Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zelowka

Soja na 100 sposobów

Polecane posty

Gość zelowka

Nie jestem wegetarianką, ale od czasu do czasu lubię zjeść soję i jej przetwory. Czy macie jakieś swoje ulubione przepisy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chrupcia
Nie wiem czy próbowałaś parówek sojowych? Są różne, mniej i bardziej smaczne. Osobiście najbardziej lubię te z Polsoi, w smaku są całkiem jak parówki. Dodaję je np. do leczo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zelowka
Nie wiem skąd były te parówki, które próbowałam, ale były mało jadalne :( Były w słoiku, grube, pływały w jakimś płynie, po zalecanym ugotowaniu nie dawały się rozbroić z folii i rozpadały się na takie wiewiórowate kawałki. W smaku odrażające, jak lubię soję...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marianna pe *
a czy to soja modyfikowana genetycznie? bo podobno taka można w pl kupić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja nie lubię sojowych rzeczy ale ostatnio nawet mi posmakowały kotlety sojowe, może byś ich spróbowała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chrupcia
Ponoć Polsoja ma atest na niemodyfikowaną soję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sojowa panienka
ja robię mleko sojowe i tofu, czasami curry z soi, jakiś pasztet, kotlety z okary, soja jest bardzo uniwersalna, tylko wazne zeby byla niemodyfikowana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość peron7
Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny uważać na soję,bo ogranicza przyswajanie jodu i jest wolotwórcza.Można jeść,ale nie za często.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa_________
spróbujcie zrobić orzeszki sojowe soję trzeba namoczyć, jak przed gotowaniem, odlać wodę, wysypać na blachę i uprażyć w piekarniku, można obtoczyć w przyprawach po uprażeniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zelowka
Ja tylko od czasu do czasu. Nie, że przechodzę na soje. Nic w nadmiarze nie jest zdrowe. Sojowa panienko, czy mleko robisz wg jakiegoś przepisu, poprosiłaby, o sprawdzony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chrupcia
Zrobiłam orzeszki! Mniam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zelowka
Martulka, gdzie kupujesz mąkę sojową?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chrupcia
Ja w sklepie ze zdrową żywnością. Kupuje też mąkę grochową, gryczaną ryżową...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa_________
w sklepie ze zdrową żywnością jeżeli nie masz koło domu, to przez internet też dostaniesz bez problemu - jest na Alledrogo i w wielu sklepach internetowych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lacidus
Nie żremy soi, co najwyżej ją jadamy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zelowka
w moim najbliższym sklepie ze zdrową żywnością prawie nic nie ma.Ale masz rację, w necie znajdę wszystko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szachinszach
czy ktoś może wie, jak robi się makaron sojowy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa_________
kiedyś oglądałam film o tym, jak się robi ten makaron, ale już nie pamiętam jak ;) pewnie dlatego, że od razu uznałam, że w domu go robić nigdy nie będę a mąkę sojową, jeżeli ktoś ma problemy z dostaniem, można zrobić samodzielnie, chociaż jest z tym trochę zabawy - soję moczymy, gotujemy, rozcieramy i taką pastę rozsmarowujemy na pergaminie i wkładamy do suszarki jak będzie już zupełnie sucha rozdrabniamy, na przykład w blenderze i voila, mąka gotowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zelowka
Martulkaaa, jesteś wielka :D. A ja trafiłam sojową wędlinę do kanapek. Mojej ulubionej Polsoi...Jeszcze nie próbowałam, ale opiszę wrażenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chrupcia
Też polubiłaś Polsoję :F??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
podziele sie przepisem mojej znajomej: x Przepis na pasztet sojowy SKŁADNIKI: 3-4 szklanki ugotowanej soi pół selera 1-2 korzenie pietruszki 5-6 marchewek garść świeżego tymianku 2-3 łyżki suszonej cebuli ( suszona ze względu na moją sunie) 1 łyżka kolendry ...pół startej gałki muszkatołowej łyżka stołowa słodkiej papryki 2 łyżki stołowe suszonego majeranku 2-3 łyżki suszonego oregano 1-2 łyżeczki pieprzu cytrynowego sól, świeżo zmielony pieprz (sporo) 1 szklanka oleju 3 łyżki masła 3 całe jajka 1 szklanki bułki tartej Wieczorem namoczyć soje. Na drugi dzień ugotować. Odsączyć. Odmierzoną ilość soi oraz pozostałe składniki wrzucić do miksera i zmiksować. Zmiksowaną masę przełożyć do foremki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą - dłuższej keksówki. Piec w 180-190 st, jakieś 1,5 godziny. Wierzch można również posypać bułką tartą. Ponieważ soja sama w sobie jest mdła, przypraw należy dać sporo. Pasztet łatwo się rozsmarowuje jest dość kremowy w konsystencji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
kupne sztuczne "mieso" zrobione z soi jest bezwartosciowe i ogolnie ma za duzo sztucznych smakow i polepszaczy konsystencji. takie smieciowe gotowce. a w domu mozna zrobic samemu taki na przyklad pasztet z samych zdrowych i naturalnych skladnikow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zelowka
Szoque, Pasztet jak najbardziej. I dzięki za przepis, gorzej jak chce się zjeść parówkę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klody
Soję jadam głównie w produktach gotowych, np, tofu, tempeh, czy wędliny sojowe (głównie polsoi). Ziaren raczej nie używam, bo dużo z nimi zachodu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×