Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

meliniada

spadek - potrzebuję porady

Polecane posty

witam, 8 lat temu zmarł mój tata została mama, mieszkamy na wsi i tata miał pole, ktore nie bylo przepisane na mame po smierci. teraz zmarł mój brat i jego żona bez słowa wytoczyła nam sprawę o spadek (pole) podała spadkobierców : 2 synów, mnie i mame. czy wgl ma taką możliwość żeby w tej chwili o to się ubiegac? wszystko dzielic po 1/3? czy pierwsze pole powinno być przepisane na mamę i dopiero wtedy jakikolwiek podział ?

Gość torze
Po ojcu dziedziczyła Mama i jego dzieci (ty i brat). Mama w 1/2, Wy po 1/4. Po twoim bracie dziedziczy jego żona i jego dzieci; tylko z majątku, który jemu z mocy prawa się należał

no więc w tej chwili bratowa nie ma prawa tego podzielić po 1/3 ? to co mamy zrobić na 9 listopada jest sprawa o podział po 1/3

pod warunkiem ,ze pole należało do ojca zami ożenił sie z twoją mamą. bo to też ma znaczenie .

nie ma takiej mozliwości żeby mogła ubiegać sie o jedną trzecia . - najwyżej jedną szóstą .

wieć co mamy powiedzieć w sądzie? bo ona ni z gruchy pietruchy wyskoczyla ze sprawą, że należy się jej spadek po mężu, tylko że nic po śmierci dziadka nie było dzielone, więc po 1 musi to być przepisane na babcię ?

zeby cokolwiek dizedizczyć i ubiegać ise o spadek trzeba wszystko wyprostować- poprzypisywać na właścielei , uporządkować a dopiero na końcu dzielić formalnie i sąd to najpewniej zarzadzi najpierw . Nie martw sie ciebie i twoją mamę chroni prawo .

no to w takim razie jak ona poszła do sądu żeby od razu dzielic na 1/3 ? jak dostała takie coś? to w chwili obecnej pole musi zostać przepisane na mamę i dopiero mama podzielić na nas dwoje ?

tak na 9 listopada, pisze: że po tacie dziedziczą syn i ja i ze syn nie zyje to na zone i dwóch synów, wychodiz na to że wlg spadek ominał mamę nie rozumiemn jak wgl tak zrobila bratowa

nic sie nie martw , to z pewnosćia nie skończy sie na jendje rozprawie ..I wszystkie fakty musża być uwzględnione . Bratowa po prostu chce żebyście ja spłaciły bo jeśli nawet dovzeka ise kawałka ziemi to i tak edize to ułamek całości .

dobra dziękuję, po prostu udam się do prawnika na poradę konkretnie wytłumaczy co i jak, przynajmniej an chwilę obecną się troszkę zorientowałam, dziękuje za odp

Gość To zależy ...
Nie byłabym taka pewna, czy żona ma prawo do tego majątku, jak już to tylko dzieci twojego brata.

Gość jamjestpanemtwegozycia
taak. w takiej sytuacji bratowa nie dostaje nic-jedynie jej dzieci. jeśli są małoletnie to wiadomo że ona występuje w ich imieniu ale część jak ktoś już wcześniej zaznaczył niewielka zostaje zapisana dzieciom. przerabiałam podobną sprawę pół roku temu. zresztą bez obaw-sąd wszystkiego się dopatrzy, jeśli nie należy wszystko powiedzieć wprost na sprawie a na pewno nikt was nie oszuka.