Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sebastian Supiński

Wymiar urlopu - PYTANIE

Polecane posty

Gość Sebastian Supiński

Mam pytanie Ile przysługuje mi urlopu ? (20 czy 26 dni) Szkoła zawodowa 3 lata Techniku 2,5 Licencjat lata Magisterka 2 lata (zaoczne) praca na cały etat 5 miesięcy praca na pół etatu 10 miesięcy

Gość Sebastian Supiński
Licencjat 3 lata ( nie napisałem)

Gość a co Ci sie dzieje
a masz dostep do internetu?

Gość Sebastian Supiński
Już wiem że mam 8 lat po studiach plus rok i 3 miesiące przepracowane czyli brakuje 9 miesięcy. W lipcu 2013 będę miał 10 lat. Czy to znaczy że od lipca do grudnia 2013 naliczy mi się 13 dni urlopu. Czyli w 2013 mam 23 dni urlopu ?

Gość a co Ci sie dzieje
przeczytaj ze zrozumieniem Prawo do urlopu w żaden sposób nie zależy od rodzaju umowy o pracę. Nie ma więc znaczenia, czy pracownik wykonuje swoje obowiązki na podstawie umowy o pracę na okres próbny, na czas określony, na czas nieokreślony czy na czas wykonania określonej pracy. Pracodawca ma obowiązek prawidłowego określenia wymiaru urlopu przysługującego pracownikowi. W związku z tym powinien pamiętać, że wymiar urlopu wynosi: - 20 dni jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat, - 26 dni jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat. Do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się z tytułu ukończenia: a) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 3 lata, b) średniej szkoły zawodowej przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 5 lat, c) średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych 5 lat, d) średniej szkoły ogólnokształcącej 4 lata, e) szkoły policealnej 6 lat, f) szkoły wyższej 8 lat, oraz zgodnie z art. 154 1 k. p. wlicza się okresy poprzedniego zatrudnienia, bez względu na przerwy w zatrudnieniu oraz sposób ustania stosunku pracy. Czytaj więcej na Wieszjak.pl: http://urlopy.wieszjak.pl/wypoczynkowy/256061,Jak-prawidlowo-wyliczyc-wymiar-urlopu-przyslugujacego-pracownikowi.html#ixzz2AM7wHuA7

Gość Sebastian Supiński
No to wiem czyli mam 8 lat plus rok i 3 miesiące. W lipcu 2013 będzie 10 lat. Czy to znaczy że od lipca jestem już na zasadzie 26 dni urlopowych czyli od lipca do grudnia 13 dni czyli za rok 2013 należy mi się 23 dni ?

Gość a co Ci sie dzieje
nie. teraz do konca roku masz wyliczone z 20 dni, a od ipca 2013 bedziesz mial wyliczone (proporcjonalnie) z 26 dni

Gość Sebastian Supiński
czyli od lipca 2013 do czerwca 2014 mam 26 dni ?