Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Another sunny day

Ruchy dziecka-troche inaczej

Polecane posty

Gość Another sunny day

Hej mamuski, jestem w 32 tc a moje male nic sobie nie robi z teorii o 18 godzinach spania, czy 10 ruchach na dobe...Puka, kopie, szura, glaszcze i bryka prawie non stop z przerwami na spanie po 3 godziny maksymalnie. Mam wrazenie jakby czekala tam wynudzona na najmniejszy sygnal z zewnatrz; muzyke, halasy, ruch, swiatlo i oczywiscie... jedzenie. Czasem zabawa w brzuchu jest taka przednia ze mi sie trudno skupic na czymkolwiek. Powiedzcie mamy, czy mozliwe ze bedzie tak brykala do konca ciazy i co wazniejsze czy to sie przeklada na temperament po urodzeniu?

Ja się może wypowiem :) Moje dziecię też tak fikało i brykało. Pamiętam jak dostałam kartę, żeby liczyć ruchy - zaczynać rano o 9 doliczyć do 10 ruchów i koniec wystarczy na dziś. Śmieszyła mnie ta karta bo 10 ruchów to ja miałam już o godzinie 9:20. I co jakby się do wieczora nie ruszał to byłoby ok? Nie sądzę :) Czy przekłada się to na temperament po urodzeniu, trudno uznać. Młody ma 2-latka i teraz się nieco uspokoił, ale wcześniej to podejrzewałam ADHD :) Za to jak był całkiem malutki to nic nie robił tylko spał. Jako noworodek i po 5 godzin bez przerwy, ja chodziłam tylko sprawdzać czy żyje. Budził się, pojadł, powiercił chwilkę i znów kimał kilka godzin :)

Gość Another sunny day
No dokladnie! Ja ostatnio chcialam jechac do szpitala bo caly dzien byly tylko zwykle ruchy typu pukanie czy szuranie a nie bylo zadnej 'rozróby'... A czy cos go uspokajalo moze? Bo u mnie czasem pomaga jak podczas najwiekszego brykania zaczne ten brzuch glaskac czy raczej pocierac, w miejscu gdzie ja najbardziej czuje...

Na mojego nic nie działało uspokajająco :) Pod koniec to nieraz miałam wrażenie, że brzuch mi dosłownie pęknie tak mocno napierał. Najmniej fikał jak dużo chodziłam, wtedy go chyba kołysało i usypiał :) No i nocą raczej też był grzeczniejszy, rzadko kiedy budził mnie swoimi szaleństwami. Za to powiem Ci, że po porodzie zdarzało mi się zatęsknić za tym fikaniem. Dotykałam z przyzwyczajenia brzucha, a tam nic, tylko pusty flak :)

Gość Another sunny day
U nas niestety godziny szczytu przypadaja na 22 i pozniej na 3 nad ranem. W dzien roznie to bywa. Chodzenie faktycznie pomaga, ale musze chodzic tak dlugo az porzadnie przysnie :) A mozesz mi napisac jaki mialas porod? Bo moj maz ma taka teorie, ze jak mala jest taka aktywna, to sie bedzie starala jak najszybciej wydostac :)

No niestety u mnie się to nie sprawdziło. Urodziłam 3 dni po terminie. Zaczęło mnie boleć o 1 w nocy, takie skurcze co 5 minut (ale nie jakieś straszne, takie znośne). Postanowiłam czekać, aż coś się rozwinie - przerwa się skróci, albo ból będzie większy. Niestety do 7 rano było wciąż to samo co 5 minut znośny ból. Niewyspana i zła jeszcze coś zjadłam i powiedziałam mężowi, że jedziemy do szpitala. Tak oczywiście kolejka, formalności, 100 pytań do. Na ktg trafiłam o 10. Okazało się, że mam 2cm rozwarcia i akcja postępuje zbyt wolno. Trochę mi kazali pospacerować, ale nic się nie zmieniło, więc przed 12 dostałam oxytocynę i wtedy się przekonałam co to znaczy ból porodowy ;) I o 15:20 urodziłam. Nie było tak źle, bolało cholernie, ale zawsze myślałam, że to jest ból, którego znieść się nie da, a okazało się, że jednak nie przekracza on granic wytrzymałości kobiety :)

Gość Another sunny day
Kurcze, tak myslalam, ze to naciagana teoria. Ja sie staram nie myslec o porodzie wcale, za bardzo mnie to doluje. Mam przed oczami obraz jednej wielkiej rzezni ze zniesmaczonym mezem, niekompetentnym lekarzem sadysta, obrazona polozna. Morze krwi, fontanna moczu i kalu, wszyscy na mnie wrzeszcza i ja tez wrzeszcze. Nie chca mi dac zadnego znieczulenia. Acha, a ja caly czas jestem na golasa. Czuje, ze za duzo Kafeterii ;(

Gość Vsuxg
Ja jestem w 34 tygodniu i moj maluszek tez boryka bez przerwy. Te ruchy sa coraz bardziej nieprzyjemne, czasem potrafi tak przywozić że az mnie skręca.. a jak dostanę w żołądek to wymioty murowane...

Gość Another sunny day
Moje sie jeszcze nie obrocilo wiec atakuje mi pecherz i dolne rejony :) Czasem lapke gdzies wystawi w okolicach pępka