Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kropkaaa8

Nieprzyjemny zapach w domu- co zrobic?

Polecane posty

Gość Kropkaaa8

Witam! Od roku mieszkamy w domu który już ma parę lat. Kupiliśmy go z myślą o przyjętych dzieciach w rodzinę zastępczą. Był duży i w przyzwoitej cenie. Ale mniejsza o to. Problemem jest zapach tego domu. Większość wykończeń jest z drewan i marmuru. Czuć w nim jakby taką starość. Stęchliznę. Chcieliśmy się tego pozbyć ale wszystkie sposoby odświeżaczy nie przeszły :( ten zapach czuć na moich ubraniach. I jest dość intensywny. Chcemy się go pozbyć ale nie wiemy jak. Gruntowny remont nie wchodzi w grę bo nie mamy tyle pieniędzy na cały dom...ktoś coś może poradzić?

Gość wyjątek
Jak czuć stęchlizną to prawdopodobnie jest za duża wilgoć w domu. Być może nawet jest gdzieś grzyb. Może te części drewniane są już stare i zagrzybione albo tapety. Są preparaty do zwalczania tego grzyba.

Gość wyjątek
Zależy jak bardzo zostało zaatakowane grzybem. Ale spróbujcie kupić ten odgrzybiacz i zadziałać. Jest szansa na uratowanie i pozbycie się przykrego zapachu. Odświeżacze tego nie załatwią. Poszukaj w necie jakiejś strony z poradnictwem jak to zrobić. Wymaga trochę czasu i wysiłku ale może na jakiś czas odwlecze problem generalnego remontu.

Gość wyjątek
Jeśli ten dom przez jakiś czas nie był ogrzewany w zimnych porach roku to niestety tak się dzieje.

Gość Kropkaaa8
Właśnie w tym był problem...dom jest duży i ogrzewanie go jest dość drogie...więc poprzedni lokatorzy do czasu aż się dało wytrzymać nie grzali...a my zawsze grzejemy jak jest zimno....dziękuje za pomoc...napewno poszukam tego odgrzybiacza...trzeba próbować

Gość Oczywiście że
przede wszystkim trzeba dom osuszyć,czyli intensywnie ogrzewać i wietrzyć.Nie ma innej drogi pozbycia się wilgoci.

Gość Kropkaaa8
tak robimy...cały czas wietrzymy i ogrzewamy...problem jest też tego typu że dom znajduje się w miejscu dookoła drzew...w lecie nie dochodzi do niego światło...więc jest zimny...

najlepszy odgrzybiacz jest w spray nazywa się bufas :) spsikasz, odczekasz i potem zetrzesz tylko to jest zapach chloru, więc dzieci nie powinno być

pewnie wilgoć... spróbujcie osuszyć dom - jest masa różnych grzejników, nawilżaczy powietrza i temu podobnych urządzeń. rozejrzyj się za czymś takim. może dobra klimatyzacja poprawi sytuację?

Gość Kropkaaa8
W lato zauważyliśmy też że jak długi czas jest bardzo gorąco to ściany na parterze się dosłownie pocą...to jest dopiero ciężka sprawa

Gość łoczmenka
u mnie czasami daje stechlizną, od...wspolloklatora i jego prania. ja w swoim pokoju staram sie zeby ladnie pachniało. zamowilam troche woskow z kringle candle i je pale. bo czaasami to wstyd jak przychodza do mnie goscie a jego pranie smierdzi na caly korytarz...

Gość 100euro
wiem o jaki zapach ci chodzi i chyba niestety nie ma sposobu aby sie go pozbyc- jedynie mozesz go tuszowac np odswiezaczami powietrza. mozesz tez suszyc np platki roz i rzymac je w pokojach nawet jako elementy ozdobne pomieszczen. no i oczywiscie czeste wietrzenie. drewno ma to do siebie, ze lapie zapachy. domyslam sie ze chodzi o boazerie? zamiast ja zrywac mozesz tez ja odswiezyc tzn zeszlifowac warstwe wierzchnia i na nowo pomalowac. ja nie mam boazweri ale slyszalam ze we wlasnym zakresie mozna ja zetrzec drobnym papierem sciernym.

Gość gość
oczywiście miało być kątem* klawiatura figluje ;)