Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 3 + 2 + 4 + 3 = ----------

Wiecie co odkryłem? To niesamowite!

Polecane posty

Otóż odkryłem że nie ma znaczenia czego chce czy czego nie chce, nie ma znaczenia o czym marzy, jakie ma pragnienia, potrzeby, cele, ideały, jest kompletnie nie istotnym jakim ktoś jest człowiekiem, dobrym czy złym, bandytą czy wolontariuszem... liczy się to co dostaliśmy przychodząc na świat - miejsce w którym przyjdzie się nam wychować (kochająca rodzinę i przyjazne środowisko lub... nie) i geny (które będą determinować nasze zdolności i aparycje). Dlaczego tylko to się liczy? Bo tylko od tego zależy czy uda się nam spełnić marzenia czy zrealizować cele jakie sobie postawiliśmy w życiu. Jedni będą od dziecka prowadzić wspaniałe życie, pełne uciech i radości, inni od urodzenia do śmierci będą żyć w smutku, apatii i poczuciu kompletnej bezwartościowości (bez realnych szans na zmianę). Ciężka praca nic nie pomoże. Nie można powiedzmy zaczynając od 30go roku życia z gówna (pod względem genetycznym i środowiskowym) przeistoczyć się w szanowanego rekina finansjery który dopiero w tym wieku zacznie jakiekolwiek życie towarzyskie i uczuciowe. Ludzie rodzą się przegrani i wygrani. Taka prawda. Bo nim zacznie się myśleć samodzielnie i pozna prawdę o świecie, okazuje się że jest za późno na jakąkolwiek walkę.

Tłumacz sobie dalej i usprawiedliwiaj porażki życiowe, zamiast zrobić coś ze soba- ale w końcu tak najwygodniej... :D

Aha i żeby nie było, ja jestem tym wygranym... przykro mi patrzeć jak niektórzy upadają albo lądują na dnie mimo że nie są niczemu winni. Po prostu taki ich los. Żebym ja i mi podobni mogli być szczęśliwi, inni muszą cierpieć - takie jest już prawo natury.

Porażek w życiu miałem bardzo niewiele. Wychowałem się we wspaniałej kochającej zamożnej rodzinie, jestem przystojny, zawsze miałem z górki... ostatni rok studiów, własne mieszkanie, drogi samochód, życie uczuciowe i intymne jak z bajki... a do tego przyszłość zapewniona przez rodziców, po których przejmę interes.

Skoro to tłumaczenie frajera i nieudacznika to dlaczego ludźmi sukcesu są przede wszystkim ludzie z wyższych środowisk? Widzieliście managerów? Ich wygląd? To zwykle przystojni, inteligentni, ambitni mężczyźni z rodzin klasy wyższej :)

Gość zigzag..
należy sobie odpowiedziec na pytanie- czy masz wpływ na swoje zycie czy też kieruje tobą przeznaczenie. Odpowiedź na to pytanie dostarczy ci informacji czy chcesz byc osobą oświeconą i wtedy dopiero możesz zaczac prace nad sobą. Z tego, co w tej chwili piszesz widac, że nie wiesz nic o sobie ale cos tam ci dzwoni tylko nie wiesz w którym kosciele. Polecam książke" Fragmenty nieznanego nauczania"uspieńskiego a na poczatek moze "Przebudzenie " de Mello. te dwie pozycje dotyczą rozwoju duchowego a jest jeszcze jedna ksiazka dotyczaca życia doczesnego " Sztuka doczesnej mądrosci "Graciana.

Gość jslama,
jak w kalwinizmie teorie predestynacji - czlowiek rodzi sie skazany na potepienie lub na zbawienie i brak mu w zwiazku z tym, co logiczne, wolnej woli. ale kalwinizm kladzie duzy nacisk na prace, ktora zbliza nas do zbawienia. wiec pracuj szaraku.

Gość zigzag..
uważam, że człowiek posiada wolną wolę ale musi być do tego właśnie CZŁOWIEKIEM a nie uwarunkowaną okolicznościami maszyną. Uwolnienie się od uwarunkowan to cała sztuka.

Gość jslama,
tzn ze ty jestes maszyna i nie masz wolnej woli w zwiazku z tym?

Gość zigzag..
poniekąd tak - podobnie jak Ty:-) staram się pracowac nad sobą choc nie jest to łatwe ale no ma na mnie wpływ nawet pogoda, ból , katar, stan zakochania, śmierc kogoś bliskiego. To wszystko są uwarunkowania. Np wieczorem myślisz sobie- jutro wstanę o 5.30 rano i będe biegac. A gdy o 5.30 budzi cię budzik - jestes już innym człowiekiem bo np pada deszcz:-) I plany ulegają zmianie. Człowiek jest tym , co w nim niezmienne od samego dzieciństwa- ta dusza która w nas jest i pamięta siebie od dziecinstwa. Zeszta jest nic nie warta bo się zmienia.I na dodatek nie pamiętamy prawie niczego z dnia wczorajszego a co dopiero mówic z całego życia. Bycie człowiekiem jest bardzo trudne:-)

Gość kafeOla25
rodzeństwa pokazują, że nie masz racji. Zbyt wielu ludzi o tej samej bazie genów, wychowanych w tej samej rodzinie i środowisku mają różne życie, różne osiągnięcia - często skrajne.

Gość jslama,
innym czlowiekiem ( jednak! nie maszyna?) bo pada deszcz? widac mocno niestaly jestes... dziwne. ja moge zmienic plany w zwiakzu z deszczem, ale nie oznacza to, ze staje sie inna osoba:O 🖐️

Gość zigzag..
:-) przemyśl to islamo . Nawet słowa innych ludzi mogą sprawić, ze potoczysz sie w inną strone niż planowałeś:-) Maszynami kieruje przeznaczenie- ludźmi- ich wola.

Gość jslama,
slowa innych ludiz nakazywaly zdawac mi na prawo, ale zdawalam na inny kierunek. akurat mam taka osobowosc, ze ide po prad. sugerujesz, ze czlowiek, ktory rodzi sie w rodzinie z problemami alko, takze bedzie mial problem z alkoholem?

Gość jslama,
poczytaj sobie prof. A. Szoltyska i jego teorie czlowieka. 🖐️

Gość zigzag..
człowiek- nie, maszyna- pewnie tak. Kazdy człowiek może zmieniać siebie.

Gość zigzag..
islamo- jesli idziesz pod prad tym łatwiej toba sterowac- wystarczy namawiac cie do czegos przeciwnego niż sie zamierza?;-) co do trójjedni- też znam filozofię- kazdy w miarę oczytany człowiek zna teorie filozoficzne. Chodzi mi bardziej o to, byś wejrzała w siebie:-)

Gość Nenufary
A ja polecam obejrzenie filmu "Ze slumsów na Harvard". Opowiada PRAWDZIWĄ HISTORIĘ. I obala Twoją bzdurną teorię, autorze wątku.

Niczego nie obala. Przeczytałem opis tego filmu i jest wyraźnie w nim mowa że Liz jest uzdolniona, a za uzdolnienia odpowiadają geny. Była tylko połowicznie przegrana. Poza tym ukończenie studiów wyższych nie świadczy o sukcesie człowieka. Studia ukończyć może nawet skrajny debil i to nie ma znaczenia czy studiowałby w Polsce, Anglii czy USA. Ja jeszcze nie spotkałem człowieka który nie mając nic; wiary (w sensie że wierzył że ma wsparcie choćby ze strony Boga), genetycznych predyspozycji do sukcesu, odpowiedniego środowiska i pomimo tego wszystko wygrał. To nie jest możliwe.

Gość kato
znam takich co dorobili sie od zera. znam też takich, co zaczynali dobrze, ale marnie skończyli.

Gość zigzag..
widzę autorze, że zadne z [podanych tu przykładów obalających Twoją teorię ciebie nie przekonują:-) Czyżbyś należał do kategorii ludzi kierujących się maksymą- " nie potrzebuję znac zdania innych -mam własne?" Co do Harwardu- hmm- nie zgodzę się z Tobą- to najbardziej prestiżpowa uczelnia którą kończyło wielu laureatów Nobla- a nie np Wyższa Szkoła Zakładania Tipsów- nie sądzę, by debil miał tam rację bytu. Czytaleś opis filmu:-) To też wiele mówi... Warto może jednak obejrzec zanim wyrazi się opinię?

Żaden z przykładów nie obalił mojej teorii, co najwyżej ją potwierdził. Czytałem o ludziach sukcesu bardzo wiele i nie spotkałem wśród nich takich którzy zaczynając na dnie, samymi będąc osobnikami o bardzo niskiej jakości genetycznej, zwyciężyli. Natura to tak skonstruowała że tylko tacy jak ja lub mi podobni mogą coś w życiu osiągnąć. Mamy wszystko co potrzeba i genetycznie i środowiskowo. Pogódźcie się z tym.