Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Paulineee

Pomocy!! Liceum, język obcy!

Polecane posty

Gość Paulineee

Jestem w I klasie liceum i drugim jezykiem , jaki wybralam jest francuski. Juz na poczatku wrzesnia chcialam sie przeniesc na niemiecki, bo uczylam sie go 3 lata w gimnazjum, ale dyrektor powiedzial, ze musialabym zmieniac klase itd., wiec sobie odpuscilam... Minely prawie 2 miesiace i juz wiem ze z nauczycielka ta od francuskiego nic sie nie naucze, a po za tym nie ciagnie mnie to tego jezyka... Wiec chcialam sie was spytac czy moge zlozyc jeszcze podanie do dyrektora szkoly (teoretycznie mozna bylo skladac przez miesoac, ale ostatnio kilka osob sie przenosilo jeszcze), myslalam isc na rosyjsi, co sadzicie?? Przyyda mi sie w zyciu? Czy lepiej jest juz sie meczyc z fr.? :/

Gość Paulineee
niestety jestem taka tępa że wydaje mi się, że podejmujecie decyzję wy a nie dyrektor w mojej szkole

Gość Paulineee
Z gory przepraszam za literowki, jestem na telefonie :/

Gość Pauline,nic nie zmieniaj
nawet imie pasuje-pojedziesz do Paryza i docenisz ;-)

Gość Paulineee
Tylko ze z ta nauczycielka nauczy mnie 3x mniej niz z facetka od rosyjskiego :/ No ale zastanawiam sie czy rosyjski jest jezykiem przyszlosciowym, co sadzicie przyda mi sie?

rosyjski niby nie jest trudnym jezykiem,ale pismo jest odmienne.znam ten jezyk perfekcyjnie,jesli bedziesz uczyla sie go od podstaw i zalapiesz alfabet,to dasz sobie rade.moja corka rok temu tez zaczela liceum z j.francuskim,mimo,ze wczesniej miala niemiecki jako drugi jezyk i powiem Ci,ze nie jest on tak straszny,a zdecydowac musisz sama

Gość DotkaKropka
Wydaje mi się, że dyrektor powinien zgodzić się na zmianę klasy. Kiedy ja chodziłam do szkoły, nie było chyba problemu z przenosinami. Ale zastanów się - na pewno chcesz się bawić w zmienianie klasy? Francuski nie jest taki straszny na jaki się wydaje. I jest na pewno bardziej przyszłościowy, niż rosyjski. Z drugiej strony, jeżeli nauczycielka jest kiepska to...kiepsko. Dobry nauczyciel to podstawa. A skąd jesteś? Ja na studiach w stolicy zapisałam się do Szkoły Języka Francuskiego, bo miałam francuski na zajęciach i powiem Ci, ze kadra pierwsza klasa. Miałam zajęcia z nimi rzadziej, niż z typem na studiach, a wyniosłam od nich zdecydowanie więcej. Sama nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu. Chyba pozostałabym w klasie, bo nie chciałoby mi się bawić z podaniami itp., poza tym znowu nowi ludzie, wszystkich trzeba poznawać. No i tak jak mówię, w moim mniemaniu francuski > rosyjski.

Gość Paulineee
Zmieniając język nie muszę zmieniać klasy na całe szczęście :) Tak sobie myślę, że jak niemieckiego uczyłam się 3 lata i nawet coś umiem (więc może przydać mi się na zachodzie) to teraz mimo wszystko wybiorę rosyjski, który może przydać mi się na wschodzie Europy i w miarę podoba mi się ten język, dzięki wszystkim za pomoc :)

Gość gość
Ja polecam naukę w szkole językowej. Na przykład Open School w Poznaniu.

Gość gość
Rosyjski moim zdaniem jest nawet lepszy niż angielski czy niemiecki, bo z młodego pokolenia mniej osób go zna. w mojej firmie na niektóre stanowiska pracy jest wymagany rosyjski.

Gość gość
ja tez lubię rosyjski i nawet zdawałam maturę z tego języka. Moim zdaniem najlepsza opcją są indywidualne lekcje w szkole językowej, bo tam jest sprawdzona kadra. Ja nauczyłam się języka rosyjskiego na kursach w tej szkole www.jezykrosyjski.com.pl/. fajną sprawą jest tez to ze organizują również kury wakacyjne z Rosji.