Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annaklawa

2 latek dziwne zachowanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość annaklawa

od jakiegos czasu raz w tyg opiekuje sie synem znajomej.Chlopiec ma 26 miesiecy.Nie mowi wydaje tam jakies dwieki.kontakt w zrokowy z nim jest ale slaby i czasem wydaje mi sie jakby patrzyl przeze mnie(chociaz dzis na moj widok sie usmiechnal).Chlopiec lubi bawic sie autami i pociagiem lokomotywa Thomas friend.Czesto przy tym lezy na podlodze ( taka pozycje przyjmuje gdy jezdzi autkami,ale nie zawsze.)Na polecenia zadko reaguje.CHociaz dzis mi pokazal palcem gdzie jest rybka nemo .Tez jak nie mogl sam poradzic sobie z naprawa kolka od autka to mi przyniosl bym mu ti=o sama naprawila.Jest jedna rzecz co mnie niepokoi.On czesto bierze jakas zabawke do reki i zaczyna sie z nia krecic w kolko i patrzec na nia jakos dziwnie pod katem i czaem sie smieje do niej albo jakies dzwieki wydaje .Jesli z czegos sie cieszy to dziwnie przebiera nogami i raczkami.Czesto tez trze oczy i czasem nimi przebiera przed twaraza a i jeszcze dodam ze jak sie kreci w kolko z zabawka to ja sobie przyciska do twarzy . Czy to normalne???????????

Gość annaklawa
p.s dodam jeszcze ze mi dzis pomachal na pozegnanie jak wychodzilam.nie mowilam jeszcze o tym znajomej ale nie wiem moze to naomalne takie krecienie sie w tym wieku jest forma jakiejs zabawy?

Gość gluck:):)
litosci, wyhamuj z tymi wykrzyknikami i znakami zapytania:O

Gość mammamusią
Może to taki tyg:) mój też ma dziwne zachowania ale z tego co piszesz to mój roczny chłopczyk wydaje się być bardziej rozwinięty intelektualnie. Dziwne jest nie reagowanie na polecenia i te nie widzenie. Mój roczniak już potrafi patrząc się patrząc prosto w oczy jak coś do niego mówię i jest strasznie komunikatywny

Gość ja myśle ze to normlane
dzieci różnie się zachowują i różne zabawy sobie wymyślają. Jeśli dziecko trze oczy to moze oznaczać ze jest zmęczone, niewyspane, potrzebuje chwili odpoczynku. To ze bawi się autkami na leżaco nie ejst niczym dziwnym. To najwygodniejsza pozycja, a kręcenie się z zabawką przy twarzy własnie teraz przerabiam u mojej mlodszej, niespełna 2 letniej córki. Kręci się w kółko aż jej się zakręci w glowie i bardzo się z tego cieszy. Musze pilnowac zeby się nie uderzyla w żaden kant ostry przy takiej zabawie.

Gość ja myśle ze to normlane
jesli chodzi o wykonywanie poleceń to po 1 jestes dla niego obcą osobą i moze troche się krępuje i jeszcze nie przywykl do ciebie dlatego nie reaguje na twoje polecenia, a druga mozliwość to to ze pojawil się bunt 2 latka i dziecko doskonale rozumie co ma zrobic i czego od niego wymagasz a nie reaguje z czystej przekory zeby sprawdzić na ile moze sobie pozwolić.

Gość asiazbagna
oznaka autyzmu

Gość gdtublonm
on ma juz 26 miesiecy i nic nie mowi?" to ji pierwsza oznaka ze cos nie tak jest

Gość znsdusijxmzk
umojej siostry bylo podobnie te symulacje krecenie sie wkolkp pattzenie pod katem okazalo sie ze dziecko ma autyzm:(

Gość mammamusią
A może za mało a

Gość mammamusią
A może za mało czasu z nim spędzasz i ci się wydaje że coś z nim nie tak:) mój przy innych też czasem zachowuje się nie do poznania i nie łapie kontaktu aż takiego z innymi:) o poleceniach nie wspomnę:)

Gość a ja za to,
chodziłem czasem w kółko :classic_cool:

Gość ja mam kumpele co ma dziecko z
autyzmem i mial 3 lata jak zostalam z nim sama na 3 godziny tez sie krecil patrzal w telewizor przed siebie nie mowil ale cieszyl sie brawo nawet bil i bawil sie z moim dzieckiem ale kontakt wzrokowy byl kilku sekundowy i uciekal w zabawke albo w telewizor jak powiedzialam ze teraz zjemy to usiadl jak taki robot i go karmilam a on tylko w telewizor buzie otwieral i jad zero zerkania na mnie wiec to wyglada na autyzm

Gość do autorki!!!
TWOJA ZNAJOMA POWINNA UDAC SIE Z DZIECKEIM DO SPECJALISTY NA OBSERWACJE.BRAK MOWY KRECENIE SIE W KOLKO PATRZENIE POD KATEM MOGA TO BYC PEWNIE OBJAWY ZE SPECTRUM AUTYZMU!!!

Gość JOWJFOJ30QWPO
HM...AUTYZM JEST BARDZO CIEZKI DO WYKRYCIA.JEDNAK NIEPOKOJECE JEST TO ZE DZIECKO MAJAC JUZ 26 MIESIECY NIE MOWI ANI SLOWA TYLKO WYDAJE JAKIES DZWIEKI DZIWNE.TE KRECENIE SIE W KOLKO Z ZABAWKA I PATRZENIE NA NIA POD KATEM TO NIESTETY ALE MOZE BYC SYGNAL ZE DZIECKO MA AUTYZM

To, że nie mówi nie jest niczym super dziwnym bo niektóre dzieci tak mają, że zaczynają mówić później. Co do kontaktu czy on tak samo zachowuje się przy mamie jak przy tobie? Inne zachowania - mój jest niemalże w identycznym wieku. Jest super kontaktowy, pięknie mówi, zna kilka wierszyków i piosenek. Też bardzo często leży na podłodze i jeździ autkami i nie uważam tego za nic dziwnego. Kręci się także, czasem z zabawką czasem sam śpiewając la la la. Większość dzieci w tym wieku się kręci bo im się podoba to "bycie na haju" ;) Tarcie oczu, właściwie ich uciskanie - mój też tak robi. Ale ja również pamiętam tą zabawę z dzieciństwa. Fascynowało mnie, że jak uciskam oczy to widzę fajne wzorki :) Skoro ma 26 miesięcy to musiał być niedawno na bilansie 2-latka. Sądzę, że gdyby coś było nie tak pani doktor zwróciłaby uwagę. Zresztą autyzm wykrywa się ok. 4 roku życia, więc jeszcze nie ma co panikować.

Gość fanka anka
dzieci lubią sie krecić, moja corka ma 26 mies i do dnia dzisiejszego lubi krecić sie w kólko i przewracać. Dziecko już coś powinno mówić, ale niepokojące jest to że nie reaguje na polecenia, nie utrzymuje kontaktu wzrokowego. Przecież dzieci niespełna roczne wykonują już proste polecenia rodziców.

Gość cdef\
Co do kontaktu, to tak się czasem zdarza. Ja w dzieciństwie też starałem się ograniczać kontakt z obcymi lub mniej znanymi mi ludźmi jak tylko się da. Chodzenie, czy kręcenie w kółko też mi się zdarzało, ale jakoś zaraz na początku podstawówki mi przeszło. Jeśli się z czegoś bardzo cieszyłem, to też pewne ruchy wykonywałem (szczególnie rękami), przeszło mi to jakoś na przełomie końca podstawówki i początku gimnazjum. Ale co do reszty, to nie wiem.

Gość fanka anka
znam matki ktore mówiły że na bilansie lekarka nie pytala o nic dziecko, albo dziecko nie odpowiadało bo wg matki bało sie lekarza.

Gość bardzo lubię herbaty
jakie Wy durne jesteście już autyzm od razu... może to być NIC, może być wada wzroku, może i autyzm nawet ale żadna z Was nie może tego stwierdzić, na szczęście Autorko, powiedz o swoich obawach mamie chłopca , niech pójdzie do lekarza, zapyta, opowie o obawach itp.