Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annnnnnnnnna

allegro problem pomocy!

Polecane posty

Gość annnnnnnnnna

Witam, mam pytanie dot. allegro/ zakupiłam towar za kwote ponad 100pln, ale musiałam kilka złotych dopłacić- co zrobiłam, ale Sprzedajacy nie otrzymał tych kilku złotych. Ale to nie problem, bo mogłam zapłacić jeszcze raz, natomiast kontakt ze sprzedającym oraz chamskie odzewki spowodowały, że chce zwrot pieniedzy. Bez przysyłania towaru oczywiście. Na co sprzedający, ze nie odesle, tylko mam dopłacić, wtedy towar będzie wysłany a ja moge zwrócić ten towar. Tylko ze przeciez na mój koszt dodatkowy. Czy rzeczywiście tak musze zrobić??? chce po prostu odzyskac pieniadze, nie chce juz tych rzeczy...

no cóż Allegro to nie zabawa, sprzedający nie ma obowiązku godzić się na rezygnację z transakcji. Jesli mozesz oddać w ramach zwrotu do 10 dni to zrób tak.

Gość kirkor
zakładasz spór na allegro. Masz przecież wiadomości z których wynika że miałaś coś dopłacić i historię przelewów.

Gość annnnnnnnnna
ale dlaczego? skoro tak zalezy sprzedającemu na dobrych komentarzach- bo chyba zależy?- to czemu opóźnia wszystko, kontakt słaby i niegrzeczne maile? czy nie prościej jest po prostu oddac pieniadze? ale czy ja mogę zgłosić do allegro taki problem czy sprzedający ma rację i musze dopłacić, potem zwracać itp?

Gość annnnnnnnnna
dopłata nie dotarła bo ponoć przez to PAYu zapłaciłam i dostanę zwrot czy jakoś tak. numer konta się zgadzał, inne dane tez, poprzednią kase tez tak placilam, ale cos poszło widać nie tak. w każdym razie sprzedający napisał mi w ostatnim mailu, ze mam dokończyć wpłatę itd- tzn mam taki obowiązek- i na tym kończy korespondencję, więc juz od niego nic się nie dowiem i nie uzyskam porozumienia

Widać mu nie zależy skoro cie tak chamsko traktuje w @ Niektórzy sprzedający się zgadzają na rezygnację.Ja też tak raz zrobiłam, oddałam po prostu prowizję i było ok :) Ale to zależy od dobrej woli sprzedawcy

Gość annnnnnnnnna
ok dziękuję za odpowiedzi, napisałam do allegro - zapytałam, czy moge odstąpić od umowy, zobaczymy, co odpiszą.

Gość dupa mamuta a
a dlaczego musiałas kilka złotych dopłacić ? chodzi mi czy pierwszy przelew zrobiłas na kwotę w jakiej był towar + koszt przesyłki czy sprzedający sobie zażyczył dopłaty ? Bo to ważne. Nie mogę sie trochę połapać w Twoim opisie. Zapłaciłaś raz i nie doszło ? Potem jeszcze raz ? Czyli sprzedający otrzymał zapłatę podwójnie ? Bo ja tak to rozumuje

Gość annnnnnnnnna
nie zauważyłam, że za przesyłkę jest o kilka złotych więcej- w opisie było- a ja tylko spojrzałam w nagłówku- a przy większej ilości przedmiotów trzeba więcej było zaplacic. No to od razu jeszcze tego samego dnia dopłaciłam- ale nie doszło- nie wiem, dlaczego. W każdym razie Sprzedający dostał pieniądze za towar, brakowało kilku złotych, nie wiem, czemu taki opryskliwy, przecież bym dopłaciła, ale nie dostałam zwrotu na konto, to skąd moglam wiedziec, że nie doszła ta dopłata do niego?

Gość annnnnnnnnna
i sobie korespondowaliśmy,ale jak pisałam, dopiero dziś szybko odpisał, jak napisałam, że prosze o odpowiedź dziś- i to tak odpisał, ze poprosiłam o anulowanie transakcji i zrwot pieniędzy. Na co napisał, że mam obowiązek wywiązac się z umowy i dopłacić. On wyśle, ja zwóce i wtedz dostane pieniądze. To chyba na złość?

Gość dupa mamuta a
już rozumiem z tą dopłatą, więc mogłas wysłać mu e-mail skan przelewu z Twojego konta. Jeżeli chodzi o sprzedawcę no to niestety burak rozumiem, że trochę opóźniło to transakcję z Twojej winy, ale bądźmy ludźmi, sprzedawca to zwykły cham. Moim zdaniem nie ma prawa pisac, że masz dopłacić różnicę on wyśle towar a potem Ty możesz go zwrócić to bez sensu i złośliwie z jego strony!! Nie zgadzaj się na to !! Masz prawo żądać zwrotu pieniędzy za zakupiony towar w ciągu 10-14 dni (nie pamiętam dokładnie) UWAGA: to dotyczy zakupów przez internet. Napisz do allegro , opisz sytuację ponieważ sprzedający musi zwrócić Ci kasę !

Gość Huas
Masz prawo żądać zwrotu pieniędzy za zakupiony towar w ciągu 10-14 dni (nie pamiętam dokładnie) UWAGA: to dotyczy zakupów przez internet. Napisz do allegro , opisz sytuację ponieważ sprzedający musi zwrócić Ci kasę X tak ale po otrzymaniu go, nie ma czegos takiego jak rozmyslam się i nie chce, to jest umowa kupna sprzedaży!

Gość dupa mamuta a
Huas no fakt ominęłam. ale sprzedawca to złośliwy że szkoda gadać podaj nick allegro bedziemy unikać. Takich chamów nie potrzeba na allegro

Ja się nie dziwię, że chamsko odpisał. Nie wyobrażacie sobie jak często ludzie nie dopłacają za przesyłkę większych ilości albo w ogóle nie płacą! Bo jest taka opcja, żeby samemu wpisać koszt wysyłki i wpisują 0. :o Mnóstwo jest takich cwaniaków. :o

Gość annnnnnnnnna
ha no i właśnie, czyli jednak muszę dokończyć i dopłacić, poczekać na towar ( a to są rzeczy dla dzieciaków, nicka nie chcę podawać, potem wynajdzie i powie, że mu szkodzę czy coś) i odsyłać. Zawracanie głowy. Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. I kto by pomyslał, że przez niedoczytanie o kosztach przesyłki, taka akcja.

Gość Maria Sygitowicz
chyba logiczne, ze jak wpisze 0 to mu nic nie wyśle :D

Gość annnnnnnnnna
A ja się jednak dziwię, bo zapłaciłam za przesyłkę o 1.5 zl mniej, ale zapłaciłam, jak tez i za towar. Więc towaru nie wysyła, dopóki tych pieniędzy nie ma, ale chamskie odzywki można sobie darować. W końcu obu stronom zalezy na dokończeniu transakcji. i dobrych komentarzach.

Gość Maria Sygitowicz
chciałas się rozmyślić przez sprzedawcę nie przez towar, dasz mu neutral za kontakt :D

Gość Perw na odchodne
Nie rozumiesz, że nie ma znaczenia czy chodzi o 50 groszy czy o 5zł. Chodzi o sam fakt. Wyobraź sobie, że dziennie robi tak 2-3 klientów. To tak jakbyś pracowała w sklepie i co chwilę przychodziłby jakiś alkoholik i płacił Ci 50 groszy mniej, bo mu zabrakło na alpagę. :o To po prostu człowieka wkurwia i tyle. Każdy ma jakiś limit cierpliwości. Ja już sobie zrobiłam specjalny szablon maila na takie sytuacje, bo inaczej też bym każdemu kto nie dopłacił jechała. :o

Gość Perw na odchodne
" chyba logiczne, ze jak wpisze 0 to mu nic nie wyśle " A to wcale nie jest takie logiczne. Jak ktoś sprzedaje na allegro bardzo dużo to może w pośpiechu nie sprawdzić ile kupujący mu wpłacił, a jedynie zobaczy wiadomość, że sprzedający zapłacił przez PayU i wysyła towar.

Gość annnnnnnnnna
Ale co ma kupujacego interesować limit cierpliwości sprzedającego? Pierwszy raz się spotkałam z czymś takim i z niegrzecznymi tekstami od sprzedawcy. Ponadto odpisywanie sprzedawcy w tym przypadku trwa jakiś czas- więc cały proces się wydłuża i dla niego i dla mnie.

Gość Perw na odchodne
Widzisz, taka jest zaleta posiadania własnego biznesu, że nie musisz klientom włazić w dupę. 😴

Gość annnnnnnnnna
Zwykła kultura to włażenie w dupę?

Gość Perw na odchodne
Jeśli ktoś chce Cię orżnąć to tak. 😴

Gość annnnnnnnnna
zresztą nie o to chodzi, chciałam odstapić od umowy i naprawde nie rozumiem, co za róznica, czy odstapię teraz czy potem odeśle towar- jaki zysk ma z tego sprzedający?

Gość Basia z Łasiczką
jak ktos dużo sprzedaje to ma menagera Allegro albo jest osoba która sprawdza wpłaty

Gość annnnnnnnnna
no to już nie chcę " orżnąć" i się wycofać na tym etapie- tylko czy Allegro to dopuszcza? Czy faktycznie trzeba dokończyć transakcję, co jest bezsensem dla mnie, bo potem odeślę towar, sprzedający odda mi kasę, nic nie zyska, chyba że odzyska prowizję? Ale może sobie ja odliczyć od tej kwoty, która ma mi oddać.