Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Corena

Kto z Was uważa się za dobrego kierowcę?- mam pytanie...

Polecane posty

Gość lalalalalaaaaaaaa
Słucham?

Jeśli skręcasz w lewo na rondzie, gdzie są dwa pasy, to na który się ustawiasz? Wewnętrzny czy zewnętrzny?

Gość tak jak masz strzałki
:D

dziwne ze na dwupasmowym rondzie nie ma.... z drugiej strony jak są to zawsze do skrętu w lewo jest lewy pas, no ale nie wiem... jedz na czuja :D

Gość [pikjhgfghjkl;
wewnętrznym, ale jak nie czujesz sie na silach to jedz zewnetrzynym - najwyzej cie otrąbią

Ja wiem doskonale, że lewym pasem. Tylko notorycznie widzę, że wiekszośc kierowcó wiecznie uzywa prawego pasa, tym samym objeżdzają całe rondo i tamują ruch. Stąd moje pytanie, bo myslalam, że juz nikt nie wie po co jest lewy pas...

a to zależy jak dokładnie rondo wygląda, są takie ronda dwupasmowe, na których z każdego pasa można jechać w każdym kierunku, np. Rondo Bernardyńskie w Bydgoszczy 🖐️

Gość antos491
no tylko jadać lewym pasem to ty musisz uważać czy nikomu na prawym przy zjeździe z ronda nie zajedziesz drogi

Gość Le Soldat
a jak ktoś jedzie na wprost to z prawego może?

no to chyba po to są lusterka

Ale na tym rondzie w Bydgoszczy masz oznaczenia. A ja mam na mysli najprostsze ronda, bez oznaczeń.

Gość ehfbhk
ha ha słynne rondo w Bydgoszczy myślałam że kiedyś tam zawału dostanę jak jechałam.

Gość antos491
jeśli na rondzie nie masz wydzielonych kierunków to pierwszeństwo ma zawsze ten który jest ma zewnętrznym prawym pasie

Gość [pikjhgfghjkl;
błędem jako takim to nie jest, ale utrudnia zycie innym kierowcom :)

Tak, oczywiście, zewnętrzny pas ma pierwszenstwo, jest w koncu po prawej stronie. Ja zdawałam prawo jazdy w Irlandii i tam było jasno określone: jeśli wyjeżdzasz na pierwszym lub drugim zjeździe to uzywasz pasa zewnetrznego, a jesli zjazd 3,4 i dalszy( jesli jest) to uzywasz wewnetrznego pasa. To jest logniczne. A w Polsce wiekszosc jeździ zewnetrznym i mysli ze poprawnie- jadac, chetnie bym zadala im pytanie po co w takim razie sa dwa pasy?! Ciekawa jestem ich odpowiedzi...

Gość antos491
moim zdaniem dlatego że na takich rondach wiara się trochę rozpędza i przy zjeździe też słabo widać w lusterku czy ktoś jedzie na prawym pasie oraz zawsze na zewnętrznym pasie jest największy ruch sam zawsze jeżdżę zewnętrznym pasem wygodniej jest

Gość ehfbhk
Ja też jechałam po zewnętrznym tym bardziej że w drugim zjeździe zjeżdżałam a gościu z wewnętrznego pasa chciał mnie rozjechać nie wiem co on sobie myślał.

Gość antos491
wiadomo im więcej pasow tym większa przepustowość a sprobuj takiemu udowodnić jak w ciebie walnie czy kręcił w lewo czy w prawo

Gość antos491
Coreno wiadomo jak prawym pas jest zawalony a ja akurat kręcę w lewo albo nawracam to wiadomo że jadę lewym a jeśli stoi jedno lub dwa auta to wygodniej mi się jedzie prawym dla mnie oczywiste napewno nie lubię cwaniaków którzy z lewego pasa kręcą w lewo i dopiero blokują ruch

Owszem takich cwaniaków tez nie lubię, ale czesto tez ludzie sami tamuja ruch bo objezdzaja rondo zewnetrznym pasem.... jednym słowem duuuzo cierpliwosci trzeba miec na drodze ;)