Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uczennica 3c LO

Tematy na religię - jakie?

Polecane posty

Gość uczennica 3c LO

Witam :) Od razu przejdę do sedna sprawy :) Ksiądz-katecheta powiedział, że jeśli nie chcemy iść z programem i mamy jakieś ciekawe tematy, które można by było omówić na lekcji, to będziemy je realizować I tutaj moja prośba do Was :) Pomoglibyście mi wymyślić jakieś ciekawe tematy? Te standardowe, typu: aborcja, eutanazja, in vitro, egzorcyzmy, antykoncepcja, seks przedmałżeński - to już było. Było też pytanie o symbolikę liczby 666 (a raczej 616), było pytanie "czy wrzeszczące dzieci powinny przychodzić do kościoła" (:D) i było pytanie o dwa oblicza Boga (ST-surowy, NT-miłosierny). Pomożecie wymyślić coś jeszcze? :)

Gość moze pomoge ciut
a moze, dlaczego daty dni swiat bozego narodzenia, wielkanocy zostaly przejete z dawnych wierzen kultu slonca, symbolika od pogan itp dlaczego wg starego testamentu kobieta byla nieczysta w dni okresu i nie mozna jej dotykac, a teraz juz nie. czy to nie dowod ze biblia nie byla slowem boga a zwyklych ciemnych smiertelnikow plci meskiej. wg mnie gdyby biblia byla autentyczna nie razila by tak nieznajomoscia fizjologii, zjawisk przyrodniczych, dyskryminacja kobiet i wieloma watkami wrecz szokujacymi np. dopuszczalne kazirodztwo itp

Gość ateistka/
mam ciekawa propozycje dlaczego katolicy sa falszywi dwulicowi? chodza na religie, maja bierzmowanie, slub a nie zyja zgodnie z 10 przykazaniami

Gość uczennica 3c LO
ateistka/, to chyba pytanie nie do naszego biednego katechety, ale do owych "katolików" :)

Gość nie wiem nie jestem pewna
Ja mam ciekawy temat- św PAweł w Biblii pisze, ze kobiety powinny zakrywać włosy do modlitwy. Jednak jak widać- prawie nikt tak nie robi. Dobry temat do dyskusji- czy współcześnie kobiety powinny modlić się w chustce

Gość klkordian
Może Msza trydencka?

Gość gość
dlaczego ateiści nie mają stałych norm moralnych i wciąż je obniżają?

Gość gość
dlaczego ateiści nie mają stałych norm moralnych i wciąż je obniżają?