Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmkmkk

DIETA CUD JEDNAK ISTNIEJE

Polecane posty

Gość mmkmkk

niecały miesiąc temu przeczytałam ten artykuł http://poznajprawde.net/aktualnosci/592-gluta minian-szkodliwy-dla-zdrowia.html i wzięłam sobie do serca że glutaminian jest niezdrowy. Nie planowalam sie odchudzac,bo po jakims czasie zawsze sie poddawałam,kiedy a efekty trzeba było długo czekac i odmawiac sobie dobrego jedzenia. Postanowilam po prostu ograniczyc spożywanie glutaminianu do minimum..albo nawet do zera. Zazwyczaj przyprawiałam zupy maggi,wegetą,kostkami winiary albo knorr,potrawy z makaronu czy kapusty - maggi, chipsy n niecały miesiąc temu przeczytałam ten artykuł http://poznajprawde.net/aktualnosci/592-gluta minian-szkodliwy-dla-zdrowia.html i wzięłam sobie do serca że glutaminian jest niezdrowy. Nie planowalam sie odchudzac,bo po jakims czasie zawsze sie poddawałam,kiedy a efekty trzeba było długo czekac i odmawiac sobie dobrego jedzenia. Postanowilam po prostu ograniczyc spożywanie glutaminianu do minimum..albo nawet do zera. Zazwyczaj przyprawiałam zupy maggi,wegetą,kostkami winiary albo knorr,potrawy z makaronu czy kapusty - maggi, chipsy na przekąske,jakieś zupki chińskie,sztuczne sosy. Postanowiłam spróbować po prostu tego nie jeść.Nie jakieś ciśnienie że mi nie wolno,tylko po prostu jak zupa za mało słona to troche soli albo nic żeby zmienić nawyki żywieniowe,no i chyba przez to ze to było takie luźne postanowienie a nie jakieś odmawianie sobie,ograniczanie się przestałam korzystać z tych wszystkich polepszaczy smaku,no i zero chipsów,gdzie lubiłam je jeść. No i proszę,minąl niecały miesiąc a ja schudłam bardzo dużo w takim czasie,nie wiem ile kg bo nie mam w domu wagi ale spodnie zaczęły mi zjeżdżać z tyłka,zapinam sie w żakiety które wcześniej ledwo zakładałam na ramiona,wszyscy mi mówią jak widać że schudłam i na twarzy i na nogach i na brzuchu,jak pięknie wyglądam i co ja zrobiłam ze tak schudłam? Ja tak myśle i myśle..nie wiem,nic nie zrobiłam! Aż mnie nagle olsniło..że jedyne co zmieniłam w diecie to ten glutaminian.Nie więcej sportu (chociaż wiem że powinnam) słodycze normalnie wpieprzałam jak mi sie zachciało,kolacje czasem nawet o 21 a i tak schudłam. Wprawdzie ogólnie potrzeba mi już mniej jedzenia żeby sie najeść,prawdopodobnie ten glutaminian rzeczywiście wzmagał większy apetyt. Teraz wystarczy mi pół bułki na kolacje żeby sie najeść..no po prostu jakaś totalna zmiana. Jestem bardzo zadowolona i postaram sie już nigdy nie wpierdzielać tego świństwa...da sie przecież ugotować zupe bez tego i tak ją przyprawić żeby nie potrzeba było maggi Tak,wiem że długie ale prawdziwe Jak ktoś planuje sie odchudzać - to w pi**u z glutaminianem a przekąske,jakieś zupki chińskie,sztuczne sosy. Postanowiłam spróbować po prostu tego nie jeść.Nie jakieś ciśnienie że mi nie wolno,tylko po prostu jak zupa za mało słona to troche soli albo nic żeby zmienić nawyki żywieniowe,no i chyba przez to ze to było takie luźne postanowienie a nie jakieś odmawianie sobie,ograniczanie się przestałam korzystać z tych wszystkich polepszaczy smaku,no i zero chipsów,gdzie lubiłam je jeść. No i proszę,minąl niecały miesiąc a ja schudłam bardzo dużo w takim czasie,nie wiem ile kg bo nie mam w domu wagi ale spodnie zaczęły mi zjeżdżać z tyłka,zapinam sie w żakiety które wcześniej ledwo zakładałam na ramiona,wszyscy mi mówią jak widać że schudłam i na twarzy i na nogach i na brzuchu,jak pięknie wyglądam i co ja zrobiłam ze tak schudłam? Ja tak myśle i myśle..nie wiem,nic nie zrobiłam! Aż mnie nagle olsniło..że jedyne co zmieniłam w diecie to ten glutaminian.Nie więcej sportu (chociaż wiem że powinnam) słodycze normalnie wpieprzałam jak mi sie zachciało,kolacje czasem nawet o 21 a i tak schudłam. Wprawdzie ogólnie potrzeba mi już mniej jedzenia żeby sie najeść,prawdopodobnie ten glutaminian rzeczywiście wzmagał większy apetyt. Teraz wystarczy mi pół bułki na kolacje żeby sie najeść..no po prostu jakaś totalna zmiana. Jestem bardzo zadowolona i postaram sie już nigdy nie wpierdzielać tego świństwa...da sie przecież ugotować zupe bez tego i tak ją przyprawić żeby nie potrzeba było maggi Tak,wiem że długie ale prawdziwe Jak ktoś planuje sie odchudzać - to w pi**u z glutaminianem :classic_cool:

Gość hjkllzza
oo

Gość szsszaaaaaaaaa
taaaaaa jojo to istnieje ale dieta nie

Gość mnbvcxsawertyhj
to prawda co pisze autorka!!!! Ja też wykluczyłam ten skąłdnik i już schudłam 12 kg bez diety!!!! Mogę wiecej napisać jak ktoś chce !!!! To naprawdę działa!!!

Gość zazazazaza
a to opisz jak mozesz

Gość wwrrr
Ja od trzech lat nie jem aspartamu ani glutaminianu i akurat w tym czasie wiecej przytylam niz schudlam. Tak ze nie na kazdego to dziala i nie zachwycajcie sie tak jeszcze, bo mozecie sie troche rozczarowac. Ale dla zdrowia oczywiscie lepiej bedzie bez chemii.

Gość wiela
Myślę, że to ściema. Może masz po prostu alergię, albo nietolerancję pokarmową właśnie na glutamin sodu. Często jedzenie pokarmów na które jest się uczulonym skutkuje nadwagą. To oznacza, że Ty schudłaś inni nie muszą. Co wcale nie oznacza, że glutamin jest zdrowy i osobiście uważam, że należy go spożywać jak najmniej .

slowo "chemia" jest nadinterpretowane-przeciez w kazdym zywym organizmie zachodza procesy chemiczne