Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkhdfgh

Praca na laptopie bez baterii- tak czy nie?

Polecane posty

Gość kkhdfgh

Mam laptopa asus, baterie litowo-jonowa, 6Cells 5200 mAh 56 Whrs. jako, ze korzystam z laptopa tak jak z komputera stajnarnego praktycznie, czy moge odlaczyc beterie od laptopa i pracowac tylko na kablu? czy to wydluzy zywotnosc baterii, sprawi, ze bedzie sie mniej zuzywala? mam w akademiku tak malutki pokoj, ze czy korzystam z laptopa siedzac prz biurko, czy lezac na lozku moglabym spokojnie uzywac go tylko na kablu. np. raz na tydzien lub 2 pouzywalabym go troche na baterii. a moze ma to jakis negatywny wplyw na baterie lub samego laptopa? kto sie na tym zna niech powie. dzieki

Gość kkhdfgh
nie mam tu instrukcji.

Gość trdfgf
pojde dalej i powiem, ze TRZEBA wyciagac baterie jak korzystasz po kablu ciagle. baterie sie wklada tylko jak masz zasilanie bateria albo jak ladujesz baterie

Gość kkhdfgh
tzn. do tej pory ladowalam baterie i pozniej odlaczalam zasilanie, pracowalam na baterii, gdy sie rozladowywala dalej ja ladowalam itd. a teraz chcialabym wyjac ja calkowicie i pracowac tylko na kablu

Gość inzynier serwisowy//zablok
NIE KONIECZNIE. Dokładnie to wygląda tak że baterie LION mają być utrzymywane między 45 a 90%. Wówczas życie jest najdłuższe. Jeśli masz w miarę nowego laptopa można to ustawić w menadrzerze baterii / biosie itp. Bo standardowo lap ustawiony jest na ładowanie za każdym podpięciem do prądu na full. Więc jeśli bez miany ustawień miała byś baterię w środku i np odpinasz go na chwile na piętrze tylko po to by zejśc na dół i połączyć go do prądu. Przy podłączeniu lap chce doładować ten 1% baterii. A to bardzo jej szkodzi. Dlatego jw należy odpowiednio ustawić schamat zasilania. I tu masz odpowiedź czy wyjęcie baterii jest dobre. Obecnie przyjmuje się że nie jest dlaczego? Po 1 zwiększasz znacznie możliwość upadku lapa. Bo bez baterii jest niestabilny. Po 2 zwiększasz ryzyko utraty dokumentów. Błędu w windows i archiwach. A to są już wystarczające powody by komuś chciało się odszukać ustawienia i je zmnienić. 5 - 7 letnie lapy nie dało się jeszcze ustawiać. I wówczas ładowało się baterię do 90% wyjmowało i raz na 3 tyg patrzyło ile energii z niej uciekło. Jak spadła np do 40% doładowywało się. Kapiszisz. TAK SAMO JEST Z BATERIAMI W TELEFONACH!!!!!!! Pierolą ludzie bez sensu że ładuj na ful i rozładowuj. To jest akurat najgorsze. Najdłużej będzie ci tel trzymał między 40 a 90%. Zrób prosty test. I sprawdź jak długo trwa ładowanie do 90% a ile z 90 do 100%. I jak szybko ci spada z 100% do 90 . A potem jak powoli z 90 do 0. Wytłumaczone?

Ludzie ale cherezje głosicie... Autorka rozładowywała baterię na full i ładowała. Dla info większość bateri wytrzymuje 300 - 600cykli. Potem jest diametralna utrata pojemności. Więc innymi słowy po ok 600 pełnych rozładowaniach baterii zamiast 3h będzie trzymać 2,4h po kolejnej 100 ok 2h

a i jeszcze to: ojde dalej i powiem, ze TRZEBA wyciagac baterie jak korzystasz po kablu ciagle. baterie sie wklada tylko jak masz zasilanie bateria albo jak ladujesz baterie Debilu bateria jest UPSEM laptopa. Gwałtowne zatrzymanie danych spowoduje w firmie większe straty niż 200pln za baterię. Pomijam fakt pisania nawet głupiej pracy magisterskiej... Dodaj sobie do tego prosty fakt że w dawnych laptopach powiedzmy asus a3 itp oparte na centrino. Wyjęcie baterii powodowało otwarcie obwodu sterującego przetwornicą i uszkadzało płyty główne. W dzisiejszych czasach wyjęcie jest w pełni bezpieczne ale jw. jakbyś zadałą sobie 1h na poszukanie w necie dowiedziała byś się że trzeba ustawić. Jak kolejną 1h wiedziała byś gdzie ustawić.

nie pierdol Przecież wiadomo że popierdoliłęm orografię ale mam wiedzę . Mogłeś odczytać mogłeś więc o co ci chodzi ???