Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aneczkap776

kruszące, łamliwe zęby mleczne

Polecane posty

Gość gośćmartyuna
a w jakim wieku dokladnie mu wylecialy gorne zabki

Gość gość
Witam. Mam też sam problem z półtora roczną córką. Jakiś czas temu zauważyłam u niej na samej górze jedyne zaraz przy działach ubytki szkliwa. Zęby myjemy,, soków w nocy nie podaje bo nadal jest na piersi, a tu ząbki się psują. Chyba dużo idzie genetyka bo u dwójki starszych było tak samo, aż wreszcie skończyło się lapisowaniem. Jestem załamana.

Gość aniagość
My mamy 2latka i ten sam problem.jeździmy do dentysty co2tyg i malujemy żeby jakimś żelem chociaż na ta chwile po pol roku nie widzę poprawy.jedynki nam się kruszą.dwa zabki mamy wyleczone ale krzyku bylo co nie miara.ja tez zalamuje ręce i nie wiem co robic.co dentysta to inna rada

Gość ewelka987
Moj maluch niebawem skonczy 2 latka. gorne zabki wygladaja strasznie:(. jedynki i dwojka na rowni z dziaslami, druga dwojka czarna. kolejne zabki ciemnieja, pozera je prochnica a ja na to patrze i nic nie moge zrobic. Ponoc to przez to, ze dziecko ma problemy neurologiczne i niedomyka buzi. Ząbki schną, nie sa zabezpieczone sliną i bakterie sie legna. Dolne zabki ma sliczne (jeszcze). My ozonowalismy 3 razy. Wedlug mnie nic to nie dalo.

Gość gość
Moja córka właśnie ma taki problem z ząbkami, że są słabe i łamliwe. Myślałam, że nie da się z tym wiele zrobić, ale dentysta mi polecił, żebym zaczęłam jej podawać specjalny spuplement acodolac dentifix, który wzmacnia szkliwo i chroni je przed demineralizacją

Gość gość
Miałam tak samo, że synkowi zaczęły bardzo się mleczaki kruszyć ostatno i teraz za radą lekarza daję mu codziennie acidolac dentifix kids, żeby blokować demineralizację zebów. Ma w składzie ksylitol i witaminę D, więc dobrze działa na zęby

Gość gość
Słuchajcie, ten dentifix wygląda jak cukierki. Maż to dzisiaj kupił w aptece, ze względu na to, że podobno dobrze wpływa na szkliwo.

Gość gość
guzik daje ten acidolac jak zeby juz maja ubytki w szkliwie, Wtedy przede wszystkim zabki trzeba leczyc a po drugie trzeba dziecku myc zeby i nie dawac w nocy słodkich napoi do picia

Gość gość
19.59 Ksylitol w składzie _ przecież to sama chemia. Dajcie sobie spokój z taką reklamą. Podnoszę temat. Piszcie mamy

Gość gość
To zależy w jakim stanie są zęby. Ostatnio czytałam, że 65% 3 latków ma próchnicę. Nie wiem skąd te dane. Jak to wygląda w waszym otoczeniu? Znam jedną dziewczynkę, która ma sporą próchnicę od małego, ale szczerze wątpię, żeby to była wina rodziców.

Gość gość
Popatrzcie, ile dzieciaki jedzą codziennie cukru. Mają go w sokach, batonikach, serkach i tonie słodyczy, którą zjadają.

Gość gość
Glupie baby odpowedzcie sobie na pytanie. Czy dajecie dziecku slodycze?czy dziecko je slodkie kaszki?biszkopty? Chrupki? Zasypia z tymi resztkami w buzi za dnia? Czy zawsze myjecie zeby dziecku na noc? Odkas sie wyrżnely? Pewbie na wiekszosc odpowiecie nie. Moje dziecko 6 lat -zero prochnicy. Odkad skonczylo 3 lata jestem z nim co 6mcy u dentysty. Na czyszczeniu,zdjeciu kamienia polerowaniu zabkow i fluoryzacja. Idkad skonczyl 3 lata ma szczlteczke elektryczna.pasts elmex. Ani jednej dziury zeby ideal. Drugie dziecko to samo. Ale moje dzieci nie znaja lizakow zeby myja codziennie w nocy pija wode. Piersia kamrilam 2 lata i 3 lata.

Gość gość
6 latkowi sciagasz kamień?? to sorry ale jak TY temu dziecku myjesz zęby ze ma kamień:/ jestem higienistka i czyszcze ząbki tez dzieciom ale 6 latka z kamieniem jeszcze nie miałam

Gość gość
W sensie bardziej osad niz kamien w niektorych miejscach.

Gość gość
Mam 5 latka. Zęby zero próchnicy. Myję tylko pastami bez fluoru. Zero fluoryzacji. Raz zrobiłam i dziecku zęby pociemniały. Dosłownie. Po kilku miesiącach wróciło do normy i są białe. Co do kamienia to nie powinno się go usuwać z zębów mlecznych. Zawsze przy usuwaniu kamienia niszczy się szkliwo zębów. Można używać irygatora. Nawet jak jest kamień jest już na zębach to spokojnie po pewnym czasie naturalnie odpada. Jak odkłada się kamień czy osad to zęby nie są myte w odpowiedni sposób. Do tej pory myję zęby dziecku. Jeszcze kiedyś jak był mały to stomatolog dał mi takie tabletki, które barwią płytkę nazębną i można sprawdzić czy zęby są dobrze umyte. I szczerze naprawdę zęby trzeba dokładnie myć nawet szczoteczką elektryczną żeby osadu nie było.

Gość gość
ten acidolac ma za zadanie wzmacniać zęby i zapobiegać próchnicy. Ale warto go dawać, nawet jak w jakimś ząbku pojawiła się próchnica, bo przecież pozostałe trzeba chronić i wzmacniać. Żeby potem nie chodziło ze wszystkimi ząbkami zalapisowanymi