Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaalllaaa

Ciążą cz awans?

Polecane posty

Gość aaaalllaaa

Hej! Coraz większy mam dylemat co powinnam zrobić.... Jestem nauczycielem w tym roku szkolnym a konkretnie w czerwcu będę kończyła kolejny etap awansu zawodowego (robiłam go 3 lata). W lutym kończe studia podyplomowe. Mam 31 lat i wielkie pragnienie posiadania DZIECKA Myślałam żeby starac sie o dziecko po czerwcu ale TAK BARDZO CHCE nie wiem jak poradzic sobie z tym odkładaniem. Wiem ze nie jestem mloda nie wiadomo jak będzie czy uad sie od 1 razu czy nie a czas leci Z drugiej strony awans wieksza kaska ... szkoada 3 lat ... nie wiadomo jak sie bede czuc w ciazy czy bede mogła go dokonczyc Co sadzicie ???

Gość aaaalllaaa
Prosze o porade co sadzice starac sie juz czy czekac do tego czerwca ???

Gość oczywiście, że możesz
jako osoba w wieku lat 30, od 3 lat starająca się o dziecko powiem Ci, że skoro obudził Ci się instynkt macierzyński, to idz za nim, bo jak sama piszesz- niewiedomo ile to może potrwać, zanim zajdziesz w ciążę

Gość aaaalllaaa
Tylko trochę szkoda mi tych 3 lat i wizji 200 - 300 zł wiecej...zawsze to coś szczególnie gdy sie ma kredyt na mieszkanie i wizje małego dziecka.... ale z drugiej strony widywanie w pracy tych małych dzieciaków doprowadza nie do stanu kiedy wracajac do domu jestem ZŁA bo bym chciala miec swoje czuje sie jakas pusta.... :)

Gość też w szkole
Zacznij się starać. Nie jest tak, że w ciążę zachodzi się po pierwszym cyklu starań. Przy sprzyjających wiatrach jeśli uda ci się w grudniu to termin będziesz mieć dopiero na wrzesień, do tego czasu zapomnisz juz o awansie;) Nie zakładaj, że będzie coś nie tak od razu. Ja jestem już w połowie i cały czas pracuję. Nie odkłada się ciąży na później - wiem z doświadczenia.

Gość też w szkole
poza tym zorientuj się czy to od razu przepada nawet jeśli poszłabyś na chwilowe L4 (miesiąc, dwa). Ja jestem dopiero kontraktowym i nigdy nie miałam takiej sytuacji, ale na pewno jest to unormowane prawnie.

czasem się zachodzi od razu - ja bym poczekała te parę miesięcy, jeśli nie jestes pewna, czy dałabyś radę to skończyć będąc w ciązy

Gość zdawalam egzamin
na dyplomowanego w 7miesiacu ciazy.gdybym musiala isc na zwolnienie to bym poszla bez wahania,bo ciaza wazniejsza,ale dobrze sie czulam i ciesze sie,ze mam to z glowy.na Twoim miejscu poczekala bym do lutego przynajmniej,skoncz podyplomowke,i juz do konca awansu z gorki.ostatecznie na poczatku maja juz mozesz za zwolnienie isc.szkoda 3lat.,bo tracisz co najmniej 4lata wyzszej pensji i spokoju ducha:-)nie chcialabym zaczynac od nowa wszystkiego. jestes mloda,pol roku to nie duzo.a szkoda zmarnowac tyle pracy.

Gość ja byłam w takiej samej
sytuacji. Odłożylam ciążę do końca awansu, bo nie wiedzialam jak będę się czuła itp. I dobrze zrobiłam. W maju zaszłam w ciążę, skonczyłam awans, całe wakacje czulam sie kiepsko więc uczyłam się tylko w dni gdy bylo lepiej. W październiku ciąża zagrożona- zwolnienie. Cieszę się, że skończyłam awans. Zwłaszcza, że nie wiadomo jak będzie z godzinami. Bardzo chciałam tak jak Ty zajść rok szybciej, ale teraz cieszę się że postąpilam inaczej. wiadomo wypłata większa mie nie objęła bo to średnia, ale ma

Bez przesady, jak zaczniecie sie teraz starac, to nawet jak sie uda od razu, to w czerwcu bedziec 7m. Jesli jestes ambitna, to zacisnoesz zeby i zrobisz ten awans przed porodem.

Gość mamimamitosi
Awans ci przepada gdybyś nie pracowała rok -zwolnienie + macierzyński. Gdybyś szła na zwolnienie np. na miesiąc, później weekend bez zwolnienia i znów zwolnienie, to nawet Ci się awans nie przesuwa, jedynie pracodawca się wkurza, bo nie płaci ZUS tylko on. Ja w pierszą ciąże zaszłam zaraz po egzaminie na kontraktowego, drugą odkładałam ze względu na mianowanie. Zaczęłam się starać o dziecko pod koniec stażu (kwiecień), ale udało się dopiero jak opadły stresy. Jeżeli tak długo czekałaś, to poczekaj jeszcze te pare miesięcy, żeby też stres związany z awansem nie odbił się na dziecku/.

Gość zdawałam egzamin
a egzamin na koniec sierpnia w 9miesiącu.. dobre! może zdązy przed porodem ,może nie! Poza tym zawsze może się zdażyc ciąża wysokiego ryzyka i L4 od razu,a szkoda tych lat. zostało niwiele. gdyby to był pierwszy rok, to pewnie bym się nie zastanawiała,ale tak. lepiej skończyc co się zaczelo. Moja kolezanka szła równolegle ze mną i postawiła na ciąze i wycofała się całkowcie z awansu,mimo,ze pracowała do 7miesiąca. efekt- dopiero zaczeła robić dyplomowanie (bo w międzyczasie drugie dziecko się pojawiło),a ja od od 3 lat mam to z głowy i też urodziłam w tym czasie 2dzieci. jak się dobrze pokombinuje to się wszystko uda :-)

Gość zdawałam egzamin
upss zdarzyć

Gość aaaalllaaa
Dzięki dziewczyny za poradę ...też się kłaniam raczej do tego żeby zakończyć wszystko i dopiero brać się gdy opadnie stres za dziecko :D Co do bycia na l4 i przerywaniu nie chcę robić " na złość" Nie planuję w czasie ciąży chodzić do pracy - pracuję z maluszkami 2.5-3-4-5 latki ciągle katary itd. sama mam częste infekcje gardła więc nie chce narażać dziecko problemy :) POZDRAWIAM

Gość do autorki........,
aha, czyli jestes tylko przedszkolanka:D BUAHAHAHaA:D

Gość aaaalllaaa
Nie wiem co to znaczy tylko przedszkolanką? Jestem Przedszkolanka - Nauczycielem wychowania przedszkolnego. Ty kimś LEPSZYM wg. swojej niskiej Samooceny?!! Cuż współczuję Ci :)

idioci, nauczyciel w przedszkolu to taki sam nauczyciel co w szkole podstawowej, gimnazjum czy liceum. Moim zdaniem nawet ma bardziej odpowiedzialna prace, bo dzieci tak male sa ciekawe wszystkiego i czesto od zdolnosci pedagogicznych nsuczyciela zalezy, jak dziecko w przyszlosci poradzi sobie w szkole. Widze po swojej corce 3letniej, jak szybko sie rozija, odkad poszla do przedszkola. Wiec nie rozumiem ludzi, ktorzy uwazaja, ze ktos jest "tylko" przedszkolanka. Dla mnie to jest "AŻ"

a wracajac do tematu - uwazam, ze lepiej jak poczekasz te kilka miesiecy, skonczysz awans, odstresujesz sie i wtedy zaczniesz starania:) Po co zaprzepascic 3 lata pracy:) Ja z kolei mam w glowie mysl o 2gim dziecku, ale poniewaz w marcu mam 4dniowy maraton egzaminacyjny, to wstrzymam sie te pol roku:) A wiekowo mam podobnie jak Ty:)

Gość aaaalllaaa
Modliszka22 DZIĘKI za poradę :) Powodzenia na Egzaminach :D i nie tylko .... :)

Gość gula12
Proszę napiszcie ,czy jeśli z powodu ciąży pójdę na l4 a egzamin kontraktowy będzie koncem sierpnia to mogę iść na egzamin mając l4?

Gość gość
odświeżam temat - w maju kończę staż, w wakacje egzamin na mianowanego, a po wakacjach wylatuję ze szkoły - dzięki pani minister która likwiduje gimnazja to mój ostatni rok w gimnazjum. Doradźcie: zrobić awans i zostać bez pracy czy zajść w ciążę (wymarzone, planowane ale miało być po awansie- tylko ze wtedy nie będą mi płacić na zwolnieniu lekarskim, bo mnie wyleją, więc po awansie odpada). jeśli teraz zajdę, to awansu nie zrobię (nie jestem w stanie będąc w ciaży dojeżdżaćdo dwóch szkół, 30 godzin), ale za to na zwolnieniu i macierzyńskim wypłatę będę miała.. dylemat..

Gość gość
A skąd pewność ze od razu zajdziesz?

Gość gość
pewności nie mam, wiadomo, ale juz dwa razy zachodziłam bez problemów. jeśli się nie uda, to uznam że tak miało być, zrobię awans i będę szukać pracy gdzieś indziej. Mam dwójkę starszych kochanych dzieciaków, chcemy mieć trzecie, tylko przez ten głupi awans i likwidację gimnazjów albo przyspieszę ciążę o rok albo rezygnuję z trzeciego dziecka na zawsze..