Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rossmary

Nalewki z suszonych owoców

Polecane posty

Gość rossmary

Czy ktoś zna fajny przepis na nalewkę z suszonych owoców? np. śliwek lub żurawiny? Chodzi mi o przepisy na słodkie nalewki, nie wytrawne bo wiem że chyba właśnie takie robi się częściej.

Gość annia.....................
Wejdż na google .Tam na pewno znajdziesz .SMACZNEGO>

Gość sarbina
Taką nalewkę najlepiej słodzić miodem. Ja robię z całego zbioru suszonych owoców, dodaje gruszki, jabłka, śliwki i morele. Po jakimś czasie leżakowania owoców w alkoholu taki nalew zlać, a owoce w słoju zasypać zalać miodem. Co kilka dni wstrząsać słojem. Taki miodowy syrop po zlaniu połączyć z nalewem alkoholowym, przefiltrować i rozlać do butelek :).

Gość rossmary
Sarbina a podasz konkretny przepis. Jakie proporcje? Jaki spirytus? Może wódka?

Polecam przepis na nalewkę z suszonych śliwek ok. 120 g suszonych śliwek (bez pestek) 1 l spirytusu nalewkowego 60% kilka goździków kawałek kory cynamonu (ok. centymetra) Śliwki należy pokroić, wrzucić do słoja wraz z przyprawami i zalać spirytusem. Zamknięty słój odstawić na miesiąc, co kilka dni zamieszać. Następnie należy zlać, przefiltrować i rozlać do butelek. Pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na ok. 6 miesięcy.

Gość rossmary
Udało mi się zdobyć świeżą żurawinę więc zrobię ze świeżej, ale wiem że można też z suszonej. Ja wolę słodkie przepisy. W tym ze śliwek naprawdę nie ma ani odrobiny cukru? Nawet miodu?

Gość fifirifi22
Taka z suszonych owoców od razu przypomina mi świąteczny kompot z suszu. Nie zły pomysł, żeby zrobić wersję alkoholową.

Ja robię bez, ale możesz dodać trochę cukru (1 szklanka). Można też dodać ziarna kardamonu, trochę rodzynek... Rzecz gustu.

Gość unikalnaAnka
Czym filtrujecie swoje nalewki? Bo zrobiłam swoja pierwszą nalewkę kokosową ale nie mam pomysłu przez co ją przelać..

Gość zew ryczacej gesi
Na zdrowie! Zalać 810 łyżek suszonych owoców głogu pół litrem wódki żytniej. Odstawić na dwa tygodnie. Co pewien czas wstrząsać. Zażywać codziennie po 1520 kropli rozpuszczonych w kieliszku wody, 23 razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem po posiłkach. Taka nalewka obniża nadpobudliwość i ciśnienie, pomaga przy bezsenności, miażdżycy i uczuleniach. Alkoholatura zimna: pół szkl, świeżych kwiatów i liści lub owoców zalać 400 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 10 ml; dzieci ważące 10-15 kg - 1,5-2 ml, 20-25 kg - 2-3 ml, 30-35 kg - 4 ml, 40-45kg - 5-6 ml, 50-55 kg - 7 ml, 3-4 razy dz. Intrakt głogowy - Intractum Crataegi: pół szkl. świeżych liści i kwiatów lub owoców zalać 400 ml gorącej wódki; wytrawiać 10 dni; przefiltrować. Zażywać jak alkoholaturę. Nalewka głogowa - Tinctura Crataegi: pół szkl. suchych kwiatów, liści i kwaitów lub owoców zalać 400 ml wódki; macerować 14 dni; przefiltrować. Zażywać jak alkoholaturę. Alkoholmel Crataegi: do 100 ml dowolnego wyciągu alkoholowego wlać 100 ml miodu, wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1-2 łyżki; dzieciom podawać 1-2 łyżeczki płynu. Znakomity środek wzmacniający, przeciwmiażdżycowy i kardiotoniczny. Miód głogowy - Mel Crataegi: suche owoce lub liście z kwiatami zmielić na drobniutki proszek. Na każdą łyżeczkę proszku dać 1 łyżkę miodu i 10 kropli alkoholu lub gliceryny, wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 czubatej łyżeczce. Rp. Mikstura CAV nasercowa i obniżająca ciśnienie krwi Nalewka (intrakt) głogowa - 10 ml Nalewka rutowa lub nalewka arnikowa - 10 ml Nalewka lub intrakt jemiołowy 10 ml Valeriana nalewka lub intrakt 10 ml Miód naturalny - 1 łyżka Wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżeczce lub przed snem 1 łyżkę. Tyle też można podawać dzieciom. Wskazania: nadciśnienie, podniecenie nerwowe, lęk, bezsenność, nerwice, kołatanie serca, choroby alergiczne i skórne (pomocniczo). Rp. Mikstura nasercowa, uspokajająca, przeciwcukrzycowa i obniżająca ciśnienie krwi Nalewka głogowa - 10 ml Nalewka serdecznikowa - 10 ml Nalewka kokoryczkowa - 10 ml Mentowal - krople - 10 ml lub nalewka miętowa 15 ml Waleriana - 10 ml Wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz, po pół łyżeczki. Wskazania: zaburzenia trawienia, nadciśnienie, zawroty głowy, bóle brzucha, wyczerpanie nerwowe, stres, nerwice wegetatywne, bezsenność, kłucie w sercu, osłabienie serca

Gość KrystynaY_3993
Używaliście leku co się nazywa Tinctura Crataegi? No bo wyszukiwałam komentarzy na temat tego leku i nic nie mogę znaleźć. Możecie coś opowiedzieć mi o tym prepearacie? Jest sens go kupować, testowaliście jakieś zamienniki? Tutaj jest trochę danych o Tinctura Crataegi: http://www.listalekow.pl/tinctura-crataegi/ - myślicie, że to prawdziwe komentarze? Wolałabym się nie naciąć i roztrwonić bezsensownie kaskę, dlatego czekam na Wasze cenne rady. Dziękuje z góry za ewentualną pomoc.