Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hvfevc

jak robicie sos do ziemniaków/klusek???

Polecane posty

Gość hvfevc

chodzi mi o to ze podajecie np kotlety i kurczaka więc jak robicie sos??? Chodzi mi o sos normalny z tłuszczu a nie jakies pieczarkowe czy pomidorowe

Podsmażasz mięso, dodajesz podsmażoną cebulę, doprawiasz np. czosnkiem, koprem i dusisz. Zagęszczasz np. mąką.

Gość Ninak
Moja mama robi świetny :) ale szczegółów nie znam... Ostatnio kurczaka z rosołu smażyła na głębokim tłuszczu (margaryna). To był spory kawał kury :) ale on był już doprawiony, bo miał w sobie przyprawy z rosołu...

Gość prowo jak nic
ja podsmażam mięso, dodaję marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, jabłka, paprykę czerwoną- wedle uznania- podduszam, dolewam wody ale nie za dużo, przekładam do brytfanki, zakrywam pokrywką i do piekarnika. w tym czasie robię surówkę np. z kiszonej kapusty, obieram ziemniaki lub gotuję kaszę gryczaną czy co tam wolicie. jak mięsko będzie miękkie dodaję odrobinę suchej zasmażki i łyżkę śmietany, przyprawy- majeranek pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, koperek świeży, czosnek i smacznego:)

Gość prowo jak nic
a ha--- ja daję mięso z łopatki, polędwiczki lub z szynki, pokrojone w grube plastry, kawałki czy jak ktoś woli w kostkę.

Gość hvfevc
a nie znacie jakiegos normalnego przepisu na sos bez warzyw????