Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość mateo_99

cmv w ciąży a wykluczenie cmv u noworodka

Polecane posty

Gość mateo_99

Witajcie! W ciąży ciężko przechodziłam infekcję CMV (5-6 miesiąc), IGM +, IGG + >500, leżałam w szpitalu, miałam duszności , wysypkę, ASPAt Alat prawie 300. Jednocześnie miałam też najprawdopodobniej parwowirus B19 stąd tak cieżki przebieg cytomegalii (a moze to była reaktywacja w wyniku osłabienia organizmu ciążą i parwowirusem). Dziecko urodziło sięprzez cc w 35 tc z powodu mojego zatrucia ciażowego (nadciśnienie , białkomocz). Na oddziale patologii noworodka zrobiono dziecku badania : IGM, IGG z krwi oraz hodowlę wirusa cmv z moczu. Wyniki: IGM (-) IGG >500 (czyli tak jak u mnie w ciąży), mocz - ujemny. Poinformowano nas, że dziecko nie ma cytomegalii i mamy założyć że jest zdrowe (miał żóltaczkę kilka dni, ale aspat alat i morfologia w normie, badanie słuchu, dna oka też w normie, usg przezciemiączkowe - podsumowano że w normie , ale napisane tez że lekka asymetria komór bocznych mózgu, ma wodniaka jądra ale to podobno bardziej moze wynikac z wczesniactwa). Teraz syn ma skonczone 3 miesiące (tak naprawdę 2-miesiąc od prawdziwego terminu porodu) uśmiecha się, normalnie reaguje, tylko kupki robi ciemnozielone - tez nie wiem czy to nie od cmv. Prywatny neurolog nie stwierdził na chwilę obecną odchyleń w rozwoju. DZeicku czasem drżała bródka lub nóżka - przyjmuje wit. B6. Jak uważacie czy faktycznie mogę juz zapomniec o cytomegalii??? Mnie ten temat bardzo nie daje spokoju wiedząc jak ciężko ja ją przeszłam w ciąży. Lekarka jednak (ordynator neonatologii) twierdzi stanowczo, że dziecko cytomegalii nie ma - ja jestem pełna obaw. Co robić???????? Jakie ryzyko, że cytomegalia jednak w dziecku siedzi i sieje spustoszenie??? Bardzo proszę o odpowiedź.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować