Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmęczona życiem gdziekolwiek

Wymeldowaliście się w Polsce?

Polecane posty

Witam :) mam pytanie do ludzi mieszkających za granicą. Jakie sprawy urzędowe załatwialiście przed wyjazdem czy w międzyczasie, na urlopie w Polsce itd. - wymeldowywaliście się z dotychczasowego miejsca zamieszkania w kraju? - rozliczacie się z polską skarbówką, pity itd.? tzn. jeśli jesteście zameldowani to tak, chodzi mi o to, czy wpisujecie swoje dochody zagraniczne, jeśli już długo w Polsce nie mieszkacie (długo pojęcie względne) nie zarabiacie tu? xxxxx przekonuję się, jak bardzo niezorientowana jestem w prawie :o i w sumie nie wiem co trzeba robić, co zgłaszać, a co można lub zupełnie nie ma konieczności (piszę o wszelkich wyjazdach, odhaczaniu się itd.) z góry dzięki za odpowiedzi.. ;)

będę zaglądać, co do wyjazdu - mówię o krajach unii.

Gość chyba w snach
nie wymeldowalam sie . mieszkania tam nie mam wiec jeszcze mniej problemow.to jest proste -nie pracujesz w pl wiec nie placisz podatkow. podatki place w kraju w ktorym pracuje . legalana praca.pobyt itd.

ja też tak myślałam. mieszkam już ponad rok za granicą, nie wiem kiedy wrócę, czy wrócę, z czym wrócę... no nieważne :o w każdym razie - nie wymeldowałam się z mieszkania w Polsce, do głowy mi to nie przyszło, raz że z jakiej racji, dwa - nigdy nie wiadomo, co życie przyniesie. i w razie czego gdzie miałabym wrócić? pod most? :P ale ostatnio rozmawiałam ze znajomą, ona już kilka(naście?) lat mieszka za granicą i mówi mi, że meldunek w Polsce zmieniła na tymczasowy i że odsyła skarbówce zaświadczenie, jakiś tam wykaz dochodów za miniony rok, tylko że przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego. zdziwiło mnie to niepojętnie, przecież jak wyślesz coś takiego do skarbówki to na bank położą łapę na twojej kasie :o na jakiejś tam części. chyba ściemniała, bo to wszystko jest nielogiczne po prostu. w tym roku moje rozliczanie się polegało na tym, że mama nas razem rozliczała obie i nie było problemu, nic o dochodach zza granicy.

no właśnie, podatki płacę tu, gdzie pracuję, tusk niech spieprza :P :o:o

Gość ale przeciez..................
jest ustawa o podwojnym opodatkowaniu - rozliczasz sie tam gdzie pracujesz i juz. Skarbowka nie ma nic do tego. A co do wymeldownia. To czemu chcesz sie wymeldowac? A jak dowod straci waznosc to gdzie niby pozniej nastepny wyrobisz? Bez meldunku? JA jestem zameldowana w Polsce razem z moim synkiem - u moich rodzicow. W spoldzieni mama zglosila, ze tam nie mieszkamy wiec nie ma nic za nas doliczane. Ale to nie m nic wspolnego z wymeldowaniem.

zeby wyrobic dowod nie trzeba sie meldowac. sama jestem wymeldowana w polsce prawie od poczatku pobytu w uk (8 lat), a dowod wyrabialam jakos w zeszlym roku..

ktoś coś dopisze?

ja nie chcę się wymeldować, tak tylko zapytałam, bo mi ta picka powiedziała, że sama zrobiła sobie pobyt tymczasowy, no ale oczywiście, no ale jak nie itd. :o wtf w ogóle, wolałam spytać, ale po raz kolejny okazało się, że? to ja miałam rację, ludzie mnie zadziwiają. tylko po co tak pierrdolić? :o

Gość gh67 trosze inaczej
co ma meldunek do podatkow..?

zadałam dwa pytania - o wymeldowanie się i rozliczanie z US :)

Gość hannnka skakanka
Ja jestem nadal zameldowana w Polsce, a podatki place w UK. Z tego, co wiem to jedno drugiemu nie przeszkadza.

uspokoiliście mnie, dzięki ;)

Gość wredniucha05
pomimo istnienia ustawy o unikaniu podwójnego opodatkowania twoim obowiązkiem jest składać co roku w polskim US deklarację podatkową dotyczącą dochodów uzyskanych za granicą - nie płacisz podatku, ale deklarację składać musisz - chyba, że nie masz w Polsce meldunku, wtedy nie musisz

Gość alfajed
mieszkam w UK prawie 11 lat, zameldowana jestem w PL, jakos nie myslalam o wymeldowaniu, a rok temu Rodzice przepisali na mnie mieszkanie jako darowizne, wiec sie nie wymelduje, a podatki place tylko i wylacznie w UK. Skarbowka w PL moze mnie cmoknac.

Gość alfajed
Deklaracji zadnych nie skladalam i nie skladam w polskim US.

Gość nie musisz skladac deklaracji
w Polsce jesli mieszkasz za granica i nie osiagasz w Polsce dochodow. Mozesz skladac deklaracje co pomoze ci udokumentowac twoje dochody, ale obowiazku nie masz. Meldunek nie ma tu nic do rzeczy.

nie prawda wredniucha - trzeba zadzwonić do US i powiedzieć, ze się wyjeżdża za granicę - jest jakiś formularz do wypełnienia, już nie pamiętam numeru, jak to wypełnisz i złożysz w US to masz to z bańki... i z meldunkiem nie ma to nic wspólnego

Gość wredniucha05
do ex-D.Bill czyli jednak trzeba wypełnić ten formularz...

Gość wredniucha05
nie mając w Polsce meldunku nie istniejesz jako podatnik

wredniucha - zameldowanie nie ma tutaj wielkiego znaczenia - tak musisz wypełnić formularz i tak, najczęściej musisz się jeszcze rozliczyć za ten rok podatkowy, kiedy wyjechałaś z polskim UeSem, ale potem już nie, chyba, że nadal masz dochody w Polsce - wtedy inna sprawa