Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiam się, czy.........

Zielone ogórki do słoików?

Polecane posty

Gość zastanawiam się, czy.........

Dobry wieczór. Zrobiłam pierwszy raz w życiu parę słoików ogórków w musztardzie. Wyszły pyszne i mąż zeżarł wszystkie w ciągu dwóch dni :D Chciałabym zrobić więcej takich ogórków, no ale ogórków gruntowych już nie ma :( Czy takie zwykłe, zielone ogórki (te długie, w gładkiej skórce) nadadzą się do przetworów? Czy je też można ukisić, zakonserwować, itd.?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przeciez autorka pisze
Nie tych ogorkow nie da sie zapesteryzowac. To juz jest Holandia a oni ogorki tylko na swiezo jedza i takie odmiany hoduja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marzenia się spełniają_*
tak, tych ogórków się niestety nie da pasteryzować, ale możesz spróbować zrobić niewielką ilość na zaraz, może wyjdą?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziękuję za odpowiedzi
Spróbuję dziś zrobić ze dwa ogórki w musztardzie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaa...mammamma
i napisz jak wyszly bo tu gdzie mieszkam , tez zwyklych gruntowych nie ma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marzenia się spełniają_*
A ja dzisiaj widziałam w sklepie ogórki gruntowe, co prawda już nie takie fajne i małe, ale takie grubsze i większe (marne do kiszenia), ale do tych w musztardzie by się nadawały spokojnie. Poszukaj w innym sklepie, albo wybierz się na targowisko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marzenia się spełniają_*
Gdybyś przypadkiem mieszkała w okolicy - ten sklep jest na rynku w Nadarzynie koło Warszawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziękuję za odpowiedzi
Jasne, napiszę, jak wyszły (po tygodniu powinny być dobre). Marzenia się spełniają ---> Wszystkie sklepy już przeszukałam, ale o targu nie pomyślałam, a akurat w piątek będzie, dzięki za pomysł :) Niestety, nie mieszkam w pobliżu Warszawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zastanawiam się, czy.........
Tak, jak obiecałam, melduję, że ogórki się udały :) Są pyszne, tylko odrobinę inne w smaku od poprzednich, nic się nie zepsuło - jednym słowem rewelacja :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość po osi czasu
napisz przepis na zalewe i w ogole jak robisz te ogorasy prosze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zastanawiam się, czy.........
Już piszę. Kroisz ogórki (najlepiej gruntowe, ale jak widać, ze zwykłych zielonych też wyszło) w słupki albo grubsze plastry. Składniki na zalewę: 5 szkl wody, 2,5 szl cukru, 1,5 szkl octu, 3 łyzki stołowe soli, 7 łyżek stołowych musztardy (ilość na jakieś 5 kg ogórków). W garnku mieszasz tę zalewę, wrzucasz do niej ogórki i wszystko zagotowujesz (niedługo, tylko tak, by doprowadzić do wrzenia), a potem gorące przelewasz do słoików, zakręcasz i ustawiasz słoiki do góry nogami. Jak wystygną, sprawdzasz, czy nakrętki "zassało" i gotowe :) Ogórki nadają się do jedzenia po tygodniu od przyrządzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość po osi czasu
Dziekuje!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zastanawiam się, czy.........
Proszę bardzo i smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marzenia się spełniają_*
dzięki za wiadomość :) na pewno przyda się wielu osobom

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zastanawiam się, czy.........
Proszę bardzo :) A ja dziękuję za rady :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×