Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakochana z krainy oz

od czego zaczac planowac ten wielki dzien?

Polecane posty

Od czego zaczac przygotowania do slubu? Myslelismy o roku 2013..ale poprostu jestem w tym temacie kompletnie zagubiona..o czym pamietac..przede wszystkim?

Gość o nieeeeee eee ee e
naprawdę nie wiesz od czego powinnaś zacząć? Wybacz, ale dla mnie to logiczne, że od sali i zespołu/dj. potem kościół, fotograf, kamerzysta. Nie wiem czy nie za późno się obudziłaś, jeśli mówimy o 2013r., może nie być łatwo ze znalezieniem lokalu

poprostu pytam;)

Gość Bananaaa
mieszkam w małym mieście i terminy sal do końca 2013 roku są już zarezerwowane

Gość dorociczka
zacząć oczywiście od lokalu

najpierw sala, potem kościół, zespół i fotograf, to najważniejsze. my się zaręczyliśmy 4 miesiące temu, odrazu ślub zaplanowaliśmy za 2 lata, czyli od dzisiaj za 1,8 roku, ale postanowiliśmy, że zaczniemy wszystko rezerwować w styczniu, czyli 1,5 roku przed slubme. Salę, dzięki bogu, mamy upatrzoną od początku, jest niedroga i boski klimat tam jest, wczoraj napisałam do nich z ciekawości czy mają wolny termin na koniec czerwca 2014, a oni mi odp, że już zajęty... więc teraz szybko ogarniamy i rezerwujemy jakiś termin już w sb

Gość spokojnie spokojnie
jesli mieszkasz w wiekszym miescie to na pewno znajdziesz coś wolnego. My zareczylismy sie we wrzesniu 2012, slub nasz bedzie w sierpniu 2013. Nie wszystkie interesujace nas sale były wolne, ale znaleźlismy taką która nam odpowiadała i była wolna. Co prawda ostatni wolny termin w miesiacach letnich ale był:) Po prostu musicie się sprężać. A no i wstępnie sobie zróbcie listę gosci zeby było wiadomo jak dużą salę potrzebujecie, wiąże się to też z tym czy będziecie spełniali "minimum osob" za ktore i tak bedziecie musieli zapłacic, niektore sale mają takie własnie zasady..hmm.. no ale powodzenia:)

Gość slubkalubka
w moim przypadku na poczatek orkiestra i sala niemal jednoczesnie. reszta to kwestia dogrania.

Gość asiulkad
Ja w styczniu rezerwowałam termin na sali i został mi tylko wrzesień. Też dobry miesiąc, ale już nie mieliśmy wyboru, wzięliśmy termin jaki dali. Potem zespół nie było problemu tam gdzie uderzyliśmy mieli wolny termin, z kamerzystą i fotografem też nie było problemu. Jednak ja to załatwiałam na prawie dwa lata przed. A już z salą był problem. Dlatego sprężaj się, bo teraz możesz mieć utrudnione działanie nawet w reszcie spraw. Chociaż na pewno coś znajdziesz niekoniecznie to co było wymarzone, ale na pewno jakieś terminy zgrasz. Pod warunkiem, że nie planujesz ślubu na kwiecień, maj tylko końcówkę lata. A jeśli naprawdę będziecie mieć prolem to rozważcie też datę na październik czy początek listopada. To mniej chodliwe terminy.

Gość FotoZiutek
Musisz naturalnie zacząć od znalezienia fotoziutka który za 900 zł zrobi ci mega wypas najwspanialszy, czyli mnie, zapraszam www.fotoziutek.com

Zacznijcie od wspolnej rozmowy jak wyobrazacie sobie ten dzien. Czy slub ma byc tylko cywilny czy tez koscielny. Wazne zarezerwowanie terminu w urzedzie-kosciele i sale. Jak duze ma byc wesele. Cala reszte jak suknie, auto fotografa , muzyke itd itd po tym jak macie oba terminy zarezerwowane. To w takim ogromnym skrocie.

Gość nie jest za późno
My też dopiero niedawno wszystko załatwialiśmy na 2013 rok. Nie było problemu. Specjalnie wybraliśmy sobie miesiąc mało oblegany :) W naszym przypadku to kwiecień. Poszukaliśmy sali. Było mnóstwo wolnych miejsc. Także z salą nie było problemu ale na zniżki nie ma co liczyć. Myśleliśmy że może coś będzie taniej ale mówią że przez cały rok ceny takie same. Zespoły też miały wolne terminy. Podobna sytuacja z kamerzystą i fotografem. U księdza też mogliśmy wybrać godzinę. A kwiaciarnie i salony kosmetyczne i fryzjerskie nie zapisują jeszcze. Każdy mówi żeby przyjść po nowym roku. Do salonu sukien poszłam to dopiero znikają stare kolekcje a pojawiają nowe pomału. Panie powiedziały mi żeby wstrzymać się jeszcze z miesiąc to już dowiozą te nowe suknie z nowych kolekacji także bez pośpiechu chyba że zależy ci na sukni z zeszłego sezonu po niższej cenie to warto teraz zajrzeć a jak z nowej kolekcji to bez pośpiechu :)

pewnie :D czekaj do nowego roku z kiecką, a cena będzie 3 razy wyzsza :)) bo "nowa kolekcja" nie rozniąca sie niczym od starej

Gość nie jest za późno
Mylisz się, widziałam nową kolekcje w katalogach i wolę się wstrzymać a 1000 zł więcej mnie nie zbawi. Gdybym chciała ze starej kolekcji to mogłabym kupić. Napisałam przecież, że jak zakochana z krainy oz chce kupić tańszą suknię to niech teraz wyruszy do salonu. Ja czekam bo wiem że warto ale jak komuś zależy na tym żeby kupić suknię taniej to nie wstrzymuję

Gość nie jest za późno
Poza tym az tak dużej różnicy cenowej nie ma. Suknia która w nowej kolekcji kosztowała 3 000 teraz kosztuje 2 500. 500 zł różnicy a fason zeszłoroczny. Ale każdy robi jak uważa

popieram lilly rose co to za różnica, że nowa kolekcja? wiadomo, że panie z salonu będą Cię namawiać, żebyś poczekała, bo wolą więcej zarobić. różnica miedzy nową kolekcją a tą wyprzedawaną jest bardzo często ogromna. moja siostra kupowała teraz sukienkę, zapłaciła za nią równe 2000zł. A kilka miesięcy wcześniej kosztowała 3500zł, wtedy by jej na pewno nie kupiła

Gość oszczędzanie na sukni
Nie potraficie czytać ze zrozumieniem. Dziewczyna wam napisała że jak chce ktoś przyoszczędzić na sukni to niech teraz idzie i kupi ze starej kolekcji. Ja również nie chcę starej kolekcji więc czekam na nową. Nie każdy musi oszczędzać na sukni ślubnej i nie każdy chce założyć suknię z zeszłego sezonu która jest już oklepana. A w tym roku na prawdę fajne modele wchodzą które z pewnością nie pokryją się z zeszłorocznymi modelami

Gość gość
ja zaczynałam od wybrania daty, potem znalezienia sali i zaklepania godziny w kościele. Mieszkam w małym mieście i u nas nie ma dużego wyboru co do miejsca, dlatego salę trzeba rezerwować 2 lata przed.No a potem cała reszta czyli zespół, fotograf, kamerzysta i tak dalej. A osiem miesięcy przed zaczęłam szukać sukienki.

Gość pięknasuknia
suknie z poprzedniej kolekcji są oklepane? bardzo duże różnice między sukniami można zobaczyć pomiędzy 3-4 latami, ale nie kilka miesięcy... mi się np. podoba sukienka z kolekcji 2011, a w ogóle nie tanieje, bo jest takie wzięcie na nią i wiem, że tak czy tak ją kupię za 1,5 roku