie wiem kiedy zaszłam w ciążę ( planowaną) i dziecko też było o dpoczątku większe i urodziło się 4200 ( W TERMINIE)