Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hdhjad

Pomocy :(

Polecane posty

Gość hdhjad

Witam, mam 15 lat. Od 12 roku życia mam wydzieline z pochwy. Nie ma ona jakiego przykrego zapachu, jest biała. Jakis rok temu zaczęłam miesiączkować. Myslałam , że wtedy już nie będe miała tej wydzieliny. Niestety ona caly czas jest. Uzywam wkładek higienicznych. Czy kiedyś to się skończy? Uprzykrza mi to troszkę życie :D Głupio mi porozmawiać o tym z mamą :(

Gość Pomocna dłoń :)
Pochwa produkuje dziennie około 2-5 gramów płynu. Ilość ta jest uzależniona od różnych czynników, między innymi od gospodarki hormonalnej. Wydzielina pochwy to głównie śluz wytwarzany przez gruczoły szyjki macicy oraz tzw. przesięk płyn produkowany w głębokich warstwach ścian pochwy i stale wydzielany. Wydzielina z pochwy pojawiająca się pomiędzy miesiączkami to zjawisko całkowicie naturalne. W zależności od fazy cyklu wydzielina ta nieco się zmienia. Zazwyczaj pojawia się kilka dni po miesiączce, jest wtedy kleista i mleczno-biała . Przed owulacją staje się bardziej przezroczysta, rozciągliwa i znacznie obfitsza. Po owulacji, zmniejsza się jej ilość. Jeśli wydzielina ma zmienione zabarwienie, nieprzyjemny zapach, dodatkowo pojawia się świąd i uczucie pieczenia, może to świadczyć o infekcji bakteryjnej lub grzybiczej. W takiej sytuacji wskazana jest wizyta u lekarza. Na kilka miesięcy przed wystąpieniem pierwszej miesiączki u wielu dziewcząt pojawia się biaława wydzielina. Jest to związane ze wzmagającą się produkcją hormonów, czego następstwem jest wzrost produkcji wydzieliny przez pochwę. Biała wydzielina jest sygnałem, że organizm wchodzi w okres dojrzewania. Aby zapobiec zabrudzeniu bielizny i łatwiej utrzymać higienę, należy w okresie pomiędzy miesiączkami stosować wkładki higieniczne.

Gość hdhjad
No tak , tak to wiem :p Ale czy to jest normalne ,że tą wydzieline mam codziennie?

Gość Hella tacja
Mi to wygląda na endometriozę. Dzieci to raczej ty już mieć nie będziesz.

Gość Hella tacja
Mi to i tak wygląda na endometriozę, najlepiej rzeczywiście idź do gina w celu potwierdzenia diagnozy.

Hella tacja przestan straszyc ta dziewczynke.Endometrioza daje takiee oto objawy:silny bol podbrzusza i krzyza podczas miesiaczki,lupanie w krzyzu w czasie stosunku,dlugie i obfite miesiaczkiobfite i długie miesiączki plamienia między miesiączkami,bóle podczas wypróżnień,ślady krwi w moczu lub kale

Gość Hella tacja
Masz rację. Zawsze może być to przecież rak szyjki macicy?

Gość hdhjad
Nie no takich objawów to nie mam, a do ginekologa to raczej i tak nie pojde :/ Jak porozmawiam z mamą to pewnie powie ze tak jest i tyle :/

Gość hdhjad
A co do twoich odpowiedzi Hella tacja to ja bardzo dziękuje za takie głupoty. Nie masz kompletnie pojęcia to się nie wypowiadaj.

No wkleiłam ten tekst, żeby się uspokoić, tak taka wydzielina może wystepować codzeinnie i jeśli prócz tego nie wsytępują żadne niepokojące dolegliwości to bądz spokojna. A ty z tą endometriozą to idź się powieś, nie pierdziel dziewczynie bzdetów :///

Gość Irminkka
Zdaje mi się, że to ropomacicze. Moja ciotka miała coś takiego, że sączyła jej się ropa z pochwy. Po paru latach dostała sepsy i zmarła. Biedaczka.

Gość Dr Sznaps
Wiesz co? Musisz zastosować jedyna skuteczną metodę! Musisz mniej jeść, tyle samo pić i więcej srać! Na pewno wtedy wszystko się ułoży!

Gość hdhjad
Wiecie co, myślałam z na tym forum spotkam poważnych ludzi , niestety sie pomyliłam ( nie chodzi o wszystkich oczywiscie ) Jak znam życie to po drugiej stronie siedzą jakieś dzieciaczki które wyśmiewają się z czyjegoś problemu. Zobaczymy co będzie jak was coś przykrego spotka. Dziękuje.

trzeba mieć nawalone we łbie, żeby pisać specjalnie takie pierdzieliny do osoby która może to wziąć na powaznie :/

Gość martulkaaaa_________
autorko - idź do ginekologa, jeżeli cokolwiek Cię niepokoi taka biaława wydzielina może być objawem infekcji - być może wszystko jest OK, ale jeżeli to jest infekcja, to czekanie nie pomoże, a może zaszkodzić i tak niedługo będziesz musiała chodzić do ginekologa regularnie, więc czemu nie już teraz? ja byłam na pierwszej wizycie w wieku 14 lat - miałam bolesne miesiączki i bałam się, że coś jest nie tak ta wizyta to nic strasznego, sama zobaczysz :) a spokój, jaki masz po niej, że wszystko jest OK jest bezcenny

Gość hdhjad
Tylko kompletnie nie wiem jak miałabym poprosić o to mamę :(

mamę? a po co? sama możesz iść

Gość hdhjad
Sama? Niee raczej to było by jeszcze bardziej niemożliwe :D

jak to niemożliwe? umów się i tyle, nie musisz mieć skierowania

a jeżeli potrzebujesz towarzystwa, to poproś koleżankę

Gość hdhjad
Bałabym się, jednak wolałabym miec kogos zaufanego przy sobie .Takie sprawy i z kolezanką mam isc? Tez nie. No jak juz to tylko mama :D

to powiedz mamie mama też kobieta, to nie jest nic wstydliwego, że chcesz sprawdzić, czy jesteś zdrowa powiedz, że martwią Cię ślady na majtkach i tyle i że chcesz, żeby poszła z Tobą, bo sama się boisz nie denerwuj się tak, wizyty u ginekologa to coś zupełnie normalnego dla kobiety, a Ty stajesz się kobietą, to nie jest wstydliwy problem, do którego lepiej się nie przyznawać to jest lekarz, jak każdy inny

Gość hdhjad
Hmm no zobaczymy co z tego wyjdzie, postaram się przełamac i powiedziec o tym. Jakby nie patrzec to jest dla mnie nowa sytacja, a zazwyczaj jakies nowe doświadczenia dla człowieka są stresujące :P A zwłaszcza takie gdzie trzeba odkryć "swoje tajemnice" przed obcą osobą :/

jasne, ale pamiętaj, że zrobienie takiej rzeczy z marszu jest łatwiejsze, niż siedzenie i denerwowanie się tym na zapas zwykle im dłużej zwlekasz, tym bardziej jest to potem stresujące - nie mówiąc o tym, że bardziej się będziesz denerwowała przed wizytą, jeżeli te upławy się powiększą leć i się nie martw :) sama zobaczysz, że nie było się czym stresować, a przynajmniej już tę pierwszą wizytę będziesz miała za sobą