Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

creativee

Wypowiedzenie z pracy!!!??? pomocy

Polecane posty

Witam, Mam problem dotyczący wypowiedzenia z pracy. Wczoraj dostałam wypowiedzenie(tj. zostałam poinformowana ustnie) , że jest to mój ostatni miesiąc pracy. Jestem zatrudniona tam od 04.09.2010 roku. od 04.09.2010 do 31.12.20011 byłam zatrudniona na pół etatu (oczywiście pracowałam na cały etat, ale składka była oprowadzana jak za pół najniższej krajowej). Od 1.01.2012 do 30.11.2012 mam umowę na cały etat z wynagrodzeniem najniższej krajowej. Dodam że wcześniej pracowałam od 01.09.2008 do 23.08.2010 na cały etat. Czy po rozwiązaniu umowy z pracodawcą jest nadzieje ze dostane zasiłek dla bezrobotnych? Nie wiem czy poprzedni stosunek pracy się kwalifikuje czy tylko patrzą na ostatnie 18 msc?, bo jeżeli tak to brakuję mi miesiąc? Proszę o rozwianie moich wątpliwości;) pozdrawiam z góry dziękuję za rzetelne odp

Gość hhhjukijiujk
niestey musisz przepracowac równy rok n lub dłuzej. Na cały eteat . Ja pracowałam 8 miesiecy i poszlam na bezrobocie i gowno dostalam:-(

Gość projektant nr 1 na świecie
masz ciągłość 2 miesiące na pół etatu = 1 na cały etat

czyli nadzieja jest;) pod warunkiem że nie będę miała na wypowiedzeniu ze za porozumieniem stron, a co w tedy jeżeli dostane tak sformułowane wypowiedzenie? Przepraszam z tak irracjonalne (co dla niektórych pewnie) pytania, ale nigdy nie byłam w takiej sytuacji i nie wiem co mam zrobić aby jeszcze bardziej sie nie wkopać;/

Gość 54546654654
zeby bylo ze za porozumieniem stron to najpierw musisz sie na to zgodzic. jak ci powiedza ze za porozumieniem stron to powiedz ze sie nie zgadzasz

Gość lookrecya puknij sie w łeb
pracodawcy niekoniecznie, ale tobie jesli chcesz zasilek

Gość umowa
jeśli ja dobrze widzę to tobie po prostu kończy się umowa z dniem 30.11.2012 a wtedy pracodawca nie ma obowiązku dawania ci wypowiedzenia pisemnego, możne cie po prostu ustnie powiadomić że nie przedłuża z tobą umowy i tyle, zasiłek powinnaś dostać bez problemu

Gość Tak sobie pisałem, a dyplom
Jeśli kończy Ci się umowa to z prawnego punktu widzenia nie ma czego wypowiadać, jeśli to umowa o pracę dostaniesz świadectwo pracy i stosunek pracy między Tobą, a pracodawcą ustaje. Sorki, rozmawiać nie będę bo idę spać, powodzenia w szukaniu nowej roboty.

umowę mam na czas nieokreślony. Szefowa po prostu powiedziała mi ze poracuje do konca miesiaca , przyczyn ekonomicznych rozwiązuje zemna umowę.

Gość jsfho
skoro masz na określony czas to na gębę może sobie kłapać , czego nie ma na piśmie tego nie ma ! tak mi powiedziała moja dawna szefowa :) :P

Gość jsfho
w przeciągu 18 miesięcy trzeba mieć przepracowany rok , poprzedni stosunek pracy się kwalifikuje ale nie zrozumiałam dobrze : napisałaś że masz umowę na czas nieokreślony,ale w pierwszym poście że do 30.11 ?

szefowa mi oznajmila ze pracuję tylko do 30 . 11 tak jak konczy sie okres wypowiedzenia który niby zaczoł obowiazywać od 1.11 do 30.11 mam wykożystać urlop.; w ciagu 18 miesięcy musi byc cały etat lub puł pod warunkiem odprowadzania skłądek na fundusz pracy. Ja mam na cały etat wilczając listopad 11 miesięcy pełnych, natomias na pol etatu 16 msc. i niewiem czy dostane ten zasiłek czy nie bo brakuje mi jednego miesiaca na cały etat

Gość skoro brakuje ci miesiąca
skoro brakuje ci miesiąca odprowadzania składek a nie dali ci wypowiedzenia to przedłużaj sprawę. Pamiętaj, że nawet jeśli szefowa powie, że masz nie przychodzić już do pracy a nie dostałaś wypowiedzenia to masz przychodzić. Nadal obowiązuje ciebie stosunek pracy!

w poniedziałek dopiero do księgowej sie wybiera to pewnie przwywiezie. Masakra, szkoda tak zeby tylko mi miesiac brakło, zawsze to coś , jakieś zabezpieczenie jest

Gość to idź na L4
Załatw sobie miesiąc zwolnienia, w tym czasie możesz szukać pracy. Po powrocie NIE PRZYJMUJ innego wypowiedzenia niż to z aktualną datą 🖐️

Gość efwrwq
Ja się zwolniłem za porozumieniem stron. Zasiłek miałem, ale po 3 miesiącach, a pierwsze pieniądze po 4 miesiącach bo wypłacają z dołu. Pracowałem wcześniej rok na umowę na pełen etat. Co do wypowiedzenia Nie wiem jaki masz termin, przypuszczam, że miesięczny w takim wypadku nie bierz wypowiedzenia z datą październikową, bo wtedy umowa kończy się 30 listopada a jak ci da z datą listopadową to stosunek pracy kończy się 31 grudnia.

Gość supermenkkaa
praca na pol etatu wlicvza sie tylko wetdy kiedy wynosila minium najnizsza krajowa. jesli ponziej najnizszej za pol etatu nie ma nic. ja tak mialam. pracowalam najpierw dwa lata na pol etatu-( wiadomo normalnie caly etat robila,) potem dostalkam umowe na caly etat. pracowalam 34 misiace. i potem 19 miesiecy jakos. tak i zabraklo mi ok. 4 misiace do 5 lat pracy. i dostalam tylko 80% zasilku.

Gość r e pov
dd