Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beznadziejna kucharka

Pomocy, nie umiem gotowac, a musze zrobic wystawny obiad:(

Polecane posty

Gość beznadziejna kucharka

W piatek (wiem, ze jeszcze kupa czasu, ale juz sie stresuje) bede miala na obiedzie szwagierke swietna kucharke oraz jej meza i tesciowa takze swietna kucharke. Nie raz juz dogryzaly mi kiedy zaprezntuje swoje zdolnosci i teraz juz sie nie wywine:/ Niestety maz nie bedzie mogl ugotowac bo pracuje do 16, a oni beda na 17:O Napiszcie prosze co zrobic na przystawke, obiad i deser. Tylko blagam niech to bedzie cos prostego ale tez nie takiego banalnego jak rosol i schabowy. Pomozecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość torze
A catering nie wchodzi w grę.??? Dyskretnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasiunia :))))
Przystawka. Sałatka grecka: Mix sałat i główka sałaty lodowej, pomidorki cherry, ser feta, czarne oliwki, sos vinaigrette (oliwa, musztarda, sok z cytryny, miód, sól, pieprz, ząbek czosnku - wszystko w temp pokojowej i kręcisz aż powstanie emulsja). Podajesz każdemu na osobnym talerzu sporą porcję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
przystawka: mix salat z sosem winegret i pokruszonym serem feta lub gorgonzola, lazur danie glowne: piers kurza w smietankowym sosie (banalnie latwe, przepis moge potem podac jak bedziesz zainteresowana) + ryz lub ziemniaki lub makaron. deser lody waniliowe/smietankowe z sosem owocowym na cieplo (kupujesz paczke mrozonych owocow jagodowych i podgrzewasz w garnku z odrobina miodu lub cukru rozgniatajac owoce na sos tluszkiem do ziemniakow).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasiunia :))))
Na danie główne schab pieczony (zawinięty w rękaw lub folię aluminiową) w marynacie z oleju, musztardy, dużej ilości soli, przyprawy grillowej Kamis, pieprzu (niech się marynuje co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Kawałek 1,5 kg będzie się piekł 2 godziny w 180 stopniach, tylko szczelnie owiń folią lub rękawem do pieczenia, by nie był suchy i po pieczeniu niech trochę odstoi i nasiągnie sosem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beznadziejna kucharka
nie catering nie wchodzi w gre, bo sie na pewno domysla:O zreszta jak zapytaja co jak robilam to przeciez bym nie powiedziala. Salatka grecka odpada, bo tesciowa nie znosi oliwek:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasiunia :))))
Aha, jeszcze miód do marynaty ze schabu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jako danie mięsne możesz podać medaliony, łatwe i szybkie. Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, obtoczyć trochę w wegecie, dodać starkowany żółty ser (na 1 pierś ok 20 deko), jajko, łyżkę majonezu (ale niekonieczne), dwie łyżki oregano. Wszystko wymieszać, formować jak kotlety mielone, obtoczyć w bułce i smażyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasiunia :))))
To zrób na osobnych talerzach i teściowej nie dasz oliwek, bez oliwek też jest smaczna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beznadziejna kucharka
no blagam, schab pieczony? w rekawie, marynacie? Przeceniacie mnie ja nawet nie wiem co to marynata i jak to sie robi, ze nie wspomne o rekawie do pieczenia:D Prosze o cos prostszego:) Chetnie tez poznam przepis na tego kurczaka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość awokado pokroj na polowki
Powitasz szmpanem - to gosci dobrze usposobi. wsadz so srodka posiekanego wedzoneo lososia z cebulka, dobrze skrop cytryna, To przystawka Zupa-krem -wloszczyzne gotujesz i mozesz np dodac zielonego groszku - dodajesz duzo mrozonego,Albo brokuły - sparwdz przepisy< kostke rosolowa, Miksujesz,Do tego na patelni alboi przyrumienisz kosteczki z chleba na grzanki Na drugie - poledwiczki ( zawsze sa miekkie) wieprzowe,, dzien wczesniej marynujesz ( zajrzyj do netu w czym ) no i potem dusisz np ze sliwkami, morelami suszonymi, ew grzybkami. Kasze gryczana w woreczku gotujesz. Salaty ) mozesz polaczyc rozne typy - np lodowa, roszponka, endywia. Mozesz tez ugotowac buraczki z mrozonki Na deser przygotujesz w pucharkach ladnie rozne owoce, na to lody, skropione alkoholem, ladnie podasz - np z listkiem miety. Wszytko jest max proste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beznadziejna kucharka
moze to zabrzmi glupio, ale odnosnie tych medalionow, to kroje w wieksze kawalki, obtaczam w wegecie, a osobno robie cos jakby panierke z tego oregano, jajka i majonezu oraz sera? Bo nie bardzo zrozumialam:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beznadziejna kucharka
moze nie po kazdym, ale nie mam czasu szukac dobrego cateringu i to takiego wrecz idealnego, zreszta sama bym sie pewnie wsypala:D a maz nie ugotuje bo w srode jedzie na delegacje do piatku wiec nie ma nawet kiedy:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie, ładujesz wszystko do jednej miski. Obtaczasz mięso pokrojone w kostkę, a potem reszta, kolejność już nie ma znaczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja proponuje rosoł mojego przepisy Pól kury marchewki z 5 duzych kawalek selera buraka por kapusta wloska razem to wkladasz i gotujesz kluski z nalesnikow po królewsku 2 danie ziemniaki w mudnuckach pieczone w piekarniku ( duze ziemniaki) pod koniec pieczenia dodajesz maslo i sol pieczen schbaowa z koscia marynata sol pieprz rodzynki szuszone owoce sliwki morele zapiekasz w pierniku podajesz do krojenia i tyle !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaqqqqq
co do tych 'medalionów' to robiłam coś dzisiaj podobnego na obiad ;D Pierś z kurczaka pokrojona w kostke, do tego dodać przyprawę gyros, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, starty ser i pieczarki oraz jajko, obtaczasz w bułce tartej i smażysz ;D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beznadziejna kucharka
rosol odpada, zdecydowanie, schabu tez wolalabym uniknac, bo nie umiem tego piec. Jutro sprobuje te medaliony zrobic, ciekawe co z tego wyjdzie:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
umre ze smiechu :D dziwczyna chce zrobic wystawny obiad dla renomowanych kucharek, a wy jej ekazecie przyprawiac wegeta i kamisem glutaminowym? pzreciesz takie badziewie to nawet ciolek wyczuje w jedzeniu, nie mowiac o donrej kucharce :D autorko, nie obtaczaj nic w wegecie, bo wstydu sobie narobisz wicej, niz z katerinkiem. zrob cos prostego i szybkiego, ale widze nie chcesz rad, wiec juz sie nie bede narzucan 🖐️ ps. do zadnej salaty ni musisz dodawac oliwek, nawet "greckiej".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beznadziejna kucharka
jak nie chce rad? wlasnie chce i potrzebuje:D Ja szczerze mowiac myslalam na danie glowne podac lososia, bo o dziwo umiem go upiec:D ale przeciez takiego lysego bez niczego nie dam:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
"wystawny obiad nie to nie koniecznie drogie produkty powiedzialbym ze proste produkty podane znakomiecie i rewelacyjne w smaku co bym ci polecil cos prostego i szybkiego" swiete slowa. a nie jakies kluchy, nalesniki, schaby w wegecie. jak najmniej skladnikow, jak najprostsze przygotowanie, ale pierwszorzedna jakosc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
losos? no to super, jak ci wychodzi pieczony mam opanentowany przepis: matynujesz go przez noc w mieszance oliwy, czosnku, soli, pieprzu, cytryny i koperku. pieczesz 10 minut w 220 stopniach. do tego pieczone ziemniaki (male kawalki przyprawione sola, pieprzem , rozmarynem i mocno naoliwione. no i jakies ladne zielone warzywo, ale nie wiem co masz dostepne w okolicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasiunia :))))
Kamis nie ma już glutaminianu sodu, więc nie kłam. A z tym schabem to niech autorka mnie nie rozśmiesza... Rękaw to folia ognioodporna, smarujesz schab wymieszanymi składnikami (po wymieszaniu zwą się marynatą), wkładasz do tego rękawa i takimi drucikami zawiązujesz jego końce (jak cukierek) odstawiasz do lodówki na godzinę lub całą noc, a następnego dnia pieczesz 2 godziny, to bardzo proste...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beznadziejna kucharka
a jakie sa proporcje co do tej mieszanki? I teraz najglupsze pytanie, bo wolalabym uniknac ziemniakow z czym mozna podac jeszcze lososia oprocz tez ryzu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasiunia :))))
Do schabu ugotuj kaszę gryczaną i ją podlej sosem z pieczenia schabu przed podaniem (trochę sosu zostaw w schabie, by nasiąkał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
czarny dziki ryz bylby super. oprocz ziemniakow i ryzu moze jest jeszcze makaron, bo z kasza to jakos ryby nie widze ;) pieczone ziemniaczki sa dosc wytworne jak sie je umiejetnie zrobi i przyprawi ;) proporcje marynaty podam ci jak napiszesz ile tej ryby :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×