Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rudolfina14

czy używacie chodzików,jesli tak to jakie ?

Polecane posty

Gość moim-zdaniemm
ja wiem, że dziecku, kiedy tylko zorientuje się, że świat jest piękniejszy w pozycji pionowej, bardzo podoba się chodzenie i cieszy się ogromnie jak może oglądać świat z tej perspektywy:) Decyzja należy indywidualnie do każdej matki. Chyba żadna z nas nie chce źle dla pociechy, ale kiedy trzymasz dziecko pod rączki rozkładana jest inaczej siła. Kontrolujesz jego ciało swoimi rękami, a w chodzik wsadzasz i nie masz kontroli nad kręgosłupem. Dziecko ma w nim inną pozycję, bo pupa jakby siedzi. Ale tak jak mówię, decyzja jest indywidualna, trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw.

Gość zonaKraka
Szelek używałam, a nawet używam ale już przy chodzącym dziecku- głównie w czasie upałów jak bałam się że synek na chodniku wyrwie spoconą rączkę z mojej... Nie wydaje mi się żeby były dobre dla dziecka które nie chodzi. Z chodzikiem to samo- dziecko musi równomiernie rozkładać sobie ciężar ciała, musi wiedzieć że jak wpadnie na ścianę to boli- chodzik to wygodnictwo, ale takiego maluszka żeby iść do toalety, można wsadzić do kojca, nie trzeba do chodzika. A żeby wsadzić na kilkanaście minut dziennie to trochę bez sensu też kupować... Mój miał chodzik- pchacz, ale to tylko dlatego że chodził już przy meblach, a chciał w innych kierunkach i szedł pchając przed sobą cokolwiek- pudło, dużą zabawkę albo nawet pluszowego misia, czyli z głową tuż nad podłogą... wywracał się nieraz, więc kupiłam coś przystosowanego do takiej zabawy. Szybko nauczył się chodzić samodzielnie.

lepszym rozwiązaniem od chodzika jest taki pchacz jakby kierowniczka, o którą dziecko może się podepszeć. My mieliśmy z toysrus marki BRUIN

A w szoku dlaczego jesteś? Ze nauczył się chodzić?:D Myślałaś, ze do 5 roku życia będzie raczkował?:D Ja podkreślam - chodziki są bardzo, bardzo niezdrowe!

Gość ladymakbett
Sucz heheheheh to normalne,, że nauczył się chodzić. mój tez bez wspomagaczy jak mial rok poszedł. chodzików i tym podobnych nie uznaje, według mnie to złooo

E tam, a jak kiedyś ludzie uczyli sie chodzić? Ty miałaś wspomagacze? Ja nie miałam i jakoś chodzić się nauczyłam. Mój syn miał 3 dni chodzik i jak lekarz pediatra - sąsiad - wpadł z wizytą to tak nas opierdzielił, że chodzić od razu wylądował na śmietniku.

a moje dziecko chodziło w chodziku, który dostało od ciotki, ale jak chodzik to duże mieszkanie, inaczej wszystko poobijane jest i nie można tego nazwać chodzeniem:)