Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beznadziejna kucharka

Pomocy, nie umiem gotowac, a musze zrobic wystawny obiad:(

Polecane posty

Gość Kasiunia :))))
Proporcje na oko, żeby wyszło ok 1/3 szklanki wszystkiego. Wszystkiego może być po równo

Kasiunia zrozum, ze jestem beznadziejna kucharka totalnie i to co piszesz to dla mnie czarna magia i zazdroszcze wszystkim, ktorzy potrafia gotowac:(

Gość Kasiunia :))))
soli sporo 1,5-2 łyżeczki do herbaty :)

z tymi ziemniakami to nie chce bo ja, maz i szwagierka nie przepadamy za ziemniakami. Ciemny ryz to w sumie dobry pomysl, zawsze oryginalniej niz ze zwyklym bialym. Wlasnie a ile musze kupic tego lososia? Na 5 porcji to ile tego trzeba? Matko nawet czegos takiego nie wiem:O

Gość szoque!
do ok. kg. ryby w miseczce robisz tak: 1/4 szkl. oliwy, sok z polowy cytryny, 3 zabki czosnku, ze 203 lyzki koperku (najlepiej swiezy, ale ostatecznie suszony tez mozesz) do tego swiezo zmielony pieprz i sol - ale to juz musisz sama poprobowac. marynata powinna byc b. konkretna w smaku, bo ryba z natury rzeczy jest mdla.

Gość szoque!
na 5 porcji kilogram wystarczy. koperku oczywiscie 2-3 lyzki, nie 203 :D

Gość szoque!
pamietaj tez, ze ciemny ryz sie b. dlugo gotuje, nawet do godziny, wiec wez to pod uwage.

Gość szoque!
do tej marynaty mozna tez dodac troche sosu sojowego, ale to juz musisz sama poprobowac, bo ciezko tak z glowy napisac ile.

tak, z tym ryzem to wiem, ze dlugo on sie gotuje. Dziekuje za przepis bardzo, chyba faktycznie zostane przy lososiu, bo umiem go upiec na pewno i jest to ogolnie dobra ryba. No to zostala mi jeszcze przystawka i jakas surowka do tego lososia z ryzem.

Gość wbrew pozorom ryz dobzre
ugotowac nie jest łatwo( nie moze byc rozciapany z wierzchu, twardy w srodku. Musisz przecwiczyc. Dodatkowo ciemny ryz jest twardszy. Do lososia lepsze ziemniaki. Do schabu kopytka - mozesz kupic k=gotowe w jakims garmazu i zanurzyc w wodzie, potem podsmazyc. Jak robisz schab - wytnij w nim glebokoa dziure nozem i nadziej sliwkami i morelami suszonymi. Dobre sa ziemniali krojone ladnie w ósemki i duszone ( nie rozgotowane ) z kminkiem. Do lososia moga byc tez puree - dobrze rozgniesc, dodac mleka, masla , ew smietanki, koperek, sol,

Gość szoque!
do takiego lososia bardzo elegancko prezentuje sie prosta surowka z malych kolorowych listkow salacich, o ile masz to dostepne w wsoich sklepach. do tego sos winegret mozesz zrobic sama: proporcje sda mniej wiecej takie, ze masz 3/4 oliwy i 1/4 octu - polecam balsamiczny. mieszasz, dodajesz troche soli i swiezo zmielonego pieprzu. a juz w ramach fantazji mozesz dodac troche ziol lub czosnku. o deserze napisalam ci na poprzedniej stronie - bardzo prosty i elegancki deser, pod warunkiem, ze masz dobre jakosciowo lody :)

Gość szoque!
autorko, super, ze zdecydowalas sie na tego lososia. najlepiej jest robic jak najprostsze rzeczy, zadnych przerabianych i namieszanych. bo to jest proste, eleganckie, a przee wszystkim szybkie i latwe :) jako przystawke polecam w takim razie plastry melona w szynce parmenskiej. tylko czy dostaniesz? ale to jest mega latwe i w miare eleganckie :)

dostep mam do wszystkiego, bo mieszkam w duzym miescie, a jakie to dobre lody?

och nie tylko nie szynka parmenska:D Tak sie sklada, ze tesciowa jej nie znosi:D Mam troche ograniczony wybor bo zawsze ktos czegos nie lubi lacznie ze mna:P

Gość możliwe, że chora
łukasz - lubię cię za tekst - gały im wyjdą :) Cool :)

Gość szoque!
rozumiem, to moze nie parmenska, tylko dobrej jakosci zwykla wedzona szynka? dobre lody to takie, ktore maja dobre jakosciowo skladniki. czyli mleko, smietana, jaja, cukier i niewiele poza tym :) cena czesto swiadczy o jakosci. inna przekaska, uwazam ze calkiem smpatyczna, to jakis dobry ser i owoce, chociaz to bardziej kojazy sie z deserem. np. truskawki i manchego, winogrona i brie, gruszka i gorgonzola, jablko i lazur :)

a jak tego melona zrobic? i moze polecisz jakies lody (mam na mysli firme)?

Gość zeby wyszly gały:)
koniecznie zdbaj o oprawe. Serwetki (nie papierowe) jesli masz w obraczkach, ladnie ustawione kieliszki na wino i wode ( sprawdz, jakie do czego), na stole niskie kwiaty ( np kompozycja na gabce ( kupisz w kwiaciarni), albo same głowki w plaskim szklanym naczyniu, Niskie swiece( nie zaslaniajace twarzy.Doryby wypadaloby dac odpowiednie sztucce. Nie dawaj podwojnych widelcow - czesty bład. No i ryba musi byc idealnie swieza.Pomietaj o drobiazgach do ozdoby talerza typu winogrona, truskawka, mieta , pietruszka , pomidorki koktailowe, itp. Lody najlepsze Grycana lub Zielona budka, Do tego moga byc maliny i borowka amerykanska , moze plasterki brzoskwieni Wsadzisz w to rurke waflowa albo biszkopt.

Gość szoque!
nie moge ci polecic firmy, bo mieszkam w innym rejonie swiata. jesli masz przez przypadek u siebie firme haagen daaz lub ben&jerry's to te polecam. po prostu misisz poczytac skladniki. przyzwyczaj sie do ego, jezeli chcesz jest zywnosc dobra jakosciowo. trzeba czytac skladniki - na serach, jogurtach, wedlinach ... wszystkim. melona kroisz na plastry, takie szczuple ksiezyce i kazdy iwijasz plasterkiem szynki. mozesz polozyc to na lisciu salaty i kropnac z deka octem balsamicznym.

melon kroisz na kawalki, owijasz szynka ( jak nie lubi parmenskiej, to mzoena poledwica łososiową. Niestety ta przystawka szybko traci kolor. Mozesz zrobic mus z awokado +losos ( znajdz przepisy - latwe ) i podac efektownie w kielszkach -szmpankach albo pucharkach do lodow

Gość lody- tylko Grycan
takie w czarnych pudelkach. Cena ok 15 zl za 1100ml.Kup i sprobuj, sa naprawde pyszne i zapychajace :D najlepsze smaki do cieplej polewy to pewnie wanilia albo smietankowe. Ale koniecznie kup specjalna lyzke do robienia z lodow "kulek".

bardzo wam dziekuje:) O oprawe nie martwie sie, bo akurat sztucce, kieliszki to wiem jakie:) Jedyny moj problem to wlasnie przygotowanie potraw:( Mam troche czasu do piatku to bede chyba codziennie cwiczyc te wszystkie rzeczy by wyszlo idealnie:D

a na przystawke moze bruschetta??? Bulka natarta zmiazdzonym czosnkiem skropiona oliwa- i zapieczona w piekarniku z dodatkami wedlug uznanaia- moze byc ser mozarella, pomidory koktajlowe, bazylia, pieprz (ja taka lubie najbardziej). Ale mozesz dodsac oliwki, ser feta, krewetki....jest mnostwo przepisow w necie i jest to banalnie proste do wykonanaia. Nie znam nikogo, kto nie lubie bruschetty :P Lody grycan najlepsze.

najlatwiejsze ciastka swiata - kup gotowe ciasto francuskie, wytnij kielszkiem krazki, kazdym obwin "kompocik" jablka upoiecz, posyp cukrem pudrem +waniliowym, podawaj na cieplo.

Gość bro .
No fajne przepisy Ci tu serwują, ale skoro naprawdę nie potrafisz gotować, to ja bym radziła się nie porywać na takie wystawne dania. Po prostu nie mając jeszcze wyrobionego zmysłu kulinarnego możesz narobić sobie kłopotów. Spokojnie, na pewno nauczysz się gotować z czasem, wystarczy próbować aż zacznie wychodzić. Teraz jednak jest taka sytuacja, że chciałabyś wypaść dobrze i nie ma miejsca na wpadki (nie wiedziałaś co to marynata, a więc uwierz, możesz nabroić ;) ). Zamiast się stresować poproś jakąś życzliwą Ci osobę o pomoc, może mama, ciocia, babcia, koleżanka? Niech tego dnia przyjdzie do Ciebie i nawet możesz robic sama, jednak niech ma sytuację pod kontrolą, pomoże doprawić, doradzi co i jak :) Może też podpowie Ci fajny przepis, który zna i umie zrobić :) Powodzenia.

http://www.google.pl/search?q=bruschetta&hl=pl&client=opera&hs=NRL&rls=pl&channel=suggest&prmd=imvnse&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ZmmFUJXTNI_Jswanw4DwDA&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1280&bih=687 To wlasnie bruschetta :) Swietna na przystawke i lekka. Do tego banalnie prosta- bagietka dodatki i viola ;) Latwiejsze niz zapiekanka :P

Gość szoque!
wlasnie to jest piekno prostych i szybkich potraw - mozesz sobie przecwiczyc. z tymi przystawkami - masz kilka pomyslow wyzej - porob sobie rozne i sama sie zorientujesz, co najlepiej sie sprawdzi. jezeli mozesz, to zrobilabym tez lososia. przetestujesz sobie ta marynate, moze dojdziesz do wniosku, ze dla idelanego smaku trzeba dodac czegos mniej, czegos wiecej ....

Gość szoque!
bro, wlasnie o to chodzi, ze tu sie proponuje bardzo proste potrawy. nie nudy w stylu kluski i kotlety, z ktorymi wbrew pozorom jest wiecej roboty, niz z upieczonym lososiem, bo nie wiem, co moze byc prostszego, niz upieczony losos. sama tak zaczynalam, od prostcyh a eleganckich potraw. a teraz? ho ho ;) z tym, ze nie potrafie robic prawie nic z tradycyjnej kuchni polskiej, ale tego typu protrawy sa na tyle banalne, ze wystarczy mi je jesc raz na jakis czas, jak mnie ktos poczestuje.

och a ja uwielbiam bruschette:) Moze w sumie to sprobuje zrobic, pociwcze ta bruschette, bo jadlam jedynie w restauracjach:P