Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boję się bardzo

Mam dziurę w zębie ale boję się dentysty!

Polecane posty

Gość boję się bardzo

Mam już dużą tą dziurę... :o Czasem mnie zaboli ale rzadko... Chyba podświadomie czekam aż mnie zacznie naprawdę boleć żeby w końcu iść do tego dentysty. A wtedy będzie tak duża, że się zesram jak mi będzie wiercić. :( 😭

Gość wyeuwieqw
idz prywatnie, teraz dają znieczulenia że nic nie poczujesz

Gość boję się bardzo
Nie mam kasy żeby iść prywatnie 😭

Gość gtyhujik
raz mi sie na zebie zrobila mala czarna plamka -malutka -poszłam do dentyst y-myslalam z e plomba wystarczy a milam leczenie kanałowe - huujowo

Gość gtyhujik
aile musisz czekac na wizyte w przychidni? sluzba zdrowie to dno

Gość boję się bardzo
Akurat do dentysty nie muszę czekać długo, więc jak mnie zacznie boleć to dam radę się umówić całkiem szybko :o

Gość wyeuwieqw
Nie mam kasy żeby iść prywatnie to współczuję... :( ja bym wolała prywatne usłygi kowalsko-dentystyczne, niz dentystę na NFZ...

Gość gtyhujik
to nie zwlekaj -wiem z doswiadczenia - paru zebów -ze im dłuzej tym gorzej

Gość fafarifka
w naszej pipidówce znieczulenie można sobie wykupić dodatkowo koszt 40 zł a resztę na fundusz jeśli obejmuje (czytaj za kanałowe trzonowych płacisz)więc maszeruj póki nie rozrosła się bardziej

O skąd ja to znam :D Ja po zaplombowaniu w dzieciństwie na siłę jednej dziury, miałam tak potworny uraz, że powiedziałam sobie, że nigdy nie pójdę do dentysty ! Jak już będzie bardzo źle, to poproszę o narkozę ogólną i niech mi wszystkie zęby robią na raz :D Takie myślenie dziecka... :D No i mój maż kiedyś polecił mi cudownego dentystę. Miałam 4 dziurki. Bałam się tego cholernie. Panikowałam jak idiotka. Poszłam. No i od tej pory wyleczyłam wszystkie zęby, a wizytę u dentysty wspominam jako coś bardzo pozytywnego. Już wiem, że dentysta to nic strasznego, że nie trzeba siedzieć w poczekalni i część się ze strachu, że zaraz moja kolej :D Z NFZ wiele taniej nie wyjdzie, lepiej dołóż, idź prywatnie i zobaczysz ten komfort.....

Gość oscnowecbiw
poczekaj az wypadna

Gość boję się bardzo
zastanawia mnie , że mam też dziurę między nogami a penisa się nie boję

Gość boję się bardzo
Penis to nie wiertło podszywie 😭 Ja tu przeżywam osobistą tragedię a Wy tu sobie jaja robicie! :(

Gość wyeuwieqw
ja chodzę prywatnie, i płace ok. 80- góra 100 zł za plombę, znieczulenie zawsze jest gratis.

Gość sweetmoments
grunt to się nie martwić na zapas, poza tym jak masz duży ubytek i jest wysokie prawdopodobieństwo, że będzie bolało zawsze możesz poprosić o znieczulenie. To powinno rozwiązać problem. Poza tym też ja mam przesympatyczną dentystkę - Beatę Kosowską i dzięki niej ten strach jest mniejszy. No i też chodzę prywatnie, dzięki temu czuję się bezpieczniej.

Gość to bój się dalej i nie idź
do wyrwania na pewno i na NFZ zastrzyk dadzą :) bo zwlekając tylko to cię czeka. Może na protezę zza 10 lat się doczekasz

Gość gość
lepiej nie zwlekać bo będzie gorzej, sama o tym się przekonałam jak zaniedbałam zęby przez swój głupi strach. Ale teraz grzecznie co pół roku stawiam się w Bamedzie, żeby mieć pewność, że moje zęby są w dobrym stanie i na bieżąco leczyć to, co jest do zrobienia.

ha ha ale z Ciebie tchórz! Motorem go wyrwij ! Przywiąż 1 koniec sznura do motoru a 2 do zęba .Potem chwyć się czegoś , niech ktoś wsiądzie na motor i fruuuuu!

Gość anasz88
Jeśli tylko nie masz uczulenia, to na pewno dostaniesz znieczulenie, więc nie ma co się martwić. Owszem jest to nie przyjemne, ale im dłużej zwlekasz tym pewnie więcej będzie kosztować naprawa zębów a uwierz mi, że są to naprawdę drogie rzeczy ... jakby co polecam zajrzeć do http://stomatologwieliczka.pl/ :)

Gość gość
A czy ktoś z was ma może dentofobię ?. Nie wiem czy ja tego nie mam :-/

Gość gość
Na pewno nazwy dentofobia nie można nadużywać. Moja znajoma ją miała i to jest taki strach często połączony ze wstydem że nawet gdyby te zęby miały ci z zepsucia wypaść to i tak nie pójdziesz do dentysty. Zdarza się że trzeba zacząć leczenie u psychologa. U mnie pomogło dopiero to jak u nas w Chełmie jedna przychodnia (Eko Med) wstawiła laser Fotona. On jest idealny dla takich osób bo leczenie nim nie boli i można obejść się bez znieczulenia. Także jeżeli masz podobnie objawy jak ona to tak możesz mieć dentofobię.