Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

perusia

Astma

Polecane posty

Witam. zwracam sie z pytaniami do astmatyków. wczoraj bylam u bardzo nieprzyjemnej lekarki i powiedziala mi ze mam astme oskrzelową (nie robiac mi zadnych badan) co prawda mam mocny suchy kaszel, swiszczacy oddech i dusznosci. moje pytanie dotyczy nastepujacych lekow: Ventolin Fostex Erdomed Flonidan Montelukast Sandoz Te wlasnie leki mi przepisala i to w kosmicznych dawkach.... dodam ze po tym Fostexie strasznie mnie kluje w gardle ;/ moje pytanie jest takie czy ktos z Was stosowal te leki i co mozecie o nich powiedziec... bo ja czuje sie po nich senna i jakos tak dziwnie ;/ za odpowiedzi bede wdzieczna.

Gość pogralabym se w memory
stosowalam ventolin, kazala mi co dzien stosowac a to sie podobno stosuje tylko jak ma sie dusznosc. lepiej mi sie po tym oddychalo, ale od dawna nic nie stosuje. ale mam lekka astme. najlepiej idz do innego lekarza, powinnas w zasadzie miec spirometrie zrobiona

ventolin mam stosowac 2 razy rano po 4 wdechy... jeszcze go nie stosowalam gdyz czytalam o nim opinie... dzieki za odpowiedz

a jaki lekarz Ci to przepisal? ogolny?

ventolin to jest lek starego typu ponoc, ponoc sa duzo lepsze teraz. w sumie powinnam sie przejsc do alergologa pogadac....

nie pani specjalista chorob pluc i gruzlicy... podobno bardzo ceniona pani doktor w tej kwestii. ale wredna i nieprzyjemna. nie miewasz napadow dusznosci po odstawieniu leku?

odstawilam bardzo dawno temu, nigdy nie mialam silnych objawow ale nie ukrywam ze bywa mi czesto duszno, ale nie mam atakow takich ze sie dusze. u mnie przyczyna jest alergia i jak uwazam na alergeny to jest ok :) lekarze mi zawsze mowili ze spozywanie cukru (np slodyczy) nasila objawy, i wiesz co? zauwazylam ze cos w tym jest, wiec warto pomyslec o wyeliminowaniu cukru z diety. tak czy inaczej ja bym sie przeszla do innego pulmonologa, bo wiesz, niby ceniony.... czasem nawet cenionego i doswiadczonego lekarza gubi rutyna, znam z rodziny takie przypadki pomylek gdzie guz kosci zostal pomylony z zapaleniem stawu przez bardzo doswiadczonego profesora... to zdrowie, lepiej skonsultowac z kim innym

tez tak zrobie :) poszukam innego lekarza :D szkoda tylko, ze wydalam 130zl na te leki ;/ dziekuje za rady :)

być może inny lekarz nie każe ich zupełnie odstawić ale zmniejszy dawki? bo napisałaś, że masz je duże

tak ventolin 2 razy rano po cztery wdechy Fostex rano i wieczorem po 2 wdechy, Erdomed jedna tabletka rano i popoludniu, Flonidan 1 tabl. rano i wieczorem, i Montelukast 1 tabl. wieczorem .... dla mmnie to duze dawki ;/ i szczerze ? boje sie zazywac te leki ....

strasznie dużo :O w ogóle flonidan rano to jak Ty będziesz funkcjonować, przecież to zamula :O

narazie stosuje tylko fostex i erdomed... reszty sie boje, ale nie wiem czy dobrze robie ..... ;/

jesli masz jakies watpliwosci to musisz isc do innego lekarza, po prostu :(

i ja bym poszla, bo rzeczywiscie nie dosc ze duzo lekow, to jeszcze mowisz ze nie bylo zadnych badan? no coz, lekarz, moze ma doswiadczenie, ale dla wlasnej pewnosci... lepiej isc, bo przeciez mogla sie pomylic

Gość moja córka choruje
na astmę. Astmę u niej stwierdzono po wielu badaniach spirometrycznych i próbie metacholinowej. Objawy oczywiście też miała a konkretnie dusiła się od lat... montelukaz sandoz to zwykłe tableteczki na rozszerzenie naczyń oddechowych, nie szkodzą specjalnie, ale też niewiele dają, lekką ulgę przy kaszlu mogą przynieść. Ventolin u nas tylko przy atakach, lekarka mówiła, że nie można go stosować na co dzień... moja ma inne jeszcze leki wziewne, inne niż wymienione przez Ciebie. Myślę, że powinnaś skonsultować tą astmę z innym jeszcze lekarzem i jakoś dostosować te leki, bo sporo tego... pozdrawiam.

Gość masz dobre leki
mam te same + alvesco i atrovent i te leki stosuje> jestem po testach alergicznych i spirometrii , trafiłas na fachowca, miałaś farta.

trilam na fachowca ? naprawde te leki sa dobre ? nie zauwazylas zadnych skutkow ubocznych ? a czy corka dlugo sie leczy?

Gość przelecz się na pazożyty
często astma to pasożyty lekarze sprawe olewają przeczytaj artykuł dr wartołowskiej na temat astmy a pasożytów ja nie wierze ślepo lekarzom, moje dziecko miało niby alergię na mleko i przeleczyłam na pasożyty alergia zniknęła teraz znów leczę w nocy kaszle sucho

mialam badania na pasozyty robine 3 razy i nic czysto... kaszel towarzyszy mi od kiedy pamietam... dopiero teraz doszly dusznosci i inne objawy...

Gość przelecz się na pazożyty
perusia musisz wiedzieć że badania RZADKO wychodzą ja bym zawalczyła o zdrowie możesz przebadać się na aparacie Mora

Gość moja córka choruje
od dwóch lat ma stwierdzoną astmę, wcześniej szukaliśmy przyczyn jej kaszlu i duszności. Jest silnie uczulona na kilka rzeczy, to wywołuje u niej największe ataki, ale też wysiłek fizyczny np. Teraz jest bez leków, po długich wczasach nad morzem na razie jest dobrze. Jesteśmy pod dobrą opieką od kilku lat i widzę, że leczenie nareszcie trafione. Może i trafiłaś na fachowca, ale ja nie brałabym chyba tak silnych leków w takich dawkach bez badań... może rozważ jeszcze jakąś konsultację.

Znaczy tak moja lekarka widziala moje badania krwi, ob, moczu i rtg. klatki piersiowej... po czym osluchujac moja klatke stwierdzila astme kaszlowa i przepisala te leki... i za miesiac kazala sie zglosic na kontrole...

a powiedz mi czy Montelukaz Sandoz nie wywoluje u Twojej corki skutkow ubocznych ? bo przyznam szczerze tego leku sie najbardziej przestraszylam czytajacniektore opinie o tym leku....

Gość mój 11 letni syn też ma astmę
a na jakie pasożyty go przebadać?

Gość mój 11 letni syn też ma astmę
mój bierze Seretide w dysku 500 mq.

Gość the new
Moj maz ma astme alergiczna, ale zamin zostala ona zdiagnozowana, mial cala serie badan, ktore zreszta co jakis czas powtarza. Nie bierze zadnych lekow, tak na codzien tylko jak ma napad dusznosci.

Gość moja córka choruje
czyli jednak jakieś badania były, w takim razie nie chcę Cię w błąd wprowadzać, może rzeczywiście dobry fachowiec po takich badaniach jest pewien diagnozy. Montelukaz sandoz brała długo, nie zauważyłam skutków ubocznych. Moja znajoma też bierze ten lek na okrągło i też nic nie mówiła, więc chyba nic się nie dzieje. Chociaż każdy inaczej reaguje... w ulotkach piszą wszystko co się teoretycznie może stać, bo muszą się jakoś koncerny farmaceutyczne chronić. W każdej ulotce są przerażające informacje.