Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebująca pomocy ula

brak pomocy ze strony ojca!czy ma obowiązek utrzymania mnie przez 3 miesiące?PRO

Polecane posty

Witam serdecznie mam wielki problem. Jestem w 4 miesiącu ciąży, mieszkam z rodzicami. Nie mam żadnych dochodów. Ojciec dziecka na początku obiecał mi pomoc , ale niestety mimo moich wielokrotnych próźb nie daje mi ani grosza:( , olewa mnie! Wiem że ma pieniądze ale niestety pracuje na czarno . Nie wymagam dużych pieniędzy tylko na niektóre badania związane z ciążą i leki. Uważam że jest on współodpowiedzialny. Słyszałam że, jest takie prawo że ojciec dziecka ma obowiązek utrzymywać mnie przez 3 miesiące trwania ciąży , czy to prawda? Jeśli tak to gdzie mam się zgłosić? Dodam że chciałam dogadać się z ojcem dziecka polubownie , ale 4 miesiące nic nie dały więc muszę podjąć jakieś kroki.Proszę o pomoc i pozdrawiam

Gość tak to jest jak sie
wiaze z nie odpowedzialnymi debilami i zalicza wpadke:O

No NIESTETY tak wyszło. Bardzo się kochaliśmy i było wszystko dobrze:) ale proszę nie krytykować :) i nie odbiegać od pytania:) a jeśli ma pani ochotę na kimś się wyrzyć to proszę nie tutaj i do widzenia:) pozdrawiam!

Gość ojtam ojtam
zdaje sie że nic nie musi facet - wpółczuję..

tzn że nie ma nic takiego? Czytałam w internecie że na obowiązek utrzymać mnie przez 3 miesiące w czasie ciąży tylko nie wiem gdzie to załatwić. Proszę o wypowiedź kogoś doświadczonego:(

Gość Vkvkvk
Zapytaj się w ośrodku interwencji kryzysowej, tam są prawnicy darmowi i tam Cię pokierują. Takie ośrodki są w całej Polsce.

Gość hmmmmmm ????
Alimenty od ojca dziecka pozamałżeńskiego na czas ciąży i połogu Jeśli rodzice dziecka nie są małżeństwem, to matka dziecka może żądać od ojca dziecka pokrycia kosztów związanych z ciążą i porodem oraz kosztów swojego utrzymania w ciągu 3 miesięcy w okresie porodu i połogu. Ustawa mówi tu o tym, że koszty powinny odpowiadać okolicznościom (tzn. odzwierciedlać rzeczywiste wydatki i potrzeby matki dziecka). Jeśli w czasie ciąży kobieta była narażona na dodatkowe koszty np. badań czy wizyt lekarskich, to można przyjąć, że ojciec jej dziecka powinien przyczynić się do ich pokrycia. Kobieta może żądać, aby z ważnych przyczyn ojciec dziecka uczestniczył w pokryciu kosztów jej utrzymania przez okres dłuższy niż trzy miesiące. Matka dziecka może także dochodzić tego, aby ojciec jej dziecka poniósł część koniecznych kosztów, czy strat majątkowych, jakie musiała ona ponieść w związku z ciążą czy porodem. Oprócz alimentów na pokrycie kosztów utrzymania matki i wydatków związanych z ciążą, matka dziecka może oczywiście dochodzić alimentów na pokrycie kosztów utrzymania dziecka. Trzeba pamiętać o tym, że dziecko powinno być uznane przez swojego ojca lub ojcostwo powinno być ustalone sądownie. Jeśli dziecko nie zostało uznane, a matka zamierza wystąpić o alimenty, to jednocześnie powinna wystąpić o ustalenie ojcostwa ojca dziecka. Alimenty od ojca dziecka pozamałżeńskiego przed porodem Istnieje możliwość dochodzenia od ojca dziecka pozamałżeńskiego sumy pieniężnej odpowiadającej kosztom utrzymania kobiety przez 3 miesiące w okresie porodu oraz kosztom utrzymania dziecka również w okresie 3 miesięcy po urodzeniu. W takim przypadku wystarcza uwiarygodnienie ( a więc nie udowodnienie), że wskazany przez matkę dziecka mężczyzna jest ojcem dziecka. Uwiarygodnienie będzie polegało na wykazaniu, że matka dziecka współżyła z określonym mężczyzną w okresie, kiedy mogła zajść w tę ciążę. !!przerwa!!

dziękuje serdecznie właśnie o to mi chodziło :) właśnie to czytałam. Tylko nie mam pojęcia gdzie mam się z tym udać może ktoś wie? Będę wdzięczna

Gość tak sie wypowiadacie
wspolczuje zmarnowanego zycia:O

Gość tak sie wypowiadacie
tak kochaliscie sie jasne:D teraz to widac jak bardzo buahahhaha

Gość Wazonik
Chyba do sądu. Bez wyroku sądowego raczej Ci nie sypnie gotówką.

Gość dfghg
trzeba było sobie wcześniej odłożyć na tzw. czarną godzinę, a nie, że bieda zrobi sobie dziecko z nieodpowiednim facetem a później szuka pomocy, ale te baby są durne, u nich to chyba cipa myśli zamiast głowy, teraz to przynajmniej przez okres ciązy możesz iść na całość, już nie wpadniesz

Autorko mozesz isc do sadu i zadac od ojca dziecka chyba 3000 zl na twn.wyprawke ale nie wiem jak to jest z rozpatrywaniem bo kiedys bylo ze od 7 miesiaca bo dopiero od tego czasu uznaja ze kobieta mniej narazona na poronienia jest. Ale wiem ze napewno mozna cos wywalczyc. Proponuje isc do sadu rodzinnego i zapytac . Glowa do gory :)